PROTEST față de introducerea TAXEI PE CULTURĂ: Peste 1300 de persoane și-au anunțat participarea

de:
19 feb. 2015
0 Afișari
PROTEST față de introducerea TAXEI PE CULTURĂ: Peste 1300 de persoane și-au anunțat participarea

TAXA PE CULTURĂ. Peste 1.300 de persoane și-au anunțat participarea la protestul Nu vrem taxă pe cultură! Vrem taxă pe prostie!, iar 120 de persoane au anunțat că este posibil să participe.

„Propunerea legislativă arată că, în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naționale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural.

‘Timbrul cultural se aplică pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, indiferent de modul de punere în vânzare a acestora, şi/sau pe fiecare produs cultural, indiferent de modul de prezentare şi de comercializare a acestora, fizic sau virtual (pe internet)’, se arată în propunerea legislativă”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook.

TAXA PE CULTURĂ. Potrivit textului propus şi adoptat tacit de Senat, timbrul cultural va fi sub mai multe forme, precum timbrul literar, în valoare de 1 leu, pentru fiecare exemplar de suport conţinând reproduceri de carte beletristică.

Timbrul cinematografic ar fi în valoare de 2% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale cu opere cinematografice.

Timbrul teatral – în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere teatrale.

Timbrul muzical ar fi în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere muzicale, altele decât folclorice.

‘Valoarea timbrului cultural este scutită de TVA şi se calculează, cu excepţia timbrului literar, la valoarea fără TVA a biletului de intrare sau a produsului cultural, procedându-se la întregirea la unitate a zecimalelor peste 0,50 lei şi la neglijarea zecimalelor sub 0,50 lei’, se arată în proiect.

Taxa pe cultură va crește prețul cărților cu 7%-10%

Potrivit Federaţiei Editorilor din România, publicul cu venituri medii și reduse și părinții cu copii școlarizați vor fi principalii afectați de această taxă care, potrivit estimărilor, va duce la creșterea în medie a prețului cărților cu 7%-10%. Un timbru de acest fel este singular în rândul statelor membre UE, potrivit informațiilor furnizate de Federația Europeană a Editorilor (FEP), dar și în rândul membrilor Asociației Internaționale a Editorilor (IPA).

TAXA PE CULTURĂ. Propunerea a ”beneficiat” de un traseu parlamentar extrem de scurt și a ajuns aproape de votul final la Camera Deputaților fără nicio consultare publică la care să fie chemate părțile interesate. Proiectul de lege 583/2014, care instituie un timbru literar de 1 leu aplicat pe cărțile de ficțiune (inclusiv eseuri, critică literară sau culegeri de texte în scop didactic) care să se facă venit direct la bugetul organizațiilor de creatori cu statut de utilitate publică, a trecut de Senat prin adoptare tacită la sfârșitul anului trecut și, în nici două săptămâni de activitate parlamentară din 2015, a parcurs în viteză traseul din Camera Deputaților, aflându-se în prezent în faza votului final din Comisia de Cultură, după care urmează votul în plen, conform economica.net.

 

Cookies