Propunere: RABLA pentru Sobe. Încălzirea cu alți „carburanți” decât gazul, sursă majoră de poluare urbană, spune Octavian Berceanu

17 mart. 2022
329 afișări
Propunere: RABLA pentru Sobe. Încălzirea cu alți

Fostul șef al Gărzii de Mediu și România, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra unei surse de poluare urbane studiate deja de Comisia Europeană, dar neglijată în România, țară care, alături de Turcia, nu furnizează date Agenției Europene de Mediu, și care, în lipsa reperelor, ignoră problema.

Berceanu spune că încălzirea cu sobe în care sunt arși alți „carburanți” decât gazul, cum ar fi lemne uneori, dar mult mai des cărbuni, uleiuri minerale uzate, pet-uri, mobilier din OSB sau orice altceva ce poate să producă căldură și să coste mai puțin decât gazul sau electricitatea, reprezintă surse majore de poluare urbană.

Realitate factuală, sobele poluează

El propune Ministerului mediului să ia în considerare această realitate factuală, că sobele poluează, la fel ca mașinile sau electrocasnicele, și să introducă Rabla pentru Sobe.

Octavian Berceanu spune că, pe scurt, este nevoie de :
1. Inventarierea, cu ocazia recensământului populației, a tuturor sistemelor de încălzire existente în urbanul mare și periurbanul aferent la case, datorie pe care o are primăria (de sector pentru București).
2. Stabilirea în urmă inventarului a tipului de carburant folosit și a cantităților.
3. Stabilirea științifică a aportului la balanță emisiilor generate de încălzirea domestică în urbanul mare și periurban.
4. Evaluarea impactului financiar maxim suportabil de la Administrația Fondului de Mediu pentru o schemă de schimbare a sistemelor de încălzire în urbanul mare și periurban aferent, respectiv „RABLA pentru SOBE”.
5. Conectarea la rețelele de gaz a locuințelor care nu beneficiază de această facilitate.

Berceanu mai precizează că, practic, din lipsa de date privind poluarea generată de arderile de deșeuri, de încălzirea domestică, de transport, de industrie, agricultură și periurban, Ministerul Mediului – România nu are nicio strategie în combaterea poluării și orice măsură ar lua nu poate fi comparată cu starea inițială pentru că nu există repere.

„În schimb există victime anuale, mai multe decât cele generate de pandemie sau de războiul din Ucraina.!”, conchide Berceanu.

Cookies