ȘTIRI

Magistralele 2 și 4 de metrou, modernizate cu 500 de milioane de euro bani europeni

Magistrala 2 şi Magistrala 4 de metrou se vor moderniza din bani europeni. Cele două proiecte au primit acceptul Comisiei Europene pentru finanţare pe POST-T şi vor costa împreună 538 de milioane de euro, din care contribuţia părţii româneşti repezintă 15%, potrivit reprezentanţilor Metrorex, scrie economica.net.

„La Magistrala 2 Pipera – Berceni, am fost declaraţi eligibili pentru o finanţare de 409 milioane de euro fără TVA, pentru modernizarea staţiilor, achiziţia de material rulant, înlocuire căii de rulare, ventilaţie, plafoane şi altele. Lucrările încep în decembrie, anul acesta, şi se vor termina în a doua parte a lui 2017. Pe Magistrala 4(Gara de Nord- Străuleşti) am aflat că suntem eligibili pentru finanţare. Doar pentru modernizarea staţiilor şi a tunelurilor, fără depou, însă. Aici este vorba de 129 de milioane de euro, fără TVA. Lucrările sunt deja începute şi vor fi finalizate în a doua parte a anului 2016″, spune Aurel Radu, director Metrorex.

În banii pentru Magistrala 2 intră şi achiziţia trenurilor spaniole CAF, 16 trenuri în total, cu opţiune pentru încă 8. Plata acestor trenuri era, până acum, exclusiv în sarcina Metrorex. Regia a şi achitat un sfert din cele 106 milioane de euro, cât este valoarea contractului, iar restul va fi plătit din fonduri europene nerambursabile. „Putem spune că trenurile CAF se plătesc din fonduri europene”, afirmă Radu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button