Propuneri la Legea Capitalei: Consiliul Înţelepţilor şi Monumentul Copacului Dispărut

de:
02 mart. 2011
1 Afișari
Propuneri la Legea Capitalei: Consiliul Înţelepţilor şi Monumentul Copacului Dispărut

„Ideea unui buget consolidat al Bucureştiului şi unic este centrul acestei legi. Consiliul Municipiului Bucureşti va repartiza bugetul către sectoare în funcţie de numărul de grădiniţe, pentru că aceasta este o mare problemă la ora actuală, în funcţie de metrii pătraţi de spaţii verzi, de numărul de elevi, adică criterii factuale, concrete. Sumele vor fi virate în funcţie de nevoi pentru că în sectoarele 4 şi 5 sunt cetăţeni de rangul doi în privinţa serviciilor pe care pot să le acceseze din cauza bugetelor mici”, a argumentat parlamentarul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre iniţiatorii proiectului de Lege a Capitalei şi fost primar al Sectorului 1. Vezi aici bugetele tuturor primăriilor de sector în anul 2011.

Organizatorii dezbaterii publice au ţinut să precizeze că, şi după eventuala aplicare a Legii Capitalei, sectoarele nu vor fi desfiinţate ci doar se vor limita atribuţiile primarilor de sector care ar urma să devină astfel viceprimari generali. De asemenea, serviciile de stare civilă şi cele de colectare a taxelor şi impozitelor vor rămâne la sectoare, banii strânşi fiind ulterior transferaţi la Primăria Capitalei pentru constituirea bugetului general.

Unul dintre amendamentele aduse în discuţie de cei prezenţi la dezbaterea publică vizează reprezentarea în Consiliul General a bucureştenilor de către un viceprimar independent, lucru imposibil în condiţiile în care actuala formă a Legii Capitalei prevede ca viceprimarii să fie aleşi de consilierii municipali, din rândul acestora. „O să găsim o formulă să rezolvăm această problemă. În situaţia în care suntem noi (n.r. – PDL) acuma, nu putem spune că am făcut legea pentru noi. Legea este transpartinică. Oricum, e cam mare mozaicul de partide politice la sectoare şi de aceea se blochează proiecte mari”, a replicat parlamentarul Gherasim.

Viceprimarii vor avea drept de vot în Consiliul General

Adrian Moraru de la Institutul de Politici Publice a atras atenţia şi asupra faptului că noua Lege a Capitalei ar trebui să reglementeze şi problema de „incompatibilitate morală” în care viceprimarul este şi consilier cu drept de vot, aşa cum se întâmplă în prezent în cazul viceprimarului Mircea Raicu. „Viceprimarul este în situaţia de a decide şi la împărţit banii şi la executat banii. Nu se poate să fii şi jucător şi arbitru în acelaşi joc”, a punctat Adrian Moraru care a adăugat că, în egală măsură, ar trebui să fie reglementată  şi activitatea operatorilor de servicii publice care practică tarife diferite în sectoare diferite ale Capitalei. „Este o aberaţie pentru că bucureşteanul nu are nicio vină că locuieşte într-un sector sau altul al Capitalei. Trebuie o viziune unitară şi trebuie să beneficiem de servicii comparabile la acelaşi preţ”, a remarcat reprezentantul Ligii habitat, Radu Dumitrescu.

Preşedintele Eco-civica, Mihai Rădulescu, este însă de părere că din Consiliul General al Capitalei ar trebui să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile care să nu fie propuşi din rândul politicienilor, ci ai organizaţiilor neguvernamentale. „Ar trebui să existe cel puţin doi reprezentanţi ai ONG-urilor care ar putea, prin rotaţie, la un an, să suplinească anumite decizii care au implicaţii politice. Aş susţine şi reprezentanţii Consiliului Înţelepţilor din domeniul poliţiei, sănătate şi învăţământ. În plus, ar trebui să existe şi un monument al copacului dispărut pe frontispiciul căruia să fie publicată o listă a ruşinii cu numele celor care au defrişat şi nu au plantat în compensaţie”, a propus Rădulescu.

Arhitecţii au cerut o viziune unitară asupra legislaţiei în toate sectoarele Capitalei

Arhitecţii prezenţi la dezbatere s-au declarat dezamăgiţi de felul în care arată unele străzi din Capitală şi au propus să existe un unic arhitect-şef la nivelul municipiului Bucureşti, fiind eliminaţi astfel din ecuaţie arhitecţii de sector pentru a evita situaţiile neplăcute în care aceeaşi stradă ţine de două administraţii diferite. „De exemplu, pe Calea Floreasca, cum vii dinspre televiziune, certificatul de urbanism se obţine de la primăria de sector, iar pe partea dreaptă de la Primăria Capitalei că e zonă protejată. Durează 30 de zile până Primăria Sectorului 1 îi spune cetăţeanului să se adreseze Primăriei Capitalei şi astfel se pierde timp preţios din construcţia unei case”, a exemplificat Monica Avram, reprezentanta unei societăţi de design din Bucureşti.

Organizatorii evenimentului susţin că vor discuta în cadrul partidului amendamentele aduse miercuri de participanţii la discuţii, la următoarea întâlnire de pe 16 martie urmând să fie transmisă o nouă formă a Legii Capitalei, îmbunătăţită.

Luna aceasta urmează să mai aibă loc cel puţin două dezbateri publice pe Legea Capitalei, la care vor fi invitaţi pe de o parte avocaţi, notari şi poliţişti, iar pe de altă parte sportivi şi artişti din Bucureşti.

Potrivit proiectului Legii Capitalei, Consiliul General ar urma să fie compus din 55 sau 57 de consilieri generali, la nivelul municipiului fiind aleşi şase viceprimari corespunzător fiecărui sector, hotărârile CGMB fiind obligatorii pentru viceprimari. Atât mandatul primarului general, cât şi cele ale viceprimarilor vor avea durata de patru ani.

VEZI AICI PROIECTUL INTEGRAL AL LEGII CAPITALEI.

Cookies