Protest împotriva dărâmării Halei Matache: ONG-urile oferă soluții mai ieftine pentru Bd. Uranus

de:
13 feb. 2013
0 Afișari
Protest împotriva dărâmării Halei Matache: ONG-urile oferă soluții mai ieftine pentru Bd. Uranus

La protest au participat peste 50 de oameni. Protestul a fost organizat de Platforma pentru Oraşe Durabile, alcătuită din mai multe ONG-uri: Pro Patrimoniu, Activ Watch, Salvaţi Dunărea şi Delta, ProDoMo, Miliţia Spirituală. Au fost prezenţi şi reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în frunte cu Nicuşor Dan.

Manifestanții au solicitat Ministrului să respingă avizul pentru demolare și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache.

Protestatarii au scandat lozinci ca „Barbu tu eşti academic/ Te rog să nu fii nemernic”, „Şapte moduri de salvare, pe Oprescu-n cot îl doare”, „Nu începeţi un mandat/ Luând decizii cu păcat”, „Primăria să arate/ De ce altfel nu se poate”,  „Barbu, fii tu ministru/ Că Oprescu-i doar sinistru”.

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a decis, pe 31 ianuarie, mutarea halei Matache cu circa 40 de metri mai in spate fata de pozitia actuala. Relocarea halei Matache este necesara pentru construirea Diamentralei Buzesti-Berzei-Uranus, un bulevard care va face legatura intre Piata Victoriei si Piata de Flori, sustine Primaria Capitalei. Protestatarii susţin însă că „Bulevardul are loc pe lângă hală, bine-mersi. Şi e clar că a păstra e mai ieftin decât a demola şi reconstrui”.

Singurul pas pe care Primăria ar mai trebui să-l facă în acest moment pentru mutarea clădirii este obţinerea avizului din partea Ministerului Culturii.

„Avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune. Noi putem demonstra că soluţia noastră este una mult mai ieftină şi protejează monumentele istorice”, a declarat o reprezentată a Arhitecţilor voluntari pentru B365.ro.

Grupul Arhitecţilor voluntari a facut un studiu din care reiese ca noul bulevard poate fi construit si fara demolarea halei Matache, monument istoric, construit in 1887, iar mutatea cladirii ar costa mai scump. Conform studiului, hala nu ar trebui demolata, cele patru benzi ale Diametralei Buzesti-Berzei- Uranus ar incapea fata probleme, singurul compromis fiind ca trotuarul sa treaca prin porticul cladirii. Arhitectii propun si pietonalizarea bd. Garii de Nord, reamenajarea pietei din fata garii si a spatiilor publice din zona.

Proiectul complex realizat de arhitecții voluntari a primit în toamna acestui an premiul Bienalei de Arhitectură București la categoria ”Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate”. Mai multe detalii despre acest proiect, alături de ilustrări, puteți viziona în acest material al B365.ro și pe portalul arhiforum.

Soluţiile şi argumentele împotriva demolării au fost înmânate ministrului Culturii de către arhitectul Şterban Sturza. „Mi-a spus că numai în locul lui să nu fiu”, a declarat arhitectul pentru B365.ro.

Cookies