Hrănirea câinilor pe stradă, interzisă în București – propunere legislativă

de:
09 mai 2013
5 Afișari
Hrănirea câinilor pe stradă, interzisă în București - propunere legislativă

Un proiect de hotărâre a Consiliului General al Capitalei ar putea interzice bucureștenilor hrănirea câinilor fără stăpân pe domeniul public. Informația a fost confirmată pentru B365.ro de Răzvan Băncescu, coordonatorul proiectului din partea ASPA, autoritatea care este însărcinată să administreze, la nivelul Capitalei, problema câinilor vagabonzi.

„Ideea se bazează pe faptul că au existat mai multe studii, în special în Italia, care arată o creștere a agresivității câinilor hrăniți, prin organizarea lor sub formă de haite. Câinii își găsesc ușor apă, adăpost, se reproduc ușor, dar hrana îi face să socializeze și să se reunească în haite”, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator din partea Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), pentru B365.ro.

Propunerea a venit în completarea unui proiect de hotărâre privind soarta maidanezilor din București, în timp ce acesta se afla în dezbatere publică. Până în acest moment nu este cert dacă propunerea va fi sau nu adăugată la proiectul final, ce va fi supus votului Consiliului General al Municipiului București. De asemenea, până la includerea propunerii în proiectul de hotărâre și adoptarea ei de către Consiliul General, nu este clar nici cum ar putea fi reglementată și aplicată această măsură.

„A fost efectuat un astfel de studiu în București. Au fost studiate două loturi de câini fără stăpân, pe domeniul public, hrănite în mod continuu. Unul dintre loturi a fost hrănit timp de trei săptămâni, apoi s-a întrerupt alimentarea, iar celălalt lot a fost hrănit timp de trei luni, înainte de a se întrerupe alimentarea. S-a constatat că în amândouă loturile câinii s-au reunit în haite, însă haita din primul lot s-a împrăștiat într-o zi-două, în timp ce haita din cel de-al doilea lot s-a împrăștiat în mai mult timp, în peste 4-5 zile”, argumentează Băncescu. 

Ideea de a nu mai da voie bucureștenilor să hrănească patrupedele din jurul blocului a stârnit mari dispute în ședința publică pe marginea proiectului ce a avut loc joi la sediul Primăriei Capitalei. Aici, susținătorii câinilor vagabonzi din București și-au exprimat puternic nemulțumirea față de posibilitatea ca măsura să fie aplicată. „Vrem să hrănim cîinii pe domeniul public pentru că un câine înfometat și însetat atacă omul”, a spus unul dintre cetățenii care au luat cuvântul. În plus, câțiva cetățeni prezenți la dezbatere au avertizat că în cazul în care propunerea va fi introdusă în proiect, îl vor acționa în instanță. 

Proiectul referitor la controlul înmulțirii maidanezilor din Capitală a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei de la mijlocul lunii aprilie. Atunci, proiectul prevedea, printre altele obligativitatea înregistrării câinilor care au depășit vârsta de 4 luni și a castrării patrupedelor până la vârsta de 6 luni. De asemenea, cei care vor să adopte câini din adăposturile Primăriei vor plăti o taxă de 170 de lei. Beneficiile acestui proiect sunt considerate a fi reducerea efectivului canin de pe raza Municipiului Bucuresti, evidența reala a efectivului canin din Municipiul Bucuresti, limitarea raspandirii bolilor cu transmitere la om și inlesnirea identificarii detinatorilor in cazul incidentelor si a abandonului. Mai pe larg despre acest proiect puteți aici, iar conținutul inițial al proiectului de hotărâre poate fi citit aici

Proiectul pentru controlul răspândirii câinilor vagabonzi în București vine în contextul în care peste 16.000 de persoane au fost muşcate anul trecut de câini, dintre care 3.300 sunt copii, potrivit unui raport al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. Alarmant este și faptul că numărul de persoane muşcate a fost cu 3.200 de persoane mai mult decât în anul anterior. În București există circa 64.704 de câini vagabonzi, conform unei statistici a ASPA pe anul 2012. Fenomenul răspândirii câinilor vagabonzi în Capitală este greu de combătut în contextul în care prevederile legale sunt interpretabile, autorităţile locale reclamă că nu au puterea financiară de a limita fenomenul, iar câinii rămaşi liberi pe străzi sunt hrăniţi şi stimulaţi astfel să se înmulţească.

Cookies