Protest al angajaților OMV Petrom, în București și în țară. Motivul nemulțumirii – negocierile pentru contractul colectiv de muncă

22 dec. 2021
418 afișări
Protest al angajaților OMV Petrom, în București și în țară. Motivul nemulțumirii - negocierile pentru contractul colectiv de muncă
Protest al angajaților OMV Petrom, în București și în țară. Motivul nemulțumirii - negocierile pentru contractul colectiv de muncă. Sursa foto: Unsplash

Sindicatul Național Petrom a anunțat că miercuri, 22 decembrie, va avea loc un protest la care vor participa câteva sute de salariați ai companiei OMV Petrom. Manifestația principală va avea loc la sediul principal din București, însă vor fi organizate acțiuni și la sediile din localități precum Pitești, Ploiești sau Constanța. Motivul pentru aceste proteste ar fi noua ofertă făcută de companie privind contractul colectiv de muncă.

Câteva sute de angajați ai companiei OMV Petrom vor participa miercuri, 22 decembrie, între orele 10 și 12, la o serie de proteste organizate în țară în fața sediilor grupului petrolier. Anunțul a fost făcut de Sindicatul Național Petrom, prin intermediul unui comunicat de presă.

Principalul protest va avea loc în fața sediului principal Petrom City din București, însă organizatorii au anunțat că vor fi organizate acțiuni și în fața sediilor din Constanța, Pitești, Ploiești, Buzău și Suplacu de Barcău, dar și la Rafinăria Petrobrazi.

Protest al angajaților OMV Petrom. Contractul colectiv de muncă expiră la finalul anului

Contractul colectiv de muncă al angajaților expiră în doar câteva zile, pe 31 decembrie, astfel că în această perioadă au loc tratative pentru o nouă înțelegere. Muncitorii însă au fost indignați de ultima propunere făcută de companie, aceștia acuzând faptul că noua ofertă nu acoperă nici măcar rata actuală a inflației. De asemenea, sindicaliștii se plâng de creșterea prețurilor la alimente, gaze, combustibil și energie, creștere care este resimțită lună de lună.

„Astăzi, 22 decembrie, o zi cu însemnătate deosebită pentru libertatea și drepturile românilor, ieșim în stradă pentru a ne face auzită vocea. Vrem să fim respectați, să ni se recunoască munca asiduă, să ni se coreleze veniturile cu munca depusă și cu profitul generat. Vrem un Contract Colectiv de Muncă care să fie o garanție a drepturilor echitabile și cerem o creștere a salariului care cel puțin să mențină puterea de cumpărare”, a declarat liderul Sindicatului Național Petrom, Costin Voicu.

Potrivit informațiilor oferite de Sindicatul Național Petrom, actuala ofertă se află sub rata estimată a inflației. Mai mult, angajații companiei nu ar fi fost plătiți pentru un număr ridicat de ore suplimentare efectuate iar OMV Petrom nu ar oferi compensații pentru cheltuielile prevăzute în cadrul muncii de acasă.

Aceste proteste vor continua până la soluționarea situației, anunță angajații

De asemenea, reprezentanții angajaților precizează în comunicatul emis de Sindicatul Național Petrom faptul că această companie ar desconsidera importanța angajaților, deoarece OMV Petrom ocupă poziția de lider de piață în domeniu, însă acest lucru nu s-ar resimți la venituri.

„Este aproape ca și cum compania ne râde în față: se raportează dublări ale profitului, iar în documentele publice declară că sunt hotărâți să contribuie la obiectivul ONU pentru bunăstare și sănătate. În același timp, angajații nu au parte de creșteri reale salariale”, potrivit vicepreședintelui Sindicatului Național Petrom, Manuel Chejnoiu.

Nu în ultimul rând, organizatorii protestelor au precizat faptul că numărul participanților va fi reglementat în funcție de legile în vigoare, asemenea programului protestelor.

Sindicatul National Petrom este o organizație sindicală legal constituită, care reprezintă interesele a aproximativ 24 000 de angajați din cadrul grupului OMV Petrom și din alte societăți comerciale precum Expert Petroleum S.R.L., Expert Petroleum Solutions S.R.L., Mazarine Energy, Dacian Petroleum, GSP Offshore, J.Christof E&P Services S.R.L., J.Christof Consulting S.R.L., Christof MB Well, Bonatti SpA Parma-Sucursala Bucuresti, Dietscon O&M, Dietsmann SRL, Falck Fire Services S.R.L, Kraftanlagen Romania S.R.L., R&R Oil Services SRL, SWS Engineering &Consulting, pentru care negociază și încheie Contracte Colective de Muncă.
Sindicatul Național Petrom este afiliat la F.S.L.I. Petrol-Energie, federație reprezentativă la nivelul sectorului energie, petrol și gaze și minerit energetic.

Cookies