Protest în București. Imagini grele surprinse pe treptele Curții de Apel. Supraviețuitorii tragediei Colectiv cer să se facă dreptate | FOTO

31 oct. 2021
286 Afișari
Protest în București. Imagini grele surprinse pe treptele Curții de Apel. Supraviețuitorii tragediei Colectiv cer să se facă dreptate | FOTO
Proteste în București. Imagini grele surprinse pe treptele Curții de Apel. Supraviețuitorii tragediei Colectiv cer să se facă dreptate | FOTO

Proteste în București în cursul zilei de sâmbătă. Imagini grele au fost surprinse pe treptele Curții de Apel, acolo unde supraviețuitorii tragediei Colectiv au cerut să se facă dreptate și să fie găsiți vinovații la șase ani de la tragedia care a întristat o țară întreagă. De asemenea, pe seară Piața Universității a fost din nou blocată de protestatarii anti certificat verde.

Protest inedit pe treptele Curții de Apel București. Ieri a fost o zi grea în București și vremea a fost parcă în tandem cu sufletele oamenilor. Ieri a fost comemorarea tragediei de la clubul Colectiv, din urmă cu șase ani, atunci când 65 de persoane au murit și alte 120 au fost rănite.

Zeci de persoane, supraviețuitori și rude ale celor pierduți, au adus în faţa clubului Colectiv panouri cu fotografii ale victimelor care au murit în incendiu, ele au fost ulterior mutate pe scările Curţii de Apel Bucureşti, unde a avut loc un protest mișcător pur și simplu, după ce participanții s-au acoperit cu cearșafuri albe.

sursa foto: G4media

Protest inedit în București

Cei prezenţi s-au întins pe scările Curții de Apel din București, lângă fotografiile celor care au murit şi s-au acoperit cu cearşafuri albe, în semn de protest că vinovații nu au fost încă trași la răspundere. Imaginile de pe panouri erau însoţite de date precum vârsta şi ocupaţia victimelor incendiului.

sursa foto: hotnews.ro

Slujbă de pomenire în fața clubului

Totodată, slujbe de pomenire au avut loc la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club Colectiv, ele fiind organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor.

În prezența rudelor și a altor persoane, victimele tragediei Colectiv au fost pomenite în Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni în cadrul Sfintei Liturghii, apoi au urmat slujbe de parastas la monumentul edificat de Arhiepiscopia Bucureştilor în curtea lăcașului de cult, dar și în fața clubului Colectiv.

sursa foto: Arhiepiscopia București

La protest a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, un tânăr de 22 de ani care a murit în tragedie.

65 de tineri au murit, dar vinovații nu au fost trași la răspundere în șase ani

În prima instanță, în 2019, au fost condamnați fostul primar al S4, Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv și câțiva funcționari din ISU și din Primărie. Au trecut însă aproape doi ani de la aceste condamnări și încă nu există o decizie definitivă a Curții de Apel. Se pare că procesul s-a blocat în proceduri.

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv, spune că dacă ar fi existat deja condamnări în dosarele Colectiv, multe vieți ar fi fost salvate în actuala pandemie.

„Despre Colectiv nu voi spune decât atât: sunt 6 ani pierduți în care nu s-a făcut justiție. Deși miza găsirii vinovaților pentru pierderile celor 65 de vieți, pentru suferințele sutelor de răniți și de rude ale victimelor este, de fapt, importantă pentru toată țara”, a transmis Mihai Grecea pe Facebook.

El amintește că, deși se vorbește în principal despre dosarul Colectiv de la Curtea de Apel București, mai există un dosar care zace la Parchetul General privind modul în care autoritățile au intervenit pentru salvarea victimelor.

Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii s-a extins rapid. De asemenea, peste 160 de persoane au fost rănite.

Protest anti-mască în Capitală sâmbătă

De asemenea, sâmbătă seara au avut loc și un protest anti-mască. Piața Universității a fost blocată aseară de sute de persoane. Oamenii sunt supărați pe măsurile impuse, în special de certificatul verde, care a devenit obligatoriu. Este pentru a treia zi consecutiv când ies în stradă, chiar dacă primesc amenzi.

Sâmbătă, numărul noilor infectări cu COVID-19 a crescut cu peste 12.000, iar cel al deceselor, cu aproape 400.

Cookies