Atenţie! 76% din vânzătorii de lactate nu respectă normele în vigoare – Protecţia Consumatorului

de:
08 mai 2012
0 Afișari
Atenţie! 76% din vânzătorii de lactate nu respectă normele în vigoare - Protecţia Consumatorului

24 de tone de lapte de consum şi de produse lactate din totalul de 125,4 tone controlate nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, informează ANPC. Un total de 460 de kilograme de produse au fost oprite de la comercializare, fiind improprii consumului uman, iar 19 tone au fost oprite temporar de la comercializare.

Pe produse, 62,5% din eşantioanele de telemea nu erau conforme, 67% din brânza de burduf, 12,5% din iaurt, lapte bătut şi sana, 14% din laptele de consum, 29% din eşantioanele de unt şi 25% din alte produse lactate nu se încadrau în prevederile legislaţiei în vigoare.

În Bucureşti, spre exemplu, a fost găsită brânză de burduf fără date de identificare, cu o suprafaţă puternic deshidratată, culoare galben intens, nespecifică produsului. În ţară au fost găsite brânză telemea cu miros de fermentaţie, unt cu miros de rânced (Vaslui), caşcaval Dalia acru şi fermentat (Neamţ), brânză de burduf ambalată în polietilenă, neconformă consumului uman (Cluj Napoca).

Plăteşti brânză, cumperi apă sau grăsime vegetală

37% dintre eşantioanele prelevate de autorităţi prezentau parametri fizico-chimici neconformi, cu conţinut de grăsime, apă sau sare diferite faţă de cele impuse prin acte normative sau declarate de producători. Astfel, brânza poate avea peste 60% apă în compoziţie. Spre exemplu, „brânza cu lapte de oaie EXTRA” – provenind din Bulgaria, avea un conţinut de apă de 66,3%, faţă de maximul admis de 57%. Brânza EXTRA de vacă prezenta aceleaşi deficienţe.

Inspectorii au găsit şi brânză telemea fără legătură cu laptele, fiind produsă din grăsimi vegetale, provenind tot din Bulgaria. O astfel de brânză, Telemea de vacă” fără lapte, a fost găsită de vânzare la Metro Cash&Carry.

Inspectorii au găsit produse lactate expirate în 38% din judeţele unde s-au desfăşurat controale. Astfel, la Bucureşti au găsit unt sub formă de baton ambalat în folie transparentă neetichetat, expirat de 12 zile. Diferenţele la cântar sunt şi ele la ordinea zilei.

Controalele au fost efectuate în perioada 10.04-20.04.2012.

Cookies