Protest în fața Primăriei Capitalei: Societatea civilă cere să fie primită la ședințele Consiliului

de:
29 nov. 2012
0 Afișari
Protest în fața Primăriei Capitalei: Societatea civilă cere să fie primită la ședințele Consiliului

„Ce se întâmplă în spatele ușilor închise?”; „Primarul Oprescu se joacă cu banii noștri”; „20 de ceasuri a 3.500.000 bucata” – sunt doar câteva dintre pancardele afișate de manifestanți. Aceștia scandează „Afară, afară, ședința ordinară!”. Protestatarii sunt înconjurați de jandarmi și îngrădiți. 

Protestul este organizat sub sloganul “Chuck Norris unde ești / Pe Oprescu să-l oprești” şi va avea loc în fața Primăriei Generale a Municipiului București, în timpul ședinței de Consiliu General al Municipiului București.

Organizațiile inițiatoare acuză Primăria si CGMB că, la adăpostul lipsei de transparență, votează proiecte controversate departe de ochii bucureștenilor. „Protestul este un răspuns față de lipsa de transparență a Primăriei Generale manifestată prin interzicerea accesului cetățenilor la ședințele de consiliu, deși Legea administrației publice (Legea 215 / 2001) stipulează caracterul public al acestor ședințe. Invocând lipsa de spațiu, Primarul General Sorin Oprescu a decis redirecționarea cetățenilor care vor să participe la ședințele publice către fosta cantină a Primăriei Generale, unde au fost montate televizoare pentru vizionarea ședințelor de consiliu” se precizează în comunicat.

Primăria Capitalei a transmis o reacție față de proteste: „Pentru o mai bună desfăşurare a şedintelor CGMB, dar şi pentru asigurarea transparenţei şi libertăţii de expresie, Primaria Municipiului Bucuresti a amenajat publicului o sală special destinată şedinţelor CGMB, cu o capacitate de 100 de locuri, astfel încât cetăţenii înscrişi pe listă să poată urmări în timp real desfăşurarea acestora şi să poată lua cuvântul.
În funcţie de înscrierea la cuvânt, aprobată în prealabil de CGMB, cetăţenii vor putea fi auziţi şi vor putea dialoga în timp real cu consilierii generali. Este vorba despre crearea unor condiţii decente, normale, nicidecum de o îngrădire a drepturilor cetăţenilor.
Astfel, spaţiul destinat publicului a fost amenajat ca urmare a faptului că sala de sedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) deţine 80 de locuri, dintre care 55 sunt destinate consilierilor, iar celelalte 25, directorilor din PMB iniţiatori ai proiectelor de pe ordinea de zi şi reprezentanţilor mass-media.”

 

Cookies