Protest în fața STB după ce compania a anulat Tramvaiul Rainbow pentru Bucharest Pride. Societatea de transport spune că s-a stricat, dar minoritățile strigă discriminare

13 aug. 2021
901 Afișari
Protest în fața STB după ce compania a anulat Tramvaiul Rainbow pentru Bucharest Pride. Societatea de transport spune că s-a stricat, dar minoritățile strigă discriminare
Protest în fața STB după ce compania a anulat Tramvaiul Rainbow, închiriat de reprezentanții LGBTQ pentru Bucharest Pride. Societatea de transport spune că s-a stricat, dar minoritățile strigă discriminare. sursa foto: captura foto

Vineri a avut loc un protest în fața sediului STB după ce compania a anulat Tramvaiul Rainbow, un vehicul ce fusese închiriat de reprezentanții LGBTQ pentru Bucharest Pride Week din Capitală. Cu toate că societatea de transport spune că vehiculul s-a stricat și din acest motiv nu pot aproba închirierea, minoritățile strigă discriminare mai ales că au avut probleme și cu organizarea Marșului de pe Calea Victoriei din weekend.

Un protest al reprezentanților minorităților sexuale a avut loc vineri, în fața sediului Societății de Transport București (STB). Compania de transport este acuzată de discriminare, după ce a anulat evenimentul intitulat ”Tramvaiul Rainbow” ce ar fi fot închiriat de organizația MozaiQ.

Cu toate că motivul oficial ar fi defectarea garniturii, reprezentanții LGBTQ spun că nu au primit niciun fel de alternativă la această stricare a tramvaiului curcubeu. Ca și în cazul Paradei, aceștia cer ajutorul primarului Nicușor Dan pentru soluționarea problemei.

Anunțul MozaiQ după refuzul STB

Organizația LGBTQ spune că evenimentul ar fi trebuit să aibă loc tot sâmbătă, concomitent cu Parada de pe Calea VIctoriei. Mai mult, contractul de închiriere fusese deja semnat de MozaiQ în 10 august, urmând ca apoi să fie semnat de directorii STB. Totuși, pe 12 august, adică joi, reprezentanții asociației au fost anunțați că vehiculul s-a defectat între timp.

”Pe data de 14 august, MozaiQ urma să organizeze un eveniment desfășurat într-un tramvai, numit ”Tramvaiul Rainbow”, închiriat prin serviciul Societății de Transport București STB S.A., ”Bucharest Events Tram”. Contractul de închiriere al mijlocului de transport a fost semnat de către Asociația MozaiQ LGBT în data de 10 august 2021, urmând a fi semnat de o serie de directori și responsabili din partea Societății de Transport București.

Pe data de 12 august 2021 am fost anunțați că tramvaiul s-a defectat și că ni se va revoca serviciul de închiriere. Înțelegem că tramvaiul trebuie să fi fost funcțional la data semnării contractului de către Asociația MozaiQ, însă la momentul semnării contractului de către STB, acesta a devenit brusc nefuncțional. Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conștientă a conducerii STB de a anula contractul și de a refuza serviciul unei asociații LGBT”, arată o informare a asociației respective.

 O nouă solicitare către STB și acuzații de discriminare

Asociația MozaiQ a mai venit apoi către STB cu o solicitare de informații suplimentare cu privire la anularea evenimentului, însă compania de transport nu le-a mai răspuns la noua cerere. Acum, aceștia onsideră că anularea evenimentului „Tramvaiul Rainbow” de către STB „reprezintă un abuz și o discriminare fățișă” și solicită conducerii instituției să aprobarea evenimentul, eventual cu o altă garnitură funcțională, ori cu „repararea” vehiculului defectat.

„La 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității vedem că persoanele LGBT sunt în continuare excluse, marginalizate și discriminate de la diverse servicii publice. (….) Solicităm Primarului General Nicușor Dan să intervină pentru a rezolva această situație inacceptabilă de discriminare fățișă împotriva comunității LGBT. Reamintesc că toată această situație apare în contextul dificultăților de negociere cu Primăria Municipiului București pentru aprobarea marșului Bucharest Pride” a a spus Ioana Dumitrescu, vicepreședinta Asociației MozaiQ care adaugă că încă din 2004 se fac astfel de evenimente în timpul Săptămânii Pride între 6 și 15 august.

Asociația Accept spune că nu va respecta numărul de 500 de persoane admise

În altă ordine de idei, Asociația Accept a transmis, după ce autorităților locale din București au acceptat până la urmă organizarea paradei LGBTQ de pe Calea Victoriei, insă cu prevedea că pot participa doar 500 de participanți, că numărul acestora nu va fi limitat și sunt așteptate câteva mii de persoane la eveniment.

„Nu credem că legea e dreaptă. Nu acceptăm ca marșul nostru să fie redus la proporțiile unui botez stradal. Primăria Generală a Capitalei trebuia să respecte legea, inclusiv termenii de timp pe care îi impune legea în cazul petițiilor trimise de Asociația Accept trimise încă din luna iulie. Era pentru noi ca organizatori mult prea târziu să schimbăm de la o săptămână la alta un traseu al unui marș care nu e atât de simplu de organizat”, „, spunea zilele trecute Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociația Accept.

Anul trecut au fost peste 10.000 de persoane la Paradă

Mai mult, Florin Buhuceanu a mai explicat la RFI că raportarea numărului de participanți se poate face doar la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de oameni.

„În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională. O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București”, a explicat acesta, adăugând că „nu îi putem împiedica pe cei care ne susțin să participe la acest marș al drepturilor și al libertăților. Și vom face uz de lege pentru a ne apăra un drept garantat constituțional, cel de a ne întruni. Nu credem că legea e dreaptă și ne vom purta în consecință.

Protest în fața STB după ce compania a anulat Tramvaiul Rainbow, închiriat de reprezentanții LGBTQ pentru Bucharest Pride. Societatea de transport spune că s-a stricat, dar minoritățile strigă discriminare

Cookies