Se scumpeşte biletul de metrou

Se scumpeşte biletul de metrou

Biletele de metrou şi cele ale CFR Călători vor fi majorate din august cu circa zece la sută, potrivit informaţiilor remise de reprezentanţii celor două instituţii.

Deocamdată, la Metrorex nu se ştie exact procentul de majorare a preţului biletelor, însă acesta va fi cuprins între opt şi zece la sută, mai ales că ultima majorare a fost de circa opt procente, iar între timp inflaţia a avut aceeaşi evoluţie crescătoare.

La Metrorex, ultima majorare a tarifelor a avut loc în septembrie 2010, atunci când, în limita modificării indicelui preţurilor de consum de 108,12% aferent perioadei martie 2009 – iulie 2010, preţul biletelor a crescut cu circa opt procente.

Potrivit Mediafax, care citeaza o scrisoare de intenţie cu FMI, guvernul s-a angajat că va modifica legislaţia astfel încât să permită majorarea tarifelor cu mai mult decât rata inflaţiei, pentru ca aceste companii să îşi poată acoperi cheltuielile curente din venituri.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă deja elaborat de Ministerul Transporturilor prevede însă că tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători.

Ordonanţa relevă că in privinta bugetului Metrorex este invocat doar faptul că preţul unei călătorii cu metroul reprezintă aproximativ 30% din preţul minim al unei călătorii similare în ţările europene. În ultimii ani, tarifele Metrorex şi RATB au fost majorate, de regulă, prin raportare la nivelul inflaţiei. Cea mai recentă scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorex a avut loc în septembrie 2010.

Sursa: Mediafax