ȘTIRI

Protest al studenților la Universitatea București

Studenții s-au adunat în incinta Facultăţii de Drept, unde se află şi sediul Rectoratului Universităţii, pentru o plimbare în semn
de protest. Dupa o scurtă plimbare prin curtea rectoratului, studenţii au intrat în rectorat, dorind să discute cu reprezentanţii instituţiei.

„Rectorul Mircea Dumitru si prorectorul Maria Voinea au părăsit  instituția cu câteva minute înainte de sosirea studenţilor. Cu toate acestea, nu au uitat să cheme autorităţile şi paznicii care au încercat să blocheze accesul în cabinetul acestora. Poliţia a avut o atitudine violentă faţă de studenții protestatari, însă eforturile lor de intimidare au fost în zadar. Deși mai mulți studenți au fost legitimați și amenințați că vor fi duși la secția de Poliție 7, aceștia nu au transformat plimbarea pașnică într-o mișcare agresivă”, informează reprezentanții Societății Studenților Universității București într-un comunicat. 

Din aceaste motive, mişcarea s-a transformat în scurt timp într-un protest împotriva conducerii Universităţii din Bucureşti. Studenţii au mers pe holurile Facultăţii de Drept cu bannere, iar printre mesajele strigate se numară următoarele: „Vrem dreptate în Universitate” , „Universitatea e a noastră, nu e corporaţia voastră”, „Vrem autonomie universitară, nu satrapie locală”, „Demisia Mircea Dumitru”, sau „Ruşine să vă fie!”

Singura persoană care a acceptat dupa aproape o ora de protest un dialog cu reprezentantul studenților, George Velcea şi cu avocatul SSUB, Ştefan Spiridon a fost Liviu Papadima, prorectorul Universității din București, însă nici acesta nu a
avut răspunsuri concrete la revendicările studenților, anunță acești în același comunicat.

Igienizarea zilnică a grupurilor sanitare şi repararea acestora,frigul din sălile de curs, condiţiile inumane din cămine sunt doar câteva dintre motivele pentru care studenții cer demisia rectorului.

„Din discuţia pe care am avut-o cu domnul Prorector Papadima, a reieşit în mod clar că Universitatea din Bucureşti nu este interesată de rezolvarea neregulilor şi problemelor studenţilor, reprezentanţii instituţiei iau în derâdere studenţii, iar prorectorul Papadima ne-a spus să le transmitem studenţilor nemulţumiţi că îi aşteaptă la proteste în faţa Rectoratului, pe toţi cei 25.000. Tot el a sugerat că doar aşa vor fi luate măsurile ce se impun. Mii de studenţi, cadre didactice şi personal auxiliar riscă să facă diverse boli pulmonare din cauza faptului că în afară de centrala pe care o are în dotare, Universitatea nu a luat în considerare niciodată încălzirea electrică. Mai mult decât atât, în sediul din Pitar Moş al Facultăţii de Limbi Străine, plouă în sălile de curs, temperatura în luna decembrie nu a depăşit 15 grade. Aceeasi situatie este si la Facultatea de Chimie sau Jurnalism. Sălile sunt pline de mucegai şi igrasie, iar când plouă apa curge în sălile de curs. Zeci de studenţi s-au îmbolnăvit, urmeză tratamente medicale şi nici măcar nu se mai pot prezenta la curs. În acest moment, majoritatea căminelor şi facultăţilor din Universitatea din Bucureşti au devenit focare de infecţie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, învaţă sau lucrează aici”, a declarat George Velcea, preşedintele Societăţii Studenţilor Universităţii din Bucureşti (SSUB).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button