ARHIVA B365

Proprietarul sediului Primăriei Capitalei, Apatel Properties, şi-a cerut insolvenţa

Pe 4 februarie 2014, Tribunalul Bucureşti a admis cererea reprezentanţilor firmei SC Apatel Properties SRL de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală împotriva acestei societăţi, desemnând ca administrator judiciar provizoriu firma BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL.

Creditorii SC Apatel Properties SRL, înregistraţi la Tribunalul Bucureşti în acest dosar, sunt: Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, Bancpost SA, DITL Sector 6, Iliotomi Grup SRL, Werk Energy SRL (fosta ILIOTOMI IMPEX DRPA SRL), A B AND G PARTNERS LIMITED şi Municipiul Bucureşti.

Instanţa a stabilit data de 20 martie 2014 drept termen limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, tabelul preliminar al creanţelor urmând a fi comunicat la 9 aprilie 2014. După soluţionarea eventualelor contestaţii, tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat la 24 aprilie 2014, notează antitepari.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, Apatel Services SRL este deţinută de compania cipriotă A B AND G PARTNERS LIMITED şi administrată de către cetăţeanul grec Ioannis Tsesmetzis.

Primăria Capitalei este principalul datornic al firmei Apatel Properties, cu o restanţă de peste 4,9 milioane lei, la care se adaugă 1,252 milioane lei, sumă încă nefacturată, menţionează sursa citată.

În anul 2010, Apatel Properties SRL a contractat un credit de la Bancpost, pentru achiziţionarea clădirii de birouri „Riverside Tower”, situată în Splaiul Independenţei 291-293, sector 6, Bucureşti, de la SC Iliotomi Grup SRL, firmă deţinută şi administrată de grecul Antonios Tsesmetzis, scrie antitepari.ro.

Conform informaţiilor disponibile la Ministerul de Finanţe, firma Apatel Properties SRL a fost înfiinţată în 2007, având ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Datele disponibile la Ministerul de Finanţe mai arată faptul că, în 2010, societatea a avut un angajat şi o pierdere de peste 747.000 lei, la o cifră de afaceri netă de peste 8,87 milioane lei. În anul următor, cu un singur angajat, firma a avut un profit de 3,15 milioane lei, la o cifră de afaceri netă de peste 13,3 milioane lei. În 2012, societatea a înregistrat un profit net de aproape 2,6 milioane lei, la o cifră de afaceri netă de peste 13,7 milioane lei. Potrivit antitepari.ro, în 2013, societatea a avut un profit net de 1.116.000 lei, iar prima lună a acestui an a fost încheiată cu un profit net de 240.000 lei.

În ciuda discuţiilor pe care le-a suscitat valoarea chiriei plătite de Primăria Capitalei, reprezentanţii Apatel Properties SRL susţin, în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, că societatea are datorii de 11.096.862,87 lei, cărora nu le poate face faţă. De altfel, conform documentelor financiare, la data de 31 ianuarie 2014, firma avea de încasat de la Primăria Municipiul Bucureşti suma de 4.915.000 lei, din care 3.645.000 lei reprezintă sold cu o vechime mai mare de un an, iar 1.270.000 lei sold la 30 de zile. De asemenea, la data respectivă, Apatel Properties SRL mai urma să întocmească facturi către Primăria Capitalei în valoare de 1.252.000 lei, informează antitepari.ro.

Primăria Capitalei a dat în judecată firma care deţine turnul de pe Splaiul Independenţei

Dacă Apatel Properties SRL şi-a cerut insolvenţa, Primăria Capitalei a deschis o acțiune în instanță împotriva firmei care deține sediul în care își desfășoară activitatea municipalitatea, din cauza refuzului acesteia de a prelungi contractul de închiriere sau de a vinde căre Primărie clădirea. Anunțul a fost făcut de directorul Direcției Juridice din Primăria Capitalei, Adrian Iordache, la ultima ședință de Consiliu General. 

După ce, timp de trei ani, municipalitatea a plătit circa 9,7 milioane euro chirie pentru noul sediu, Consiliul General al Municipiului București i-a cerut primarului general să demareze procedurile pentru achiziția clădirii. După o lună de negocieri, Sorin Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului de închiriere cu încă un an „pentru că nu au fost finalizate negocierile pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare”. Contractul de chirie fusese prelungit de consilieri în luna decembrie până în februarie, cu condiția ca primarul general să negocieze cumpărarea clădirii în cuantumul sumei plătite până acum pe chirie. Clădirea de pe Splaiul Independenței în care își desfășoară activitatea Primăria Capitalei a fost evaluată de către firma imobiliară Colliers International la 13,5 milioane euro.

Proprietarul clădirii a refuzat, însă, spune Sorin Oprescu, să semneze un contract de vânzare-cumpărare, ba mai mult, a refuzat și prelungirea contractului de închiriere cu Primăria Capitalei. Informaţia privind cererea de intrare în insolvență a Apatel Services a fost confirmată şi de Oprescu, edilul-şef precizând, totodată, că Primăria Capitalei a plătit la zi chiria. 

Contractul de închiriere a sediului de pe Splaiul Independenței a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care Municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, au optat la acea dată pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea, în ședința CGMB din decembrie 2013.

Încă de la începutul acestui contract, a existat clauza potrivit căreia Municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care Municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, Municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 – 11.377.823 de lei, în 2012 – 11.940.815 lei, iar în 2013 – 9.046.757 lei, fără TVA.

Sorin Oprescu a declarat că de-abia acum poate să cumpere clădirea, conform legii 6/2014, până acum această acțiune fiind interzisă de Ministerul Finanțelor, deoarece Primăria Capitalei ar fi depășit gradul de îndatorare de 30%, din cauza creditului accesat de fostul primar general, Adriean Videanu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button