Proiectul „Termoficare de la soare” a fost aprobat de Consiliul Local Sector 1. Teoretic, începe instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri

10 mai 2023
955 Afișari
Proiectul „Termoficare de la soare” a fost aprobat de Consiliul Local Sector 1. Teoretic, începe instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri
Proiectul „Termoficare de la soare” a fost aprobat de Consiliul Local Sector 1. Teoretic, începe instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri. Sursa foto: Pexels

A fost aprobat programul local multianual „Termoficarea de la soare” ce constă în instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe blocuri în ședința de marți a Consiliului Local Sector 1.

„Termoficarea de la soare”, proiect local multianual aprobat de Consiliul Local Sector 1

Actul normativ a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” și aprobă cota de contribuție a asociaţiei de proprietari, în cuantum de 10% din valoarea lucrărilor de intervenţie. Acestea se vor executa prin programul local multianual „Termoficarea de la soare”, stabilită la minimul prevăzut conform unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2009, conform Agerpres.

Cota de contribuție poate să ajungă la zero, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 31/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.

Hotărârea aprobă finanţarea din bugetul local a cheltuielilor cotei de contribuţie ce revine proprietarilor sau asociaţiei de proprietari de 10% din valoarea lucrărilor. Intervenţiile se vor face pentru pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor cofinanţate prin „Termoficarea de la soare”.

Sumele avansate din bugetul local pentru asigurarea cotei din valoarea lucrărilor pentru mărirea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe contribuţie proprie a proprietarilor sau asociaţiilor de proprietari se recuperează potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 ani de la recepţia la terminarea lucrărilor.

În luna martie, primele panouri fotovoltaice au fost montate pe un bloc din Sectorul 3

În luna martie a acestui an, în Sectorul 3 au fost montate primele panouri fotovoltaice. Proiectul „Consumă inteligent, utilizează energia verde” a fost aprobat la începutul anului, a anunțat Primăria Sectorului 3 pe Facebook:

Primăria Sectorului 3 devine astfel prima unitate administrativă care instalează un astfel de sistem pentru producerea energiei verzi.

Primarul Robert Negoiță a declarat că își dorește ca toate blocurile din Sector să aibă astfel de panouri:

Este primul bloc care are panouri fotovoltaice pe terasă. Noi ne dorim ca toate blocurile din Sectorul 3 să aibă astfel de panouri. Vrem să încheiem anul acesta cu 20 MW putere instalată, asta ar însemna deja câteva sute de blocuri cu sisteme de energie alternativă.

Producem energie verde, mai ales în această criză energetică, iar un beneficiu suplimentar al panourilor este că acestea, acoperind terasa, protejează membrana acesteia de razele UV.

În ultimul deceniu, PS3 a avut în vizor creșterea eficienței energetice pentru locuințele de tip bloc din S3, reabilitând până în acest moment 1.600 de imobile.

Robert Negoiță și-a propus ca până la sfârșitul anului 2023 să instaleze panouri fotovoltaice pe sute de blocuri ce vor fi situate pe terasele blocurilor.

Energia produsă de panouri va fi folosită pentru iluminarea spațiilor comune, dar și pentru lifturi. De asemenea, surplusul de energie produs va aduce venituri semnificative Asociaților de Proprietari.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies