Protest faţă de defrişările din Parcul Tineretului, la PMB: Construcţii pe şapte hectare FOTO

de:
30 iun. 2014
2 Afișari
Protest faţă de defrişările din Parcul Tineretului, la PMB: Construcţii pe şapte hectare FOTO

In 2005, Consiliul general al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primariei Capitalei, a adoptat o hotarare prin care pe 7 din cele 160 hectare din Parcul Tineretului se puteau construi case si blocuri. Aceasta decizie a fost luata pentru a-i pune in posesie pe proprietarii cu terenuri retrocedate in parc, scrie hotnews.ro.

Incepand din 2009, pe aceasta fasie au inceput sa apara primele constructii. La sfarsitul anului 2010, hotararea data in 2005 a expirat, iar zona a redevenit spatiu verde, insa era prea tarziu. Acum, in aceasta zona sunt deja construite cateva blocuri cu pana la 12 etaje si cateva case. Unul dintre blocuri, de 5 etaje, a fost construit chiar intr-un deal care separa parcul de casele de pe str. Martisor.

sursa video: hotnews.ro

In plus, pe doua hectare din aceasta zona, unde de curand au fost taiati peste 50 de arbori ilegal, risca sa apara un cartier de vile cu doua etaje si mansarda.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca hotarea data de Consiliul general in 2005, prin care 7 hectare din parc au devenit construibile, este ilegala.

„Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, aprobat in anul 2000, toata aceasta zona era spatiu verde, parc. In 2005, printr-un Plan Urbanistic Zonal, consilierii generali au aprobat ca pe 7 hectare din parcul Tineretului sa se poata construi. Initial, s-a aprobat ca pe aceasta suprafata sa se poata construi case dupa care s-a modificat si s-a permis construirea unor blocuri. Daca pentru planul cu casele exista aprobare de la Agentia de Mediu, pentru construirea blocurilor nu a mai existat acest aviz. Legea spune ca un plan urbanistic adoptat fara toate avizele necesare este nul de drept”, a explicat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

In baza acestui Plan Urbanistic Zonal, din 2005 pana in prezent, in Parcul Tineretului au fost construite in parc mai multe case si blocuri.

„In ultimii zece ani, Primaria Capitalei si Primaria sectorului 4 a aprobat in aceasta zona mai multe constructii cu regim mare de inaltime. Aceste constructii sunt fara drumuri, fara nimic. Dealul acela, in care s-a construi un bloc, proteja unitatea militara din zona. Administratia de dinainte de 1990 a prevazut in aceasta zona amenajarea unui parc de distractii gen Disneyland, in continuarea Oraselului copiilor. Acest parc urma sa fie legat de satul olimpic, care ar fi urmat sa se construiasca la balta Vacaresti, de un trenulet suspendat peste calea Vacaresti „, mai spune Dan Trifu.

Desi planul urbanistic zonal care permitea proprietarilor sa construiasca pe cele 7 ha din parc a expirat la sfarsitul anului 2010, si terenul a redevenit in acte spatiul verde, deci neconstruibil, inca 2 hectare din aceasta zona sunt in pericol de a fi defrisate si betonate.

In luna mai 2014, proprietarii terenului, retrocedat in 2008 Marioarei Micsunescu, au inceput defrisarea arborilor, fiind taiati circa 50 de copaci. Defrisarile s-au desfasurat in ciuda faptului ca Primaria Capitalei nu a dat aviz ca arborii sa fie taiati. Pana acum, poroprietarii au fost amendati doar de Primaria sectorului 4 cu circa 5.000 lei, o suma infima pentru un dezvoltator imobiliar. Pe terenul eliberat de arbori, proprietarii vor sa construiasca un cartier de vile, instanta obligand Primaria sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje. Potrivit Primariei sector 4, pe cele 2 ha sunt circa 500 de copaci care ar urma sa fie taiati.

Cookies