Protest anunțat în București. Elevii singurului liceu de arte, obligați să învețe online de peste 2 luni

13 dec. 2021
118 Afișari
Protest anunțat în București. Elevii singurului liceu de arte, obligați să învețe online de peste 2 luni

Comitetul de Părinți de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București anunță pentru joi, 16 decembrie, o acțiune în fața sediului Primăriei Sectorului 1 pentru a atrage atenția asupra faptului că elevii de la singura școală de arte din Capitală nu au unde învăța, făcând mai multe ore online din octombrie.

Liceul Tonitza, deși are mai multe corpuri de clădire, nu poate oferi elevilor spații decât pentru atelierele vocaționale – orele de artă – și nu și pentru orele de cultură generală – limba română, matematică, istorie etc.

Principala problemă este cu o clădire finalizată în 2016, executată cu diverse erori, care nu are aviz ISU și prezintă riscuri mari pentru elevi. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a promis la începutul lunii septembrie că o va repara.

Comunicatul de presă al Comitetului de Părinți de la Tonitza:

ARTA ON-LINE!
MOȘ CRĂCIUN, DĂ-NE ȘCOALA ÎNAPOI!
950 de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București sunt condamnați să facă artă online.
Joi, 16 decembrie a.c., la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1, parinții insoțiți de copii, vor întreba consiliul local al primariei, precum si pe primarul in funcție, de ce le condamnă copiii la irosirea talentului. Vorbim despre niște copii speciali, talentați, care muncesc pentru a se perfecționa și crea artă, dar sunt împiedicați să își desăvârșească pregătirea din cauza lipsei de interes și responsabilitate manifestată de autorități.
Corpul nou al sediului din Iancu de Hunedoara a fost finalizat în 2016, dar subsolul s-a inundat la două săptămâni de la terminarea lucrărilor, neprimind astfel aviz ISU de funcționare. De cinci ani clădirea este nefolosită, iar Primăria Sectorului 1 a ignorat toate solicitările făcute de conducerea școlii și de comitetul de părinți.
Clotilde Armand a promis încă de la alegeri, că va aduce clădirea liceului la standardele impuse de ISU pentru obținerea avizului. Teoretic, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” are 3 corpuri de cladiri pe Bd. Iancu de Hunedoara, dintre care două corpuri nu sunt funcționale. Unul are risc seismic, iar celălat nu are aviz ISU.
Are, așa cum spuneam, o clădire nouă, finalizată în 2016, receptia fiind facută abia în 2018, dar ea nu are nici acum autorizație ISU, lucrările la această clădire fiind blocate.
Pe 2 septembrie, într-o postare pe facebook, dna primar spunea: “Am o veste bună pentru părinții și elevii liceului de Arte Plastice ’’Nicolae Tonitza’’ din București: am vizitat astăzi clădirea liceului împreună cu constructorul și vom redeschide spațiul nou construit. Primăria Sectorului 1 și-a asumat să facă toate modificările recomandate de ISU până la începerea anului școlar pentru ca elevii să poată învăța aici.”
Din nou promisiuni deșarte. Nu s-a întâmplat nimic. Copiii au ajuns o miză politică, factorii decidenți bătându-și joc de destinele artistice ale acestor elevi cu impact major și asupra destinului artistic al acestei țări.
Comitetul Reprezentativ al Părinților a fost dispus sa strangă bani pentru a acoperi din suma necesară finalizării lucrărilor, dar au fost refuzați de primărie. De asemenea, au solicitat ca lucrările la noul corp să fie mutate de la investiții la reparații, pentru a le urgenta, în condițiile în care consilierii locali nu se pun de acord pe tema rectificării bugetare.
Să vedem cum Primaria Sectorului 1 sprijina arta si invatamantul vocational! Cine știe, poate Moș Crăciun va asculta dorința acestor elevi talentați! În caz contrar vom picheta Primaria până la rezolvarea situației…

 

Cookies