PDL Bucureşti protestează pentru că Oprescu a desfiinţat banner-ele anti-Opoziţie

de:
09 mart. 2012
0 Afișari
PDL Bucureşti protestează pentru că Oprescu a desfiinţat banner-ele anti-Opoziţie

Câteva zeci de reprezentanţi ai PDL Bucureşti s-au adunat, vineri după-amiază, în faţa Primăriei Capitalei, pentru a protesta faţă de înlăturarea bannerelor contra parlamentarilor „chiulangii” montate de democrat-liberali. Reprezentanţii partidului de guvernământ consideră măsura un abuz, deoarece pentru montarea bannerelor obţinuseră aprobarea primăriilor de sector.

„Domnul Sorin Oprescu a încercat să motiveze prin acea lege a publicităţii, care nu e însă în vigoare, deci măsura este doar un abuz prin care îşi ajută foştii colegi din PSD, actualmente USL. Vom acţiona în judecată atât Primăria, cât şi pe primarul general, cu care am încercat să vorbim, dar nu am reuşit pentru că nici la ora aceasta nu a ajuns la muncă”, a declarat Honorius Circa, consilier PDL în Sectorul 3, la România TV.

Într-un comunicat de presă remis B365.ro, PDL Bucureşti anunţă că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dispus desfiinţarea banner-elor cu mesaje anti-Opoziţie dintr-o vinovăţie personală. ”Prin această hotărâre, Sorin Oprescu îi apără pe chiulangii şi se plasează în postura de simplu subaltern ascultător al lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, liderii USL. Nu numai că Primarul General în funcţie dovedeşte încă o dată că nu este independent aşa cum pretinde, dar se arată dispus să facă munca murdară a USL în campaniile electorale care urmează. Dincolo de considerentele de ordin politic ale Primarului General, PDL Bucureşti crede că decizia lui Sorin Oprescu de a da jos banner-ele cu chiulangiii parlamentari este şi rezultatul unei vinovăţii personale. Pentru că şi el este unul dintre leneşii care nu vin la serviciu, dar îşi încasează nestingherit leafa. Probabil că de aici şi afinităţile existente între el şi Crin Antonescu, întâiul chiulangiu al ţării, care nu a trecut niciodată în sesiunea de toamnă pe la Senat. În acest mod se aseamănă şi de aceea a acceptat să se înroleze în oastea de strânsură a USL”, precizează PDL Bucureşti în comunicatul de presă remis.

Primăria Capitalei anunţă, însă, că, în conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ”lucrările de construcţii cu caracter provizoriu: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, copertine, pergole ori altele asemenea, firme şi reclame situate pe căile şi spaţiile publice […] se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire precum şi a reglementărilor privind proiectare şi executarea construcţiilor”. Astfel, potrivit Municipalităţii, construcţiile provizorii se autorizează în aceleaşi condiţii în care se autorizează construcţiile definitive, având o durata de existenta limitata, precizată şi prin autorizaţia de construire.

”Afirmaţia PDL Bucureşti referitoare la faptul că “toate banner-ele sunt amplasate conform legii, cu autorizaţie de la primăriile de sector” este nefondată, întrucât, acordurile/ avizele emise de Primăriile de sector nu ţin loc de autorizaţie de construire, act emis in condiţiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Primăria Sectorului 2 recunoaşte, într-un aviz, că ”banner-ele electorale cu dimensiunile de 6mx1m sunt confecţionate din poliplan inscripţionat cu autocolant”. Astfel, se încalcă prevederile art 61 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit căreia ”campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor”, informează Primăria Capitalei într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat, printr-o dispoziţie, în conformitate cu art. 33 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, „desfiinţarea construcţiilor provizorii, respectiv eşarfe publicitare (bannere) amplasate fără documente legale pe teritoriul aparţinând domeniului public/ privat al Municipiului Bucureşti”.

Primăria Capitalei mai precizează că afirmaţiile PDL Bucureşti, care fac trimitere la Legea Publicităţii Stradale si la regulamentul de aplicare al acesteia, sunt nefondate, întrucât Legea publicităţii stradale nu este în vigoare întrucât nu a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemnea, potrivit Municipalităţii, la nivelul Bucureştiului a fost adoptat de catre Consiliul General Regulamentul Local de Publicitate al Municipiului Bucureşti, încă din ianuarie 2011, care este suspendat, în prezent, prin acţiunea formulată în instanţă de către Prefectul Capitalei. ”Prin urmare, acţiunile desfăşurate în scopul desfiinţării construcţiilor provizorii respective se desfăşoară în condiţii exprese stipulate de legislaţia în vigoare. Primăria Municipiului Bucureşti face precizarea că, odată cu banner-ele amplasate de către Organizaţia PDL, au fost îndepărtate şi alte astfel de afişe amplasate ilegal. Dispoziţia emisă de primarul general vine şi ca urmare a campaniei de ecologizare a oraşului, desfăşurată anual de Primăria Capitalei”, mai anunţă Municipalitatea.

Potrivit aceleiaşi surse, joi, pe 8 martie, au fost desfiinţate 68 de bannere din sectoarele 2, 3 şi 6. În Sectorul 2 au fost distruse 24 bannere, dintre care 18 electorale şi şase cu alt caracter, în Sectorul 3 au fost desfiinţate 16 bannere, dintre care 11 electorale şi cinci cu alt caracter, iar în Sectorul 6 au fost dezasamblate 28 de bannere, dintre care 25 electorale şi trei cu alt caracter.

PDL Bucureşti a început o amplă campanie anti-Opoziţie, distribuind materiale promoţionale în cutiile poştale, cu mesaje anti-Opoziţie şi amplasând bannere, în zone pietonale intens circulate, despre liderii “chiulangii” ai USL, cei mai vizaţi fiind Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi Victor Ponta.

Cookies