Proprietarii clădirilor-monument din Sectorul 2 vor primi finanțare pentru restaurare, promite PS2. Regulamentul proiectului este în dezbatere publică

07 dec. 2023
813 afișări
Proprietarii clădirilor-monument din Sectorul 2 vor primi finanțare pentru restaurare, promite PS2. Regulamentul proiectului este în dezbatere publică
Proprietarii clădirilor-monument din Sectorul 2 vor primi finanțare pentru restaurare, promite PS2. Regulamentul proiectului este în dezbatere publică | Sursa foto: Facebook - Primăria Sectorului 2

Primăria Sectorului 2 vrea să protejeze patrimoniul cultural din aria administrată prin acordarea de finanțări pentru reabilitarea clădirilor care sunt monumente istorice și se află în proprietate privată.

Proiect pentru protejarea clădirilor monument istoric din Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 transmite, pe Facebook, că nu lasă doar în sarcina Primăriei Capitalei protejarea monumentelor istorice, ci vrea să se implice activ în restaurarea acestor clădiri. Pentru că acestea au un rol important în înțelegerea istoriei orașului, trebuie să fie protejate de degradare și vandalism.

Administrația publică are în vedere mai multe soluții, precum un regulament privind modul în care vor fi acoperite costurile lucrărilor de reparații, dar și ce criterii trebuie stabilite și pe care proprietarii clădirilor monument istoric trebuie să le îndeplinească. Acesta se află, în prezent, în dezbatere publică.

PS2 spune că sprijinul se adresează celor care nu își permit să restaureze aceste clădiri din resurse proprii. Acesta este motivul pentru care cererea de finanțare este însoțită, printre altele, și de documente care atestă situația financiară a proprietarului și a familiei sale.

Primăria intenționează să acopere costurile lucrărilor de reparații, integral sau parțial, individual sau prin cofinanțare, avâdn în vedere grupa din care face parte clădirea monument istoric.

Proporția efectivă a contribuției noastre va fi stabilită în funcție de punctajul obținut de fiecare solicitant în parte.

Condiții de eligibilitate

Primăria Sectorului 2 anunță că există mai multe condiții de eligibilitate, printre care:

  • Solicitantul trebuie să demonstreze că este proprietarul monumentului istoric. Imobilul nu poate constitui obiectul unui litigiu și nici nu poate fi sub sechestru sau ipotecat;
  • Starea fizică a clădirii trebuie să necesite intervenție, ceea ce va fi verificat la fața locului de personalul de specialitate.

Proprietarii clădirilor monument istoric trebuie să țină cont și de mai multe obligații în vederea obținerii finanțării.

Acordarea finanțării se face prin decontarea facturilor și a devizelor. Sumele sunt nerambursabile doar în cazul în care solicitantul își îndeplinește obligațiile contractuale, precum:

  • să utilizeze monumentul istoric în scopul unor activități socioculturale, de învățământ, sănătate, de cult, de binefacere ori altor activități asemănătoare sau de locuință (bloc sau unitate unifamilială);
  • să achite partea sa de cofinanțare (dacă este cazul);
  • să garanteze contravaloarea totală a finanțării prin încheierea unui Contract de Garanție Imobiliară, pentru o perioadă de 10 ani (contract ce prevede când și în ce condiții poate fi înstrăinat/vândut bunul).

Propunerile, sugestiile sau recomandările care vizează acest proiect pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected].

Mai multe informații se găsesc AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies