FIT CITY

Protest cu 10.000 de angajaţi din Sănătate, în Piaţa Victoriei. O infirmieră a leşinat

anitas, după discuţiile cu guvernanţi: Se încearcă stoparea scăderilor salariale de luna viitoare

Veniturile angajaţilor din Sănătate ar putea să nu mai scadă de luna viitoare, spun sindicaliştii după ce au fost la discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu ministrul Sănăţii, Sorina Pintea, urmând ca pe data de 2 mai să aibă loc o analiză a regulamentului de sporuri împreună cu guvernanţii.

„Încă suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Pe data de 2 mai vom face o analiză şi dacă se va face aşa cum a spus vicepremierul Viorel Ştefan, ca începând de luna viitoare, nimeni să nu mai pierdă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare. Suntem în alertă, vom purta discuţii la întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv cu doamna premier şi sperăm să obţinem rezultatele pe care ni le dorim”, a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, după discuţiile de la guvern.

Acesta a precizat că rămâne neschimbat calendarul protestelor pe care sindicatul l-a făcut public săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că pe data de 7 mai va avea loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajaţii din sănătate vor intra în grevă generală.

„Încă nu am rezolvat chiar aşa de multe pe cât ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus ca nimeni să nu mai primească salariul mai mic decât au avut în luna februarie, este un lucru extraordinar. Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezenta-o pentru că doamna premier vine mâine. Materialul a fost elaborat cu managerii spitalelor, eu nu l-am văzut, dar există această posibilitate ca salariile să nu mai scadă”, a mai spus Bărăscu.

Întrebat dacă angajaţii vor fi mulţimiţi doar să nu le mai scadă salariile, fără a avea majorări, preşedintele Sanitas a spus: „Aceasta este prima variantă, ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut pâna acum. Vom căuta acele soluţii pe data de 2 mai, vedem dacă ele rezolvă numai cu regulamentul de sporuri şi dacă regulamentul nu este de vină, dar problema este la Legea 153, atunci legea va fi primul lucru pe care îl vom analiza”.

Olguţa Vasilescu: Ca la români! Exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din faţa Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie/

„Am aşteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluţie cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanţii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici şi raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceştia cereau sporuri mai mari pentru această categorie şi mai mici pentru medici, motivând că „oricum, le-au crescut salariile”. Discuţiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privinţa Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absenţa unui Regulament de sporuri şi în condiţiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul şi-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10″, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

O infirmieră în vârstă de 52 de ani a leşinat, joi, în timpul mitingului Sanitas din Piaţa Victoriei, femeia primind îngrijiri medicale.

Femeii, care lucrează ca infirmieră la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Polizu, i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza căldurii, în timpul protestului Sanitas din Piaţa Victoriei, fiind dusă la o ambulanţă din imediata apropiere.

Medicii de pe ambulanţă i-au făcut o electrocardiogramă (EKG) după ce aceasta ar fi suferit o criză de spasmofilie şi i-au recomandat să plece acasă.

Sindicatul Sanitas organizează, joi, începând cu ora 11.00, un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, la care sunt aşteptaţi 10.000 de oameni. Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală, nemulţumiţi de scăderile salariale. Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, joi, în intervalul 10.00 -15.00, în Piaţa Victoriei, vor fi instituite restricţii temporare de circulaţie.

„Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (…) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (…) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total”, spunea Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas, după luarea deciziei de organizare a protestelor.

Sursa: Mediafax


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button