Propunere în Guvern: certificat verde obligatoriu la restaurant, concerte și alte evenimente

15 sept. 2021
150 Afișari
Propunere în Guvern: certificat verde obligatoriu la restaurant, concerte și alte evenimente
Cerificat verde OBLIGATORIU la intrarea în mall-uri, restaurante și hoteluri. Intrare liberă în supermarketuri și biserici

Premierul Florin Cîțu a anunțat, cu puțin timp în urmă, că în Guvern se discută propunerea ca certificatul verde COVID să fie obligatoriu la evenimente publice cum ar fi concertele, dar și la restaurant. Decizia finală, a mai spus prim-ministrul, va fi luată săptămâna viitoare.

Guvernul României are pe masă o propunere de introducere a obligativității certificatului verde – care atestă vaccinarea anti-COVID, un test PCR negativ sau că o prsoană a trecut prin boală – pentu accesul în restaurante și la evenimente publice precum concertele, a anunțat premierul Florin Cîțu în după-amiaza zilei de miercuri, 15 septembrie. Este un anunț care vine pe fondul creșterii constante a ratei de infectare și în condițiile în care, în România, rata de vaccinare este de aproximativ 30%.

În ce condiții ar urma să devină certificatul verde obligatoriu la restaurant

Premierul Florin Cîțu  spune că certificatul verde ar putea fi folosit și în restaurante în cazul în care incidența  trece de 3 la mie.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice la incidența peste 3 la mie și, ca să rămână deschise, trebuie să avem o soluție de monitorizare. Restaurantele pot să rămână deschise, este o propunere, vedem ce zice CNSU”, a spus premierul.

Anunțul de azi al premierului vine după cel pe care l-a făcut acum câteva zile. În videoconferința cu prefecții, Florin Cîțu a anunțat că propune folosirea certificatului verde pentru organizarea nunților în localitățile cu iîn care incidența depășește 3 la mie.

Certificat verde obligatoriu la restaurant – care este contextul

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat peste 4000 de noi cazuri de coronavirus – mai exact, 4.004, după efectuarea a peste 44.000 de teste PCR și alte aproape 25.000 de teste rapide antigen, date care se treduc printr-o rată de pozitivare de 8,97%.

Certificatul verde obligatoriu și rata de vaccinare din România

Potrivit informațiilor oficiale publicate de Guvern pe site-ul Vaccinare-România – Rata de vaccinare la zi, până 13 septembrie, la ora 17:00, în România s-au vaccinta, cu ambele doze, 5.213.307 persoane.

Propunere în Guvern: certificat verde obligatoriu la restaurant, concerte și alte evenimente
Rata vaccinării în România pe 13 septembrie 2021. Sursa foto: vaccinare-covid.gov.ro

Aceasta este situația actualizată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), cu ajutorul datelor puse la dispoziție de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor.

 

 

 

Cookies