VREMEA

Proiectul Netcity, realizat în proporţie de doar 13%

Numai în zona centrală a Capitalei trebuie îngropaţi peste 900 de kilometri de reţea, însă, din totalul de kilometri de cabluri. Până acum, Netcity, proiectul reţelei de fibră optică, a realizat doar 20% din acest obiectiv, informează revista Capital. Bucureştenii mai au de aşteptat până când vor scăpa de şanţurile săpate de-a lungul trotuarelor pentru îngroparea reţelelor de comunicaţii supraterane. Disconfortul creat pietonilor şi traficului rutier este departe de a se încheia pentru că proiectul, care ar trebui să cureţe stâlpii din Capitală de mănunchiurile diforme de cabluri, este abia la început.

Întârzierea faţă de graficul iniţial este justificată de  reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) prin problemele de ordin juridic şi legislativ apărute şi din cauza proceselor intentate de operatorii telecom. Instalarea reţelei subterane solicită şi mult timp şi resurse, iar reţelele subterane existente necesită, în multe cazuri, reconfigurări, redimensionări şi extinderi pentru a putea fi incluse în Netcity. O altă problemă care împiedică desfăşurarea lucrărilor în graficul de timp previzionat o reprezintă starea precară a galeriilor edilitare, care sunt ierarhizate invers faţă de reţelele de comunicaţii electronice, cele mai multe galerii sunt neigienizate, neventilate, iar unele sunt inundate, ceea ce duce la majorarea cheltuielilor de instalare, dar şi a costurilor de exploatare, potrivit edililor.

Unii susţin însă că proiectul este întârziat şi de dificultăţile de finanţare întâmpinate de concesionar. Din declaraţiile anterioare ale oficialilor grupului UTI  se deduce un cost mediu de 100.000 de euro pe kilometru. Conform acestor afirmaţii, grupul ar fi investit până acum 20 de milioane de euro numai pentru lucrările finalizate.

În ciuda criticilor cabliştilor, care acuză lipsa de transparenţă a proiectului, dar fără să ţină cont şi de numărul de kilometri îngropaţi până acum reprezentanţii PMB spun că etapa întâi se va finaliza mai repede decât cred operatorii telecom până la 31 decembrie 2012.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button