Proiectul pentru modernizarea liniei 5, analizat de Asociația Metrou Ușor: Totală contradicție cu tendințele de dezvoltare urbană și socială

21 feb. 2023
920 Afișari
Proiectul pentru modernizarea liniei 5, analizat de Asociația Metrou Ușor: Totală contradicție cu tendințele de dezvoltare urbană și socială
Proiectul pentru modernizarea liniei 5, analizat de Asociația Metrou Ușor: Totală contradicție cu tendințele de dezvoltare urbană și socială. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Asociația Metrou Ușor a analizat proiectul publicat de Primăria Capitalei pentru modernizarea liniei 5 și a identificat mai multe deficiențe. Totodată, consultația publică lansată de primarul general al Capitalei pentru caietul de sarcini nu este pentru bucureșteni, ci pentru „companiile interesate”, explică reprezentanții asociației.

Luni, 20 februarie, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a fost lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru proiectul ce prevede modernizarea liniei 5 – tronsoanele de pe Strada Barbu Văcărescu și Strada Alexandru Șerbănescu, între Șoseaua Ștefan cel Mare și Pod Băneasa.

Asociația Metrou Ușor îi sfătuiește pe bucureșteni să nu se lase păcăliți de termenul „public” al acestei consultări:

Nu vă lăsați însă induși în eroare de termenul „public” al consultării, întrucât invitate să transmită observații și recomandări sunt, de fapt, „companiile interesate”, nu cetățenii.

Proiectul pentru modernizarea liniei 5, analizat de Asociația Metrou Ușor

În urma analizei proiectului publicat de Primăria Capitalei, Asociația Metrou Ușor a identificat următoarele:

1. Nu a fost luată în calcul introducerea culoarelor unice pentru tramvaie și autobuze

Municipalitatea nu a luat în calcul introducerea culoarelor unice TRAM+BUS. În proiectul publicat, stâlpii de susținere pentru rețeaua de contact a tramvaiului și pentru iluminatului public rămân poziționați pe mijlocul drumului (axul median), între cele două sensuri ale liniilor de tramvai.

Asociația Metrou Ușor a explicat, încă de săptămâna trecută, urmările acestei decizii:

„acest lucru reduce gabaritul de circulație al autobuzelor. Deși eficiența conceptului a fost deja dovedită în București, în ultimii ani, autobuzele 182, 282, 243 sau 330 sunt condamnate să rămână blocate în traficul general la orele de vârf și după modernizarea liniei 5. În prezent, autobuzele parcurg dinstanța dintre două stații și în mai bine de 10 minute, în funcție de sensul de circulație și perioda din zi care dictează fluxul de circulație. În afara orelor de vârf, aceleași interstații se parcurg și în sub 2 minute”

2. Nu a fost luată în vedere conectarea cu linia de pe Pompeiu

Între Șoseaua Fabrica de Glucoză și Șoseaua Pipera se păstrează actuala configurație a tramei stradale, fără ca municipalitatea să aibă în vedere conectarea cu linia de pe Pompeiu.

tramă, trame: Ansamblu de străzi pe care se concentrează traficul principal într-un teritoriu urban, potrivit dexonline.ro.

„Deși, tronsonul de legătură este unul scurt, privind în perspectivă la dezvoltările rețelei de tramvai propuse pe inelul median și spre Complexul Comercial Băneasa, relizarea acestei joncțiuni căpătă o importanță aparte. Devin posibile noi conexiuni ale rețelei cu zona comercială Băneasa și autobuzul 783 spre Aeroportul Otopeni”, explică Asociația Metrou Ușor.

Planuri pentru realizarea acestei legături există încă din anul 2011, iar la data de 6 februarie 2023, invitat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu a declarat că Primăria dorește să conecteze liniile de tramvai dintre Bulevardul Dimitrie Pompeiu și Strada Barbu Văcărescu.

Declarațiile încep după minutul 27:00:

„În contrast cu aceste declarații și opțiuni pentru dezvoltare, forma propusă acum pentru lucrările la liniile de tramvai face puțin credibilă posibilitatea modificărilor ulterioare”, transmite Asociația Metrou Ușor.

De ce nu ar trebui menținută configurația actuală a liniei 5

Linia 5 are toate caracteristicile necesare pentru a genera o rută de transport fiabilă către nordul Capitalei, aceasta fiind o alternativă viabilă la transportul individual.

Asociația Metrou Ușor transmite că modernizarea liniei în forma actuală înseamnă, de fapt:

ratarea unei șanse istorice de dezvoltare durabilă a transportului public, prin blocarea ofertei de transport la nivelul anilor ’80.

Totodată, menținerea acestei configurații actuale ar încadra lucrarea la nivelul unei simple reparații cu șine și stâlpi noi:

în totală contradicție cu tendințele de dezvoltare urbană și socială ce ar trebui să guverneze, alături de considerentele tehnice, proiecte de o asemenea amploare.

Reprezentanții asociației amintesc că, săptămâna trecută, au trimis o Cerere de Audiență către Cabinetul Primarului General al Capitalei, pentru a putea expune deficiențele descoperite.

Cookies