Parcul Lacul Morii urmează să fie amenajat, lucrările pentru Insulă ar urma să înceapă în primăvara anului viitor, iar acest proiect ambițios prevede și protejarea speciilor cu care împărțim Capitala, anunță Asociația Parcul Natural Văcărești.
ONG-ul mulțumește echipei de arhitecți pentru că a luat în considerare și nevoia protejării păsărilor sălbatice, amfibienilor, insectelor polenizatoare sau a plantelor native.
Vineri, la data de 30 iunie 2023, Primăria Sectorului 6 a prezentat proiectul pentru Parcul Lacul Morii și, totodată, a organizat și o dezbatere cu privire la amenajarea Lacului Morii și a Insulei Lacul Morii.
În cazul Insulei, lucrările ar urma să demareze în primăvara lui 2024, iar amenajarea întregii zone s-ar putea încheia în toamna anului 2025. Proiectul este unul ambițios, costurile depășind 20 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind acoperită din fonduri europene.
Asociația Parcul Natural Văcărești apreciază faptul că echipa de arhitecți care lucrează la acest proiect de amenajare, METAPOLIS Architects, a luat în considerare și nevoia protejării păsărilor sălbatice, amfibienilor, insectelor polenizatoare sau a plantelor native.
E prevăzută și menținerea și crearea de noi arii naturale urbane în zonele inundabile, de-o parte și de alta a malurilor. Acestea sunt, fără nicio exagerare, printre cele mai bune locuri pentru observarea faunei din oraș, în orice anotimp. Protejarea lor este esențială pentru biodiversitate și pentru menținerea sănătății locuitorilor, transmite Asociația Parcul Natural Văcărești.
ONG-ul este de părere că soluțiile inspirate de natură sunt cele mai potrivite în contextul dat și se bucură că acest proiect de amenajare include următoarele intervenții:
Proiectul mai prevede și: acces direct la lac prin pontoane și gradene, locuri pentru picnic, terenuri de baschet și volei, mini-port pentru caiace, veliere mici, bărci cu vâsle, instalații din lemn pentru joacă, panouri informative sau cișmele.
Asociația Parcul Natural Văcărești, inițiatoare a Rețelei pentru Natură Urbană, va ține legătura cu echipa de arhitecți și cu Primăria Sectorului 6, pentru a contribui la găsirea celor mai bune soluții de amenajare, care să contribuie la bunăstarea oamenilor și a speciilor cu care împărțim orașul.
Înregistrarea dezbaterii despre proiectul amenajării poate fi găsită AICI.
Informații despre proiect, AICI.