15.000 de bucureșteni împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, duminică la București.VIDEO

de:
08 sept. 2013
0 Afișari
15.000 de bucureșteni împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, duminică la București.VIDEO

Câteva mii de persoane au protestat duminică seară, în Capitală, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Rondul de la Universitate a fost blocat de protestatari.

Ora 23:20: Protestatarii au afisat lozinca „Presa romana plina de minciuna”.

Ora 22:00 – Protestatarii se îndreaptă spre Piața Universității, de-a lungul Căii Moșilor, de la un capăt la altul.

Video, de la trecerea protestatarilor pe Bd. Ștefan cel Mare:

 

Ora 21:00  -Protestatarii se îndreaptă spre Piața Universității.

Protestatarii se îndreaptă spre zona Obor. Protestatarii au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, spre Piaţa Romană, de unde, după un traseu pe mai multe artere, ar urma să revină la Universitate. 

Protestatarii au fortat cordonul de jandarmi si au intrat in Piata Victoriei. Jandarmii s-au asezat in dispozitiv in jurul Guvernului.

Potrivit anunţului de mobilizare pentru protest, marşul se va desfăşura pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan Cel Mare – Calea Moşilor – bd. Carol I – Piaţa Universităţii.

Ora 16:00 – La Bucureşti, protestatarii sunt aşteptaţi la ora 17.00 în Piaţa Universităţii. Marşul principal din Capitală  va începe la ora 19.00. Protestatarii au realizat și o hartă a protestului și a locurilor de întâlnire, în diverse cartiere ale Bucureștiului.

Obiectivele protestatarilor sunt enunțate pe pagina de Facebook dedicată protestului:

Împreună în ultimele zile am arătat că NU suntem de acord cu ceea ce se întâmplă. Scopurile noastre:
– să îi facem pe parlamentari să ne vadă și să voteze cu NU legea distrugerii Roșiei Montane.
– anularea contractului dintre Guvern si RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Roșia Montană.
– includerea Rosiei Montane in patrimoniul Unesco.

Zeci de mii de oameni din toată ţara şi din lume au ieșit pe străzi şi au strigat sincron: VREM ANULAREA LEGII! Cu toate acestea, deşi probabil speriaţi de proteste, politicienii nu dau semne că vor reacționa. Dau vina unii pe alţii, dar coabitează fără probleme atunci când vine vorba de cedarea pe nimic a resurselor, de otrăvirea solului şi a apelor, de exproprierea oamenilor şi de trecerea cu vederea a nemulțumirilor noastre. Sub pretextul „dezbaterii publice”, principalele televiziuni româneşti nu prezintă într-o manieră echitabilă situația. Sunt prezentate beneficiile şi lipsa de riscuri ale proiectului minier şi diminuate adevăratele proporţii ale protestelor din ţară. Vom ieși în continuare, zi de zi, până când vom schimba această situaţie şi vom anula legea distrugerii Roşiei Montane.

Protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană au început încă de duminica trecută în mai multe orașe din țară. La București, protestatarii au blocat zilnic, în cele șapte zile de protest, bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Regina Elisabeta, str. Academiei sau Calea Victoriei. Cel mai recent, sâmbătă, protestatarii au mers din Piața Universității până în Calea Dorobanților, pichetând sediul TVR.

Cookies