Actuala propunere legislativa interzice furnizorilor de internet sa privilegieze anumite tipuri de trafic si vrea sa preintampine crearea unui „internet cu doua viteze”, insa multi avertizeaza ca exista o multime de portite care trebuie modificate pentru ca legea sa fie cu adevarat utila. Intra in articol pentru a citi despre aspectele controversate si despre efectele pe care legea le-ar putea avea asupra viitorului internetului, informează Hotnews.ro.
Principiului neutralitatii pe internet (net neutrality) spune ca diverse tipuri de informatie NU trebuie discriminate, astfel ca site-ul unui mare magazin online, spre exemplu, nu ar trebui sa se incarce mai repede decat blogul unui prieten.
In general, printre oponentii neutralitatii internetului se numara furnizorii de servicii web care sunt obligati sa investeasca masiv in hardware, deoarece traficul pe internet a crescut enorm si tot mai multe dispozitive sunt online si tot mai multe site-uri de video streaming sunt accesate. Astfel de companii spun ca ar fi normal ca cei care platesc mai mult sa aiba prioritate, consecinta fiind ca pe site-uri foarte mari viteza va fi superioara, in timp ce pe paginile care nu sunt dispuse sa plateasca privilegiile, viteza va scadea.
In plus, foarte multi se opun abolirii principiului neutralitatii si fiindca ar fi posibil ca providerul de servicii sa ii interzica unui client sa intre pe anumite site-uri sau aplicatii.
La nivelul UE se discuta inca din 2010 pe marginea unei legi care sa garanteze neutralitatea, iar marti trebuie sa se voteze astfel incat furnizorii de servicii de internet (ISP-urile) sa trateze traficul web al clientilor „fara discriminare, restrictii sau interferente”.