Promis final fericit pentru o clădire-simbol a Bucureștiului: Casa lui Dinu Lipatti. Cine promite să salveze locul unde a creat cel mai mare pianist al secolului XX

susținut de
07 apr. 2025
10070 afișări
Promis final fericit pentru o clădire-simbol a Bucureștiului:  Casa lui Dinu Lipatti. Cine promite să salveze locul unde a creat cel mai mare pianist al secolului XX
Promis final fericit pentru o clădire-simbol a Bucureștiului: Casa lui Dinu Lipatti. Cine promite să salveze locul unde a creat cel mai mare pianist al secolului XX | Foto credit: Case de Muzicieni.

Casa lui Dinu Lipatti ar putea să aibă o fericită și mult așteptată soartă: să rămână același loc încântător din centrul Bucureștiului, în care muzica lui Dinu Lipatti trăiește iar copiii învață să cânte la pian.

Clădirea monument istoric, modificată și extinsă de arh. Petre Antonescu la început de secol XX, a fost scoasă la vânzare pe bucăți chiar de ziua marelui pianist, 19 martie.

Foto credit: Casa Artelor Dinu Lipatti.
Dinu Lipatti în Casa din Bulevardul Lascăr Catargiu. Foto credit: dinulipatti.org.

Nume mari ale muzicii internaționale și românești vin în apărarea Casei lui Dinu Lipatti. În străinătate, „acest artist unic este venerat”

În timp ce personalități de prim rang ale lumii muzicale internaționale au făcut un apel către statul român pentru salvarea prețiosului imobil, consilierii Primăriei Sectorului 1 au aprobat, în ziua de 27 martie, bugetul pentru anul 2025 și “demararea procedurilor pentru achiziția Casei Memoriale “Dinu Lipatti”, monument istoric situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu 12. Imobilul găzduiește Centrul Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti și păstrează elemente originale valoroase din punct de vedere cultural și istoric”.

Mai jos, interviu cu Monica Isăcescu Lup, doctor în muzică, producător la Radio România Muzical, cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București și redactor-șef al Revistei Madrigal.

Vezi aici articolul B365.ro, privind amenințarea ce planează asupra Casei Dinu Lipatti: Cadoul otrăvit: o bucată din Casa Dinu Lipatti, scoasă la vânzare de ziua de naștere a marelui pianist. PMB spune că licitația poate fi lovită de nulitate

Casa cu estradă, în care Dinu Lipatti repeta, compunea și dădea concerte de cameră, se află în pericol de a-și schimba destinația de templu al muzicii

În Casa din Bulevardul Lascăr Catargiu s-au mutat, începând cu 1930, Theodor și Ana Lipatti împreună cu fii lor, Valentin și Dinu Lipatti. 

Prin 1930 ne-am mutat din nou, de data aceasta în locuința mare a tatălui meu din Bulevardul Lascăr Catargiu 12. Bunicul i-o cumpărase tatei pe la 1900. Era o clădire cam ciudată, care există și astăzi, fiind cunoscută drept Casa Lipatti. O casă de un rococo bastard, elegantă și totodată disproporționată, care parcă stătea în genunchi. Seamănă cu un om cu torsul mare și cu picioare scurte, fiind lipsită de acele nobile proporții, care se mai pot întâlni în București la unele case vechi, scria Valentin Lipatti în memoriile sale.

O petiție semnată de mari personalități ale muzicii internaționale și din România a fost distribuită pe rețelele sociale. Dinu Lipatti este iubit de muzicieni de pe patru continente

La momentul actual sunt înaintate documentațiile pentru două unități locative care formează împreună întregul numit Casa Dinu Lipatti. Putem discuta despre o achiziționare prin preemțiune a întregului imobil, mai puțin câteva anexe care sunt separate și nu sunt scoase la acest moment la vânzare.

Foarte importantă este și restaurarea clădirii, care implică costuri semnificative. De aici necesitatea gestionării transparente a fondurilor publice și colaborarea cu alte instituții. Suntem însă încrezători că vom găsi resursele necesare pentru a arăta strălucirea imobilului de odinioară, a declarat Dragoș Frăsineanu, director executiv al Direcției pentru Cultură a Municipiului București, în emisiunea GPS Cultural, Radio România Cultural, 31 martie.

Dinu Lipatti în salonul Casei. Alături de Dinu Lipatti, valorosul pianist Corneliu Gheorghiu, Florica Musicescu, Ana Lipatti, Constantin Lipatti-diplomat de carieră și violonist amator-și Valenti Lipatti. Foto credit: dinulipatti.org.

Casa lui Dinu Lipatti este o oportunitate extraordinară de a crea o destinație turistică pentru numeroșii iubitori de muzică clasică ce ar vizita Bucureștiul”

Muzicologul canadian Mark Ainley este recunoscut la nivel internațional ca expert de top în interpretarea pianistică a lui Dinu Lipatti și istoria înregistrărilor sale.

Mark Ainley este recunoscut la nivel internațional ca expert de top în interpretarea pianistică și istoria înregistrărilor Dinu Lipatti.

Mark Ainley: Înțeleg că, în România, poate exista impresia că faima lui Lipatti nu depășește granițele țării sale natale. Numele lui Dinu Lipatti a fost rostit cu reverență în întreaga Europă în timpul vieții sale și la nivel internațional de la moartea sa tragică în 1950. (..). În cei 40 de ani de cercetare a înregistrărilor istorice, am constatat că Dinu Lipatti este, cel mai frecvent, numit cel mai mare pianist de aproape toți pianiștii profesioniști de top ai prezentului.

Numele său continuă să fie pomenit cu respect de pianiști din America de Nord și de Sud, Europa și Asia ( …). Mi se pare profund nedrept să se ia în considerare vânzarea și, posibil, distrugerea casei copilăriei lui Lipatti, în condițiile în care acest muzician legendar continuă să fie atât de iubit la nivel internațional.

Foto credit: dinulipatti.org.

Dacă această clădire nu ar fi protejată, comunitatea muzicală internațională ar considera acest lucru o nedreptate gravă comisă de guvernul român împotriva propriului patrimoniu cultural”

Mark Ainley: Este o oportunitate extraordinară de a crea o destinație turistică pentru numeroșii iubitori de muzică clasică ce ar vizita Bucureștiul – o inițiativa cu atât mai fezabilă având în vedere locația centrală a imobilului și distanța mică de mers pe jos până la Muzeul Național George Enescu. Așa cum puteți vedea în imaginea atașată, în 2017, ziarul britanic The Telegraph a publicat un articol despre Lipatti cu titlul: “Este acesta cel mai mare pianist al secolului XX?”. Răspunsul din partea majorității celor mai faimoși pianiști de astăzi ar fi un categoric “Da”.

Foto credit: dinulipatti.org.
The Telegraph a publicat un articol despre Lipatti cu titlul: “Este acesta cel mai mare pianist al secolului XX?”.

Nu sunt sigur că românii sunt pe deplin conștienți de importanța muzicală colosală a lui Dinu Lipatti”

Un apel către autoritățile române face și Orlando Murrin, jurnalist și scriitor britanic, cel care a descoperit singurul moment filmat cu Dinu Lipatti (în arhiva Festivalului de la Lucerna), autor al unor studii despre pianistul român.

Orlando Murrin, jurnalist și scriitor britanic. Foto credit: Orlando Murrin.

Orlando Murrin: În ciuda vieții sale tragice și scurte, Dinu Lipatti rămâne unul dintre cei mai respectați pianiști din toate timpurile. Nu sunt sigur că românii sunt pe deplin conștienți de importanța sa muzicală colosală, care nu face decât să crească odată cu trecerea timpului.

Lipatti este cel mai mare ambasador muzical al României, poate chiar cel mai important ambasador cultural al său.

În 2016, când această proprietate era amenințată de o posibilă demolare – sau chiar de pericolul real al unui incendiu intenționat – am lansat o petiție la https://www.change.org/p/turn-lipatti-s-home-into-a-museum. Aceasta a atras rapid aproape 30.000 de vizualizări și aproape 2.000 de semnături.

Vă scriu din Regatul Unit și vă asigur că ochii lumii muzicale sunt ațintiți asupra acestei proprietăți. Este absolut regretabil că vila lui Lipatti de la Fundățeanca a fost lăsată să ajungă în starea actuală de degradare și neglijență, dar ar fi un adevărat șoc și o rușine pentru patrimoniul cultural al Bucureștiului și al României să nu protejați clădirea de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12.

Foto credit: dinulipatti.org.

“Casa cu o tristă istorie. După 1989, Valentin Lipatti nu a reușit să folosească imobilul, deși era proprietarul de drept”

B365: Monica Isăcescu Lup, cum ați primit vestea că o bucată din casa Dinu Lipatti este scoasă la vânzare prin licitație? Cum a primit vestea lumea muzicală, mai ales că a mai fost o tentativă de vânzare a Casei Lipatti în anul 2016?

Monica Isăcescu Lup: A fost o surpriză, însă cumva era de așteptat să se ajungă la această situație. Casa familiei Lipatti, din momentul naționalizării ei de către comuniști, a avut o situație tristă. La fel ca multe alte case de o valoare arhitecturală incontestabilă, imobilul a intrat pe mâna chiriașilor, iar după Revoluția din 1989, deși a fost recuperat de diplomatul Valentin Lipatti, fratele pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, nu a putut fi folosit de proprietarul de drept, din cauza acestor chiriași care continuau să ocupere camerele casei. Astfel că Valentin Lipatti a ajuns în situația de a o înstrăina.

Monica Isăcescu Lup: În 2016 am avut primele temeri, pentru că cel care ajunsese în posesia unei părți consistente din casă (nu aș spune că e vorba doar de o bucată, pentru că sunt 6 camere, dintre care una este salonul în care Dinu Lipatti avea o estradă, cu pian de concert, unde se desfășurau adevărate serate muzicale, cu dependințe, împărțite mai mult sau mai puțin arbitrar în două apartamente; practic vorbim de partea de la stradă a casei, nucleul ei și totodată camerele pe care le ocupau membrii familiei Lipatti; doar cele trei camere de mici dimensiuni ale foștilor slujitori ai familiei Lipatti nu intră în această vânzare) – era executat silit de banca de la care contractase un credit, girând cu imobilul din bd. Lascăr Catargiu.

Atunci, Primăria Municipiului București a reușit să oprească acest proces și a închiriat spațiul, creând așezământul cultural numit Casa Artelor Dinu Lipatti și redându-l pentru prima oară publicului. Însă era de așteptat ca această situație să nu dureze. Astfel că o nouă undă de șoc s-a produs când s-a aflat acum, de pe rețelele de socializare că această casă este din nou obiectul unei licitații, scoasă de această dată la vânzare de un executor judecătoresc, aflat în slujba unui grup de creditori ai aceluiași proprietar.

Aparat de acordaj fotografiat de Dinu Lipatti. Foto credit: dinulipatti.org.

Teama noastră, a tuturor, vine din faptul că există o istorie neagră a unor imobile similare din București, foarte tentante pentru investitori imobiliari”

Monica Isăcescu Lup: Investitorii imobiliari, prin mijloace de cele mai multe ori lipsite de onestitate, au contribuit cu bună știință la degradarea lor (fiind case de patrimoniu nu pot fi demolate, bineînțeles) și în cele din urmă au reușit să construiască pe asemenea terenuri foarte valoroase, datorită plasării lor, noi imobile, cu multe etaje.

Din punctul nostru de vedere, Casa Lipatti are o valoare infinit mai mare – și mă refer desigur la valoarea istorică și culturală – decât valoarea de piață a imobilului/terenului pe care îl ocupă și ea trebuie să-și îndeplinească rolul, de a aminti peste timp tuturor iubitorilor de muzică, cine a fost Dinu Lipatti.

Foto credit: dinulipatti.org.

B365: “Dinu Lipatti este un mare ambasador muzical al României”, spune scriitorul și jurnalistul Orlando Murrin în Apelul său către autoritățile române. Cum comentați? Știu că sunteți co-autor al volumului “Dinu Lipatti-Muzicianul, în imagini”, (2020), alături de Ștefan Costache, Orlando Murrin și Mark Ainley.

Monica Isăcescu Lup: V-aș răspunde invocând două situații în care m-am aflat în mod direct. În primul rând, la fiecare deplasare în străinătate, în medii culturale, prezentându-mă și spunând că vin din România, aproape de fiecare dată interlocutorii mei, nu neapărat din zona muzicală, au asociat imediat, spontan, țara mea de origine cu numele lui Dinu Lipatti și am fost privită cu o căldură și cu o deschidere pe care în mod evident i le-am datorat prestigiului de care se bucură Lipatti în lume, și după 75 de ani de la moartea sa.

Mark Ainley și Monica Isăcescu Lup.

Trebuie să fim conștienți pe deplin de faptul că Lipatti este un simbol cultural extrem de pregnant al României, la fel ca și Constantin Brâncuși, de exemplu”

Monica Isăcescu Lup: Pe de altă parte, în activitatea mea de realizator de emisiuni la Radio România Muzical, am avut ocazia să dialoghez cu mari pianiști ai lumii, de la Elisabeth Leonskaja la Nelson Freire, de la Nikolai Luganski la Nelson Goerner și de la Hélène Grimaud și Murray Perahia la Christian Zacharias și mulți alții.

Toți acești mari pianiști, vorbind despre modelele lor, s-au referit la Dinu Lipatti în cei mai elogioși termeni! Pur și simplu Dinu Lipatti rămâne un fel de icoană a pianisticii internaționale, un reper greu de atins, un vârf spre care tind marii artiști în evoluția lor.

B365: Cine este Orlando Murrin și cât îi datorează România promovării și înțelegerii lui Dinu Lipatti în lume?

Monica Isăcescu Lup: Jurnalistul britanic Orlando Murrin, la fel ca și canadianul specializat în interpretări istorice, Mark Ainley, sunt două exemple cum nu se poate mai bune despre admirația și pasiunea pe care le stârnește Dinu Lipatti în cercurile culturale internaționale.

La moartea lui Dinu Lipatti, survenită atât de tragic la vârsta de doar 33 ani, după multă suferință cauzată de boala Hodgkin pentru care la vremea aceea nu exista un tratament (și să nu uităm că nume mari ale muzicii de atunci, de la Paul Sacher la Igor Stravinski și de la Yehudi Menuhin la Igor Markevitch au contribuit financiar pentru a-i achiziționa cortizon, recent descoperit atunci și despre care în mod eronat s-a crezut că ar putea să fie benefic), existau doar trei ore de înregistrări ale marelui pianist.

Iar Mark Ainley, prin eforturi supraomenești aș spune, cercetând în arhive particulare, în studiouri de înregistrări ș.a.m.d., a reușit să dubleze numărul de minute, adăugând imprimări inedite ale Lipatti și prelucrându-le în așa fel încât să poată fi redate publicului.

Monica Isăcescu Lup: Orlando Murrin, însă, pe lângă activitatea sa de cercetare a documentelor legate de Lipatti, finalizate cu apariția unor articole, a reușit să aducă la lumină singurul material video pe care îl avem până în acest moment cu Dinu Lipatti – este vorba de un extras dintr-un film realizat cu prilejul unei garden party ce a avut loc la Festivalul de la Lucerna din 1947, unde Dinu Lipatti a fost invitat, împreună cu soția sa Madeleine, și în prezența celor mai importante celebrități ale lumii muzicale de la acea vreme, precum Herbert von Karajan, Paul Hindemith, Igor Markevitch și mulți alții.

Un montaj al acestui scurt film, cu comentariile lui Orlando Murrin, poate fi vizionat aici:

B365: “Ochii lumii muzicale internaționale sunt ațintiți asupra acestei situații”, mai spune Orlando Murrin în Apelul său. Ce alte mari personalități internaționale s-au alăturat acestei campanii de apărare a Casei Dinu Lipatti?

Monica Isăcescu Lup: În 2016, Orlando Murrin a inițiat o petiție pentru același scop: salvarea Casei Lipatti și transformarea ei într-un muzeu, care ar fi un obiectiv deosebit de interesant nu doar pentru români, ci și pentru străinii care vizitează Bucureștiul cu ocazia Festivalului Internațional George Enescu, de pildă. Printre cei care au susținut această cauză s-au numărat Dan Grigore, Horia Andreescu, regretatul Radu Lupu, David Grimal, Elisabeth Leonskaja, Lawrence Foster, Sir Andras Schiff, Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth, Sir James Galway, Mark Ainley, Jaap van Sweden, Leif Ove Andsnes și Stephen Hough.

B365: V-ați dedicat viața și activitatea (re)descoperirii și promovării lui Dinu Lipatti în rândul marelui public. Știu românii cine a fost Dinu Lipatti, îl prețuiesc cu adevărat?

Monica Isăcescu Lup: Lumea muzicală românească este, fără îndoială, nu doar în cunoștință de cauză, ci și foarte atașată de subiectul Dinu Lipatti. Toate proiectele pe care le-am inițiat – festivaluri, site-ul trilingv dinulipatti.org, simpozioane, conferințe etc – au avut drept scop conștientizarea publicului larg cu privire la importanța pianistului Dinu Lipatti pentru cultura românească. Iar un muzeu Dinu Lipatti în capitala României nu ar face decât să sporească nivelul de cunoaștere al acestei personalități muzicale.

Cred că este evident cât de mult iubea Lipatti România, își construise la Fundățeanca (azi satul Ciolcești, com. Leordeni) o casă în care dorea să-și facă un studio de înregistrări”

B365: Ați publicat Corespondența lui Dinu Lipatti. Cât de mult a prețuit Dinu Lipatti România?

Monica Isăcescu Lup: Dinu Lipatti a fost nevoit să părăsească România din multe considerente: declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, boala sa și în cele din urmă venirea regimului comunist care a naționalizat toate bunurile familiei Lipatti, nu i-au lăsat de ales. Însă marele nostru pianist a continuat să păstreze o legătură strânsă cu profesorii săi – Florica Musicescu, Mihail Jora, să se sfătuiască în permanență cu ei și din punct de vedere muzical să fie extrem de conectat cu ceea ce se întâmpla în România.

Iubea lumea satului românesc și, după propriile sale planuri, își construise la Fundățeanca (azi satul Ciolcești, com. Leordeni) o casă în care dorea să-și facă un studio de înregistrări, se ocupa personal de plantarea unei livezi etc. Pe lângă toate acestea, în fotografiile sale – pentru că trebuie știut că Lipatti era pasionat de fotografie – se oglindesc costumele populare din zona Munteniei, iar în creația sa, întâlnim adesea influența folclorului românesc. Cred că este evident cât de mult iubea Lipatti România.

Fotografie realizată de Dinu Lipatti. Foto credit: dinulipatti.org.
Nunta, fotografie realizată de Dinu Lipatti. Foto credit: dinulipatti.org.

B365: Care a fost feedback-ul la Festivalul Dinu Lipatti? Cu siguranță că există și români îndrăgostiți de opera lui Dinu Lipatti.

Monica Isăcescu Lup: Fără modestie, aș spune că cele două ediții ale Zilelor Lipatti, 2010 și 2012 au adus din nou în atenție figura lui Lipatti și, pe de o parte eu și colegul meu, Ștefan Costache, în numele Asociației Opus, am continuat în mod constant să aducem la lumină frânturi din puzzle-ul extrem de colorat și de bogat al personalității lui Dinu Lipatti, iar pe de altă parte, mulți alți muzicieni au demarat proiecte frumoase nu doar în România, ci și în afara granițelor.

B365: Cum vedeți rezolvarea acestei situații? Ce reprezintă Casa Lipatti pentru cultura română și ce funcțiune trebuie să aibă Casa Dinu Lipatti, o dată pentru totdeauna?

Monica Isăcescu Lup: Suntem acum într-un moment bun în ceea ce privește rezolvarea acestei situații. Atât Ministerul Culturii, prin doamna ministru Natalia-Elena Intotero, cât și Primăria Sectorului 1, au cele mai bune intenții pentru rezolvarea acestei situații, respectiv cumpărarea de către stat a casei, pentru păstrarea ei în circuitul public. Sper din tot sufletul ca aceste inițiative să nu se blocheze, să existe o bună înțelegere între instituțiile statului, în beneficiul publicului și al culturii românești.

Dinu Lipatti în anul dispariției sale, 1950, la Chene-Bourg. Foto credit: dinulipatti.org.

Monica Isăcescu Lup a primit titlul de “Profesionist de excepție”, acordat de postul de radio, iar 2024 a primit Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru volumele In memoriam Radu Lupu și Corul Madrigal în arhiva CNSAS.

Monica Isăcescu Lup a coordonat (împreună cu Ștefan Costache) proiectele “Zilele Lipatti”, “65 de ani fără Dinu Lipatti”, “Lipatti-Restituiri”(www.dinulipatti.org), “Mihai Jora-Timpul care apropie”, “Case de muzicieni”.

Monica Lup Isăcescu este coautoarea volumului “Dinu Lipatti-Muzicianul în imagini”, (2020), alături de Ștefan Costache, Orlando Murrin și Mark Ainley. A îngrijit volumele de Corespondență ale lui Dinu Lipatti (Editura Grafoart, 2017). În anul 2010, a fost distinsă cu Premiul UCRRMR pentru Festivalul Zilele Lipatti.

„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare. Ce am mai scris se află aici:

Cookies