Protest de amploare al polițiștilor: mii de participanți au plecat, în marș, către Palatul Parlamentului. Liderul sindical Vasile Zelca spune că își asumă amenda pentru depășirea numărului legal de manifestanți

02 feb. 2022
2189 Afișari
Protest de amploare al polițiștilor: mii de participanți au plecat, în marș, către Palatul Parlamentului. Liderul sindical Vasile Zelca spune că își asumă amenda pentru depășirea numărului legal de manifestanți

Un protest de amploare al polițiștilor este în plină desfășurare miercuri, 2 februarie, în centrul Bucureștiului. Polițiștii merg în marș prin Capitală și se opresc în trei locuri diferite: în fața Guvernului (Piața Victoriei), în fața Ministerului de Interne (Piața Revoluției) și continuă la Parlament (Piața Constituției). Mii de polițiști s-au strâns la manifestația zgomotoasă de pe străzile Capitalei la care participă cu vuvuzele, tobe și boxe de amplificare.

Polițiștii au venit cu autocarele din Iași, Cluj, Timișoara și alte orașe din țară, la manifestația care a început la ora 10.00 în Piața Victoriei în Capitală. Aproximativ 3.000 de polițiști este numărul de participanți estimați că s-au strâns la protestul SNPC. Polițiștii merg din Piața Victoriei într-un marș la sediul MAI, după care se vor deplasa la Parlament, mai precis în zona Camerei Deputaților, unde vor ajunge la ora 13.15.

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), a declarat că își va asuma amenda în cazul în care organizatorii vor fi sancționați pentru depășirea numărului maxim legal admis. Conform reglementărilor anticoronavirus numărul admis la o manifestație ar trebui să fie limitat la 100 de persoane, în timp ce la protestul polițiștilor s-au strâns mii de oameni. Jandarmii, care asigură ordinea la protest, au făcut apel la organizatori să accepte participarea doar a persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau au fost testate Covid-19.

Polițiștii strigă ‘demisia’, iar pe pancarde sunt mesaje precum: „Nu vrem salarii înghețate” și „PNL, PSD aceeași mizerie”. Poliţiştii sunt înarmaţi cu boxe, fumigene, tobe și vuvuzele.

Poliţiştii vor plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Poliţiştii spun că n-au mai avut parte de măriri salariale din 2007 și că acum s-a ajuns prea departe.

Principalele revendicări ale polițiștilor:

– aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare – Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

– indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației și pentru anul 2019, nu doar pentru anul 2020

– calcularea sporurilor şi cuantumului indemnizaţiei de chirie la valoarea anului 2022

– majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică

– angajări de personal

– dotarea logistică a polițiștilor cu mijloace de mobilitate și cu echipamente de intervenție

 

 

Cookies