PROTEST în Piața Romană. Un bucureștean se luptă de nouă ani cu BRD, din cauza identității furate

de:
03 iun. 2015
69 Afișari
PROTEST în Piața Romană. Un bucureștean se luptă de nouă ani cu BRD, din cauza identității furate

Ionel Afodorci a declarat că Primăria Capitalei nu i-a aprobat o acțiune de protest, dar i-a aprobat o „acțiune cultural-educativă”. Cât timp am stat de vorbă cu bărbatul, o parte dintre bucureștenii care s-au oprit să-l întrebe pentru ce protestează îl susțineau, spunând că trebuie să se facă dreptate, în timp ce alții spuneau că ar trebui să se plângă în altă parte, nu în stradă, deoarece deranjează trecătorii.

Ionel Afodorci a aruncat, miercuri, cu oră clocite în sediul BRD din Piața Romană.

Nu este prima oară când Afodorci iese în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. În martie 2015, bucureșteanul a protestat în fața BRD Unirii. 

sursa: youtube.com, încărcat de utilizatorul Costa Teodor Scortan

La mijlocul lunii iulie 2006, viața lui Ionel Afodorci a luat o întorsătură dramatică. „În 4 iulie 2006 am predat cartea de identitate la Serviciul Public Comunitar din cadrul Secției 15 Poliție, pentru că mi-am schimbat domiciliu. Un comisar-șef din secția de Poliție vede buletinul meu, constată că mai e valabil încă trei ani, știe că n-am credite la bănci, știe că trebuie să plec în Afganistan într-o misiune, ia buletinul meu din cartotecă, vine la BRD, întocmeștește actele false și ia credit de 40.000 de lei în complicitate cu cei din bancă. Omul acesta era prietenul meu, îl cheamă N.G.”, declară Afodorci pentru B365.ro. Nu vom face public numele comisarului de Poliție acuzat de bărbat, deoarece nu există nicio dovadă împotriva lui și numele lui nu apare în niciun dosar.

Ionel Afodorci povestește că abia în 2009 a aflat de credit. „Am aflat când BRD a așteptat să crească dobânzile și s-a făcut aproape de 60.000 de lei suma pe care trebuia să o plătesc. Și banca a început să mă someze pe mine. Nu mi-a pus poprire pe nimic. Secretul este că, în momentul când banca mă somează să mă duc la ei, mă duc la ei. Mă legitimez și le cer să-mi prezinte și mie dosarul care poartă numele meu. Ei refuză și îmi spun că este secret bancar, deși e pe numele meu, pe adresa mea, pe CNP-ul meu„, declară scriitorul.

BRD a depus plângere penală împotriva lui Afodorci în noiembrie 2009, iar mai apoi creditul a fost înaintat unei firme de recuperări creanțe. „În februarie 2010 a început Serviciul de Investigare a Fraudelor să mă cheme să dau explicații, dar nu au vrut să-mi arate probele pe care le au împotriva mea”, povestește bucureșteanul.

În primăvara lui 2010, Afodorci a făcut plângere penală la Poliție, împotriva BRD. „S-a deschis un dosar penal. La cinci ani după deschiderea acelui dosar penal, unde tot grupul infracțional este expus, eu cer înscris Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 să-mi dea acces la acest dosar să-l studiez. După 18 solicitări făcute,  primesc răspuns acasă: ‘pentru că aveți o atitudine irevențioasă față de noi nu vă dăm accesul la dosar și plătiți amendă 1000 de lei’ „, relatează bărbatul.

Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), de la Poliţia Sectorului 1, a demarat o anchetă. O expertiză grafologică a arătat că semnătura din dosarul de creditare nu-i aparţine lui Ionel Afodorci. Ancheta a mai stabilit că actul de identitate folosit în escrocherie a fost predat de Ionel Afodorci la Biroul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 15. Predarea s-a făcut în data de 4 iulie 2006, pentru ca pe 10 august 2006 cel care s-a substituit lui Afodorci să înşele BRD.

Chiar și așa, Afodorci povestește că a fost hărțuit mai departe de recuperatori. „M-am dus cu documentul la bancă și le-am arătat că sunt nevinovat, însă nu au vrut să anuleze creditul. Din 2011 am intrat în acțiuni de protest în fața băncii și i-am bătut cu ouă clocite. După 4 săptămâni de protest, am spus soției și copiilor că mergem la Paris, ne-am dus la Societe General și am vorbit cu secretarul general. Ajunși înapoi în România, mergem acasă și constatăm că nu se potrivește cheia. Deschide soacra mea și spune că nu avem ce să mai căutăm acasă, deoarece au sunat procurorii și i-au spus că eu fraudatorul și o mă aresteze. În momentul în care dorește soacra să încuie ușa, pun piciorul în prag, intru în casă, dar…casa goală. „, spune acesta. Ionel Afodorci, soția și copiii acestuia stau într-o locuință socială, în acest moment.

Afodorci le-a cerut magistraților Judecătoriei Sectorului 1 să oblige Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Municipiul București, SC Biroul de credit SA, SC-BRD Groupe Societe Generale SA la plata unor daune de 450.000 de lei pentru traumele pe care i le-au provocat.

Prin sentința civilă din 20 decembrie 2012, Judecătoria Sectorului a dispus ca pârâtele să-i achite daune morale în valoare de 351.000 de lei, explicând motivele ce au stat la baza deciziei. „Instanța reține că repararea integrală a prejudiciului reprezintă principiul de bază al răspunderii civile delictuale, consacrat de dispozițiile art. 381 Cod Civil, în termeni preciși și cuprinzători ce evocă neîndoielnic ideea reparării daunei în totalitatea sa(…) Deși cuanti­ficarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării criteriilor referitoare la consecințele negative suferite de cel în cauză, în plan fizic, psihic și afectiv(…) Instanța constată că reclamantului, cunoscut pentru activitatea sa literară și pentru publicarea volumului „Fabule”, i s-a produs un grav prejudiciu moral, fiindu-i afectată inclusiv starea de sănătate(…) motiv pentru care va obliga pârâtele în solidar la plata sumei de 351.000 de lei reprezentând daune morale, conform libertatea.ro. Sentința poate fi văzută AICI.

Pârâtele au făcut apel, iar Tribunalul București a decis „rejudecare la prima instanţă sau la instanţa competentă”. Decizia AICI

Curtea de Apel București „respinge recursul declarat de pârâta SC BRD Groupe Societe Generale SA, ca nefondat”, în 2014. Decizia AICI.

Pe 30 decembrie 2014, dosarul s-a rejudecat la Judecătoria Sectorului 1. Sentința a fost, din nou, favorabilă lui Afodorci: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor – Municipiul Bucureşti, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtele Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor – Municipiul Bucureşti şi BRD Groupe Societe Generale SA , în solidar, la plata către reclamant a sumei de 351.000 lei cu titlu de daune morale. Ia act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare”. Sentința, AICI. Sentința poate fi atacată cu apel.

Ionel Afodorci a declarat pentru B365.ro că reprezentanții BRD i-au transmis că vor ataca și această decizie, așa că nu au de ce să-i dea vreun ban.

Cookies