Asigurarea de răspundere civilă pentru câini e obligatorie, la anumite rase. Câţi stăpâni o încheie

de:
15 ian. 2015
10 afișări
Asigurarea de răspundere civilă pentru câini e obligatorie, la anumite rase. Câţi stăpâni o încheie

Conform OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, republicată, proprietarii câinilor agresivi au obligaţia să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii pe care îi au.

La articolul 1 din OUG 55/2002, câinii periculoşi aparţin următoarelor rase, grupate în două categorii, dupa cum urmează:

a) categoria I: câinii de lupta şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legii, prin câini agresivi se inţelege:

– orice caine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

– orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit actului normativ, persoanele care deţin câini aparţinând raselor încadrate în categoria I au obligaţia de a depune, la sediul poliţiei din raza teritorială unde este situat imobilul în care este deţinut cainele, o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte inclusiv existenţa unei asigurari de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

„A avea un câine presupune nu doar bucurii, ci şi responsabilitati, inclusiv faţă de vecini sau pur şi simplu faţă de trecători. Responsabilităţile sunt cu atât mai mari atunci când avem de-a face cu câini de talie mare, puternici şi cu potenţial ridicat de agresivitate. Atât educaţia câinelui, cât şi grija permanentă a stăpânului în a supraveghea comportamentul acestuia în momentele cand poate intra în contact cu alte persoane şi de a preveni eventualele prejudicii, pe care patrupedul le poate provoca acestora, sunt extrem de importante. Din păcate mai apar şi accidente, caz în care proprietarul câinelui riscă sa fie obligat în instanţă la plata unor despăgubiri băneşti semnificative către persoanele rănite. Pentru a se proteja financiar faţă de acest risc, recomandăm deţinătorilor de câini să încheie poliţe de asigurare de răspundere civilă pentru animalele lor, poliţe pe baza cărora companiile de asigurare vor achita victimelor despăgubirile cuvenite”, precizează cei de la Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.

Câţi români încheie poliţe de asigurare pentru câinii agresivi

Desi legea există, aceasta nu are prevăzute mecanisme de control al aplicării şi de sancţionare astfel încât cei care deţin astfel de asigurări reprezinta mai degraba excepţii decat regula, conform site-ului de profil plata-rca.ro. Numărul redus al proprietarilor de câini agresivi care au încheiat poliţe se reflectă şi în portofoliile companiilor de asigurări, care, potrivit Gras Savoye România, încheie, în medie, 10 astfel de poliţe pe an.

În prezent, dintr-un total de 400 de clienţi persoane fizice, Gras Savoye are un singur client care a încheiat o astfel de poliţă de răspundere civilă pentru câinii agresivi, mai exact un posesor de ciobanesc mioritic, care are două exemplare, amândouă asigurate de către noi. În schimb, avem mai multi clienţi care şi-au asigurat animalele de companie neagresive, atât câini de talie mică, cât şi pisici. În 2014 nu s-a facut nicio solicitare de despăgubire pentru câinii agresivi, nici la clientul pe care noi îl reprezentăm, nici la clienţii partenerilor noştri asiguratori pentru că acest tip de poliţă nu este un produs pe care posesorii de câini agresivi îl solicită şi îl folosesc. În medie, asiguratorii încheie zece astfel de poliţe pe an„, au declarat, pentru B365.ro, reprezentanţii Gras Savoye România.

Şi oficialii Safety Broker confirmă numărul redus al asigurărilor de acest gen. Potrivit acestora, compania a încheiat între 10 şi 20 de poliţe de răspundere civilă pentru câinii agresivi.

Potrivit oficialilor Gras Savoye România, rasele de câini periculoşi care se pot asigura sunt atât cele prevăzute în categoriile I şi a II-a, cât şi câinii care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locurile publice sau private sau acei câini care participă la luptele între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.

Cât costă poliţele de asigurare pentru câinii periculoşi

Costul unei poliţe de răspundere civilă pentru câinii periculoşi diferă de la o companie la alta, dar şi în funcţie de vârsta şi rasa animalului.

La Gras Savoye preţul unei astfel de poliţe de asigurare porneşte de la aproximativ 70 euro şi poate varia în funcţie de vârsta animalului, rasă şi suma asigurată. La această companie suma asigurată este de minim 2.000 euro, iar limita maximă poate ajunge chiar şi la 100.000 de euro.

La Safety Broker, limita răspunderii prevăzută în poliţă reprezintă răspunderea maximă a Asiguratorului pentru toate evenimentele asigurate întâmplate în perioada de valabilitate a poliţei, indiferent de numărul şi cuantumul acestora. Limita minimă a răspunderii este de 1.000 de dolari sau echivalentul în lei, iar limita maximă este 10.000 de dolari sau echivalentul în lei.

În funcţie de limita de răspundere şi de rasa câinelui se stabileşte şi valoarea poliţei de asigurare. Astfel, pentru câinii periculoşi din categoria I valoarea anuală a poliţei de răspundere civilă este de 5% din limita maximă de răspundere. Pentru câinii periculoşi din categoria a II-a valoarea anuală a poliţei este de 4% din limita maximă de răspundere, iar pentru câinii agresivi din alte rase decât cele prevăzute în lege valoarea poliţei este de 3% din limita maximă de răspundere. Practic, pentru câinii prevăzuţi în categoria I valoarea anuală a poliţei este cuprinsă între 50 şi 500 de dolari, pentru câinii din categoria a II-a valoarea poliţei este cuprinsă între 40 şi 400 de dolari, iar pentru câinii agresivi din alte rase decât cele prevăzute în lege valoarea anuală a poliţei este cuprinsă între 30 şi 300 de dolari, în funcţie de limita maximă de răspundere pentru care optează proprietarul câinelui. La Safety Broker primele de asigurare se achită integral şi anticipat la încheierea poliţei.

Potrivit reprezentanţilor companiei, valoarea poliţei poate creşte ulterior, dacă anterior s-au solicitat daune pentru câinele respectiv, aşa cum se întâmplă şi în cazul poliţelor RCA pentru autoturisme, unde, la stabilirea preţului unei poliţe RCA se ţine cont şi de sistemul bonus malus.

Ce riscuri sunt acoperite de asigurarea pentru câinii periculoşi

„Riscurile acoperite de asiguratori sunt pentru următoarele evenimente: deces sau vătămare corporală a persoanelor, rănirea sau uciderea altor animale, daune materiale cauzate bunurilor terţilor, avarii/pierderi ale bunurilor, culturilor, plante dendrologice sau de apartament aparţinând terţilor. În ceea ce priveşte cheltuielile acoperite, acestea sunt cheltuieli adiacente pentru evaluarea şi dimensionarea prejudiciilor şi cheltuielile de judecată la care este obligat asiguratul în procesul civil”, spun oficialii Gras Savoye România.

La Safety Broker, asiguratorul acoperă vătămările corporale şi decesul, provocate accidental de câinele asiguratului, survenite ca o consecinţă directă a neglijenţei sau imprudenţei asiguratului-în calitatea sa de proprietar, pentru care acesta este răspunzător în baza legii.

De asemenea, asiguratorul acordă despăgubiri pentru acoperirea următoarelor sume:

a) cheltuielile medicale (spitalizare, recuperare, tratamente, intervenţii chirurgicale, medicamente, proteze etc) necesare vindecării rănilor şi restabilirii stării de sănătate, neacoperite de sistemul asigurărilor de sănătate, efectuate de persoana vătămată şi probate cu documente justificative;

b) cheltuielile intervenite în caz de deces (înmormântare, cheltuielile de transport ale cadavrelor, piatra funerară, îndeplinirea ritualurilor religioase etc) probate cu documente justificative;

c) venituri nete nerealizate pe perioada incapacităţii de muncă;

d) prestaţii băneşti periodice (pensii de întreţinere).

Safety Broker şi Gras Savoye se numără printre primii 10 brokeri de asigurare din România, având, în primul trimestru din 2014, prime brute intermediate în valoare de 81,48 milioane lei şi, respectiv, 22,97 milioane lei, conform 1asig.ro

Ce obligaţii au proprietarii câinilor periculoşi

Pentru a putea deţine câini din rasele mai sus menţionate, proprietarul trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea vreunei infracţiuni contra persoanei. „Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm”, potrivit actului normativ.

De asemenea, la Poliţie trebuie depusă o declaraţie pe proprie răspundere care să cuprinda numarul de identificare al cainelui, aplicat prin microcip sau tatuare, dovada efectuarii vaccinarii antirabice si a rapelurilor, dar şi dovada existenţei unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii din categoria I. Pentru cainii din categoria de lupta si atac este obligatorie sterilizarea, iar dovada sterilizării, menţionată în carnetul de sănătate, trebuie prezentată la poliţie.

În cazul în care câinele periculos sau agresiv pentru care s-a încheiat o asigurare de răspundere civilă produce anumite daune, proprietarul câinelui trebuie să avizeze asiguratorul, în scris, imediat ce a luat cunoştinţă de reclamaţia vătămatului şi să depună o declaraţie privind împrejurările în care a intervenit accidentul, să comunice pretenţiile formulate de persoana vătămată, să nu facă nicio ofertă şi nicio promisiune de plată fără acordul asiguratorului şi să comunice asiguratorului orice modificare intervenită în legătură cu datele luate în considerare la încheierea poliţei, mai spun reprezentanţii Safety Broker.

Cookies