ARHIVA B365

Proiectul de buget pe anul 2016. Măsurile pe care vrea să le adopte Guvernul Cioloş

Potrivit unor surse, citate de Realitatea TV, în proiectul de buget pentru 2016 este prevăzută o creștere a investițiilor cu 5,7 miliarde de lei, iar pensiile ar urma să fie anexate cu 5%. Bugetul va ajunge în Parlament săptămâna viitoare. O spune premierul Dacian Cioloş, care i-a cerut ministrului de Finanţe, Anca Dragu, să explice partidelor priorităţile pentru 2016.

Liderii PNL, Alina Gorghiu şi Vasila Blaga, au avut deja o primă întâlnire cu ministrul de Finanţe, la sfârşitul săptămânii trecute, anunţă Realitatea Tv. Ttodată, actualul Guvern ar avea divergenţe cu PSD pe tema salariului minim. Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor ca majorarea salariului minim direct să ajungă la 1 200 de lei.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș a declarat marţi, că i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, să prezinte, joi, după ședința de Guvern, „câteva elemente și principii legate de buget”, existând posibilitatea ca, săptămâna viitoare, Executivul să adopte proiectul și să îl supună consultării publice.

„Ca să evităm tot felul de suspiciuni și de interpretări, i-am cerut doamnei ministru de Finanțe să explice câteva elemente și principii legate de buget, (…) pornind și de la faptul că încă nu este adoptat bugetul. Săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, avem intenția să îl adoptăm și atunci o să îl supunem și consultării publice. Discutăm despre conținut săptămâna viitoare, după ce e adoptat. Mâine (joi — n.r.), după ședința de Guvern, doamna ministru o să vină cu câteva principii pe care ne bazăm în structurarea bugetului. Nu vreau să intru acum în detalii, însă, așa cum am spus la instalarea Guvernului, Guvernul va lucra aproape cu Parlamentul, pentru că avem nevoie de votul Parlamentului și atunci este firesc să avem explicații chiar și în faza aceasta de draft. Deci e încă vorba despre un proiect care nu e adoptat de Guvern”, a precizat miercuri Cioloș, la Senat.

Acesta a adăugat că, în conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va ține cont de modificările Codului fiscal, aprobate de către Parlament.

Ce spune ministrul Fiananţelor despre buget. Care este deficitul în care trebuie să ne încadrăm

Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit de 2,95%, conține majorarea salariilor bugetarilor cu 10% și toate celelalte acte normative în vigoare și va fi transmis Parlamentului în jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

„Am aprobat ieri (miercuri — n.r.) în ședința de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuție publică, îl vom aproba și îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puțin aceleași (cu cele anunțate de vechiul Guvern — n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creșterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare”, a mai spus noul ministru.

Potrivit acesteia, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit în termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.

Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor se referă la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitării microîntreprinderilor și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învățământului preuniversitar.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button