ȘTIRI

Protejatul lui Oprescu, cu mâța în sac – amendă de 80.000 lei lui Florin Rotaru pe contracte ilegale

În iulie 2010, Biblioteca Metropolitană a organizat o licitaţie care a fost câștigată de firma Hidro Salt B-92 S.R.L.. Florin Rotaru a refuzat atunci să încheie contractul cu firma câștigătoare, deși era obligat prin lege să facă acest lucru.

Firma HIDRO SALT B-92 S.R.L. a dat în judecată Biblioteca Metropolitană pentru neîncheierea contractului cu firma care a câștigat licitația. În 2011, Biblioteca a pierdut procesul.

Ca urmare, în octombrie 2011, s-a încheiat un contract între Biblioteca Metropolitană şi firma Hidro Salt B-92 (contract nr. 78/ 28.10.2011). Dar BMB a modificat propunerea tehnică în urma căreia firma fusese declarată câştigătoare. În loc de 15 filiale urmau să fie realizate lucrări de reparaţii şi renovare doar la 5 filiale, iar termenul finalizării contractului nu a fost respectat: în loc de trei luni, cât era stipulat iniţial, s-a încheiat un contract pe două luni. Astfel, biblioteca a încălcat prevederile ordonanței de urgență (OUG) nr. 34/2006, articol 204, aliniat 1, conform căruia: ”Autoritatea contractantă are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publică cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, pe baza propunerilor tehnice şi financiare cuprinse în respectiva ofertă”. Din cauza încălcării acestei prevederi, biblioteca a fost amendată de A.N.R.M.A.P. cu 80.000 lei.

În plus, instituția este acuzată că nu a ataşat documentaţia de atribuire invitaţiei de participare publicată în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP.), încălcând astfel principiul transparenţei prevăzut de articolul 2, aliniatul 3 din OUG nr. 34/2006, conform căruia ”Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura obţinerea documentaţiei de atribuire de către orice operator economic prin asigurarea accesului direct, nerestricţionat şi deplin, prin mijloace electronice, la conţinutul documentaţiei de atribuire”.

Contractul cu firma Hidro Salt B-92 a fost încheiat pe perioada 20.10.2011 -20.12.2011, iar suma pe care biblioteca urma să o plătească firmei pentru lucrări era de 179832,72 lei. Deoarece firma nu a reuşit execuţia, s-a plătit doar 50% din suma prevăzută iniţial în contract.

Biblioteca Metropolitană a formulat o plângere conform căreia procesul-verbal încheiat de A.N.R.M.A.P. este nelegal şi netemeinic şi trebuie anulat. Instanţa a decis, însă, respingerea plângerii. VEZI hotărârea judecătorească în galeria foto.

 

Procesul – verbal încheiat de A.N.R.M.A.P.  

 

Motivul pentru care Florin Rotaru, directorul BMB, a refuzat să încheie contract cu Hidro Salt B-92 S.R.L.

La licitația organizată în iulie 2010 de Biblioteca Metropolitană a participat și firma RESPECT INVEST S.R.L., administrată de un apropiat al directorului Rotaru, Viorel Georgescu. Până la acel moment, în bibliotecă, toate lucrările de reparaţii au fost executate de această firmă. Lucrările erau încredinţate direct, fără licitaţie, directorul BMB având grijă ca orice lucrare să se încadreze sub suma de 15.000 de euro. Chiar dacă erau realizate lucrări de anvergură, cu același profil, ele erau împărțite în lucrări mai mici și date firmei spre executare prin achiziție directă. Pentru că licitația din iulie 2010 nu a fost câștigată de RESPECT INVEST S.R.L., firma favorizată de Rotaru, directorul a refuzat încheierea contractului cu firma câștigătoare, Hidro Salt B-92 S.R.L..

Reparații efectuate pentru Biblioteca Metropolitană de S.C. RESPECT INVEST S.R.L


Câţi bani a încasat S.C. RESPECT INVEST S.R.L. de la Biblioteca Metropolitană

2010 – 350000 lei

2011 – (anul în care s-au executat lucrări cu HIDRO SALT B-92) – 200000 lei

2012 – 520000 lei

Directorul Florin Rotaru a mai fost implicat, în ultima perioadă, în alte scandaluri.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de la o organizaţia neguvernamentală A.B.I.D.O.R., al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei, Florin Rotaru, directorul bibliotecii. 

Florin Rotaru a fost acuzat de angajaţi că îi folosește pe post de sclavi, în interes personal. Ascultați mărturiile femeilor tratate ca sclave, umilite și jignite de de director şi soţia acestuia, Julieta Rotaru

Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate.

Un alt scandal în care a fost implicată Biblioteca Metropolitană a fost pictorialul sexy pe care Roxana Nemeş l-a făcut printre cărţile instituţiei, în sediul central al Bibliotecii Metropolitane, unde-și are Florin Rotaru biroul.

Directorul Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru, este acuzat de fosta șefă a Institutului de Studii Orientale (în prezent Centru de Studii Euroasiatice şi Afroasiatice), Rodica Pop, că a distrus institutul de când a intrat în subordinea instituție pe care o conduce. Rodica Pop declară că Florin Rotaru a folosit bani din bugetul alocat pentru institut în scopuri persoanale, nu a mai vrut să cumpere cărți necesare dezvoltării cercetării și a făcut-o pe soția sa, Julieta Rotaru, cercetător de gradul III, fără ca aceasta să aibă studiile în domeniul orientalisticii și fără a fi parcurs toți pașii până la acest grad stiintific, în timp ce oameni calificați așteptau, în van, să fie promovați.

Deși Florin Rotaru este acuzat, cu probe, de nenumărate ilegalități, primarul general al Municipiului București, Sorin Oprescu, i-a prelungit, în ciuda tuturor acestor acuzații, mandatul de director lui Florin Rotaru, cu șase luni, cu toate că acesta nu a dat niciodată concurs pentru postul respectiv. Rotaru însuși spune că nu se teme că și-ar putea pierde funcția, datorită relației sale personale cu Sorin Oprescu.

Primăria Capitalei ne-a informat în noiembrie 2012 că „din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti se află în derulare acţiunea de control, având ca obiect verificarea legalităţii achiziţiilor efectuate de aceasta instituţie, dar şi a acuzatiilor aduse conducerii instituţiei, aspecte semnalate inclusiv în mass-media.” Dar până la acest moment nu avem niciun răspuns al primăriei legat de rezultatul anchetei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button