ȘTIRI

Proiectul de rectificare bugetară: Salariile românilor vor scădea, în 2014

În nota de fundamentare a rectificării bugetului asigurărilor sociale, Ministerul de Finanţe arată că „diminuarea veniturilor (acestui buget n.r.) se datorează, în principal, scăderii contribuţiilor de asigurări sociale de stat pe fondul noii prognoze macroeconomice (revizuirea în scădere a câştigului salarial mediu brut), a pilonului II şi a evoluţiei încasărilor”, scrie capital.ro.

În toamnă, când a fost construit bugetul, aprobat ulterior de parlament, Finanţele au prognozat un câştig salarial mediu brut de 2.298 lei în 2014.

În raportul privind situaţia economică şi bugetară, publicat odată cu rectificarea, Finanţele precizează că, în primele cinci luni, câştigul salarial mediu brut, a fost de 2.315 lei, cu 4,9% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2013.

În zona economiei private, majorarea a fost de 5,8%, iar la stat (administraţie, sănătate, învăţământ) de 1,7%. În rectificare, Finanţele nu indică noua prognoză privind câştigurile medii. În iarnă, Comisia Naţională de Prognoză estima un câştig de 2.279 lei, cu 20 lei mai puţin decât a calculat


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button