Protejatul lui Oprescu Florin Rotaru are mașină de fițe din banii instituției, printr-o șmecherie

de:
25 feb. 2013
0 Afișari
Protejatul lui Oprescu Florin Rotaru are mașină de fițe din banii instituției, printr-o șmecherie

Pornind de la o nevoie reală a bibliotecii de o autofurgonetă acoperită cu ajutorul căreia să se tranporte cărțile în orice condiții meteorologice, directorul Florin Rotaru a trecut în bugetul pe 2012 o investiție de 140000 lei pentru achizitionarea unei autofurgonete. Vezi AICI

După ce bugetul a fost aprobat, directorul a transformat autofurgoneta – autovehicul pentru transportarea mărfurilor- în autoutilitară – autovehicul pentru transportul unor produse de uz curent. Astfel încât, la modificarea bugetară ce a avut loc în luna noiembrie 2012, autofurgoneta a fost înlocuită cu autoutilitara (vezi AICI). Primind aprobarea de la primărie, Biblioteca Metropolitană a organizat, în 22 noiembrie 2012, o licitație publică pentru a o achiziționa.

Conform invitaţiei de participare numărul 339916/22.11.2012, publicată în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), deși licitația a fost încheiată la sfârșitul anului, nu a fost încă nominalizat câștigătorul, starea procedurii fiind „în desfășurare”. 

Mașina a fost deja achiziționată, firma cu care s-a încheiat contractul fiind MIDOCAR S.R.L.. Autotilitara este, conform facturii, un Volkswagen Amarok dc trendline 120 kw 4×4, pe care biblioteca, din bani publici, a dat 139961,28 lei. Mașina este folosită de Florin Rotaru și soția sa, Julieta Rotaru, în scopuri personale, spun angajaţii instituţiei.

Florin Rotaru a încălcat legea achiziţionând acest automobil. Instituţiilor publice a căror finanţare se asigură, conform ordonanţei de urgenţă 34/ 2009, articolul 21, ”integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz; din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz; integral din venituri proprii” le este interzisă, prin articolul 24 al aceleaşi OUG, achizitionarea, preluarea în leasing sau închirierea de: „autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la alin. (1) al art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere”. 

Prevederile ordonanţei de urgenţă nu se aplica vehiculelor rutiere destinate transportului de mărfuri, dar maşina de lux achiziţionată de Rotaru nu este potrivită transportului de cărţi, nefiind acoperită şi, în plus, nefiind suficient de încăpătoare.

Mașina pe care Rotaru și-a luat-o din bani publici

Factura pentru maşină

Directorul Florin Rotaru a mai fost implicat, în ultima perioadă, în alte scandaluri.

Biblioteca Metropolitană a primit o amendă de 80.000 lei de la A.N.R.M.A.P. pentru modificarea propunerii tehnice în urma căreia o firma câștigase licitația. Şi firma respectivă a dat în judecată instituţia, pentru că a refuzat, timp de un an, să încheie un contract cu ei, deşi câştigaseră licitaţia. Florin Rotaru a refuzat să încheie contractul, deoarece voia ca lucrările să fie executate de firma unui apropiat de-al lui, Viorel Georgescu, care a executat până la acel moment toate lucrările de reparaţii în instituţie.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de la o organizaţia neguvernamentală A.B.I.D.O.R., al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei, Florin Rotaru, directorul bibliotecii. 

Florin Rotaru a fost acuzat de angajaţi că îi folosește pe post de sclavi, în interes personal. Ascultați mărturiile femeilor tratate ca sclave, umilite și jignite de de director şi soţia acestuia, Julieta Rotaru

Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate.

Un alt scandal în care a fost implicată Biblioteca Metropolitană a fost pictorialul sexy pe care Roxana Nemeş l-a făcut printre cărţile instituţiei, în sediul central al Bibliotecii Metropolitane, unde-și are Florin Rotaru biroul.

Directorul Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru, este acuzat de fosta șefă a Institutului de Studii Orientale (în prezent Centru de Studii Euroasiatice şi Afroasiatice), Rodica Pop, că a distrus institutul de când a intrat în subordinea instituție pe care o conduce. Rodica Pop declară că Florin Rotaru a folosit bani din bugetul alocat pentru institut în scopuri persoanale, nu a mai vrut să cumpere cărți necesare dezvoltării cercetării și a făcut-o pe soția sa, Julieta Rotaru, cercetător de gradul III, fără ca aceasta să aibă studiile în domeniul orientalisticii și fără a fi parcurs toți pașii până la acest grad stiintific, în timp ce oameni calificați așteptau, în van, să fie promovați.

Deși Florin Rotaru este acuzat, cu probe, de nenumărate ilegalități,primarul general al Municipiului București, Sorin Oprescu, i-a prelungit, în ciuda tuturor acestor acuzații, mandatul de director lui Florin Rotaru, cu șase luni, cu toate că acesta nu a dat niciodată concurs pentru postul respectiv. Rotaru însuși spune că nu se teme că și-ar putea pierde funcția, datorită relației sale personale cu Sorin Oprescu.

Primăria Capitalei ne-a informat în noiembrie 2012 că „din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti se află în derulare acţiunea de control, având ca obiect verificarea legalităţii achiziţiilor efectuate de aceasta instituţie, dar şi a acuzatiilor aduse conducerii instituţiei, aspecte semnalate inclusiv în mass-media.” Dar până la acest moment nu avem niciun răspuns al primăriei legat de rezultatul anchetei.

 

 

Cookies