Propunere în București: mașinile să poată fi ridicate de primăriile de sectoare, dacă staționează neregulamentar pe domeniile administrate de municipalitate

27 mart. 2022
1717 Afișari
Propunere în București: mașinile să poată fi ridicate de primăriile de sectoare, dacă staționează neregulamentar pe domeniile administrate de municipalitate
- Primarul Robert Negoiţă a participat la o acţiune de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar in Sectorul 3 .

Vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti, vor putea fi ridicate şi de către împuterniciţii primăriilor de sector, conform unui proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei.

Străzile pe care le administrează Primăria Generală sunt bulevardele principale ale Capitalei, dar și drumurile pe care circulă transportul în comun. Decizia ar completa astfel unele dispoziții locale ale sectoarelor.

În trei sectoare ale Capitalei este reglementată activitatea de ridicare a mașinilor. Astfel, în sectorul 3 şi 6 se ridică maşinile care blochează căile de acces sau trecerile de pietoni, iar în sectorul 4, se blochează roțile celor care au parcat pe bulevardele mari şi nu au plătit parcarea.

Cum se justifică o asemenea măsură?

Proiectul completează HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a Municipiului Bucureşti, prin extinderea competenţei de a dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a maşinilor respective şi către cele şase sectoare ale Capitalei.

Propunerea vine din partea consilierului municipal Nicorel Nicorescu (USR), dar o solicitare în acest sens a fost formulată şi de Direcţia Generală de Poliţia Locală a Sectorului 6, „invocând numeroase situaţii cu care se confruntă în legătură cu staţionarea neregulamentară pe drumurile publice din Sectorul 6, precum şi numărul mare” de sesizări ale cetăţenilor în legătură cu astfel de fapte.

„Pentru a se putea interveni eficient în cazul staţionărilor neregulamentare, mai ales în cazurile în care se stânjeneşte circulaţia mijloacelor de transport public sau alternativ sau când se îngreunează operaţiunile de salubrizare sau deszăpezire, este necesară eficientizarea activităţii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar”, se arată în document.

În prezent, dispunerea măsurii de ridicare a autovehiculului se face doar de către poliţişti rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale din Poliţia Transporturi, precum şi de către poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti.

Conform reglementărilor actual, perioada maximă de depozitare a vehiculelor ridicate este de un an, dar în proiect se propune diminuarea la şase luni.

În situaţia în care proprietarul/deţinătorul legal al vehiculului nu se prezintă în acest termen pentru eliberare, se va înştiinţa poliţia locală competentă în sectorul unde este situat depozitul, care va proceda în conformitate cu prevederile Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân.

 

Cookies