Proiectele imobiliare care continuă după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Sectorul 2 are cea mai mare miză

21 apr. 2021
354 Afișari
Proiectele imobiliare care continuă după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Sectorul 2 are cea mai mare miză

Primăriile de Sector au înregistrat 260 de cereri pentru emiterea certificatelor de urbanism, în cele două săptămâni înainte ca Nicușor Dan și majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul General să suspende pentru un an planurile urbanistice de Sector care permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri între case, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Aceste proiecte imobiliare sunt cele care vor continua, deși PUZ-urile de Sector au fost suspendate, potrivit reglementărilor în vigoare. În Sectorul 2 au fost înregistrate cele mai multe cereri, acolo unde este și cea mai mare miză, fiind ultimul aprobat de Consiliul General.

Proiectele imobiliare care continuă după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor

Jurnaliștii de la HotNews.ro au făcut o analiză, iar cele mai controversate proiecte imobiliare care vor continua sunt: blocuri de până la 28 etaje înălțime pe fosta bază sportivă RADET de pe bd. Barbu Văcărescu, blocurile de 14 etaje cerute de familia Borcea pe peninsula din Lacul Tei, blocuri de 30 de etaje pe strada Ziduri între Vii, bloc de 7 etaje pe strada Matei Voievod 11, între case, mai multe blocuri pe strada Gura Solcii ( 21-25, 99-101, 81-85, 56-60) pentru omul de afaceri Marin Mândrilă, acționar la grupul de firme Mari Vila, împrejmuirea parcului Constantin Brâncuși.

Ce este certificatul de urbanism?

Certificatul de urbanism reprezintă doar un act de informare, care trebuie emis de autoritatea locală la solicitarea beneficiarilor, dar nu oferă dreptul de construire. Însă, în acest caz, în hotărârile de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru un an se menționează că „Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri și nesoluționate se vor soluționa conform legislației specifice în vigoare”. Acest lucru înseamnă că respectivele proiecte imobiliare merg mai departe potrivit prevederilor din PUZ-urile suspendate.

Sectorul 2

La Primăria Sectorului 2 s-au înregistrat 112 cereri (cele mai multe) pentru emiterea unui certificat de urbanism cu două săptămâni înainte de suspendarea PUZ-ului Coordonator. În comparație cu anul 2020, unde tot anul s-au emis 631 de certificate de urbanism. Acesta este și Sectorul cu cea mai mare miză, PUZ-ul fiind aprobat ultimul, în august 2020, cu o lună înainte de alegerile locale.

Cele mai controversate cereri pentru emiterea unui certificat de urbanism, obținute și analizate de HotNews.ro, sunt:

  • blocuri de până la 27 etaje pe fosta bază sportivă RADET. Pe 17.02.2021 a fost înregistrată o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism pentru terenul de pe bd. Barbu Văcărescu 275 – 277 – 291 pentru construire ansamblu de blocuri cu 3S+P+13E + 14 Duplex și 3S+P+27E + 28 Duplex. Prin PUZ Sector 2 fosta bază sportivă a RADET aflată în Calea Floreasca și bd. Barbu Văcărescu este transformată din zonă verde (V 3b) în zonă CB 3.1 care înseamnă ”subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe”. Potrivit regulamentului, în această zonă indicatorii urbanistici permiși sunt POT (Procent de Ocupare a Terenului) 70% și CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului) 4 și înălțimea maximă nelimitată. Baza sportivă a fost retrocedată în 2004.Potrivit reglementărilor anterioare, în Planul Urbanistic General, baza sportivă figurează cu indicativul verde, iar indicatorii urbanistici aferenți sunt POT 30%, CUT – 0,35 iar înălțimea maximă este de două etaje.
  • blocuri de 14 etaje pe Fabrica de Glucoză 38. Pe 17 și 24 februarie au fost înregistrate două cereri pentru emiterea de certificate de urbanism pentru terenul de pe strada Fabrica de Glucoză 38, pentru un ansamblu de locuințe cu 2S+P+14 E. Pe 25 februarie a fost depusă o altă cerere, tot pentru această adresă, dar alt lot, pentru construirea unui imobil de birouri/locuințe servicii cu 7 etaje.
  • blocuri de 14 etaje pe malul Lacului Tei, pe peninsulă, lângă Romsilva, pe un teren de peste 26.400 mp. Cererea a fost depusă pe 23 februarie 2021 pentru emitere certificat de urbanism pentru construire ansamblu de locuințe de 14 etaje. Terenul aparținea familiei Borcea care a și inițiat un plan urbanistic zonal la Primăria Capitalei pentru aprobarea proiectului, însă acesta nu a fost aprobat. Aprobarea s-a făcut prin PUZ-ul Coordonator Sector 2 votat de administrația PSD pe ultima sută de metri de mandat. O altă cerere, pentru alipirea loturilor ce compun terenul a fost depusă pe 26 februarie.
  • bloc de 3 etaje între casele de pe strada Episcop Radu 41. Cererea de certificat de urbanism a fost depusă pe 22 februarie.
  • bloc de 8 etaje între casele de pe strada Badea Cârțan 54-56. Cererea a fost depusă pe 12 februarie.
  • bloc cu subsol, demisol, parter și 3 etaje pe strada Frunzei nr. 33-35, într-o zonă de case, lângă strada Agricultori. Beneficiar Iridex Grup Import Export. Cererea a fost depusă pe 15 februarie.
  • blocuri de 14 etaje pe Șoseaua Electronicii 48. Beneficiar: CDI Investiții și Dezvoltare Imobiliară. Cererea a fost depusă pe 24 februarie. blocuri de 30 de etaje pe strada Ziduri între Vii nr. 22. Cererea a fost depusă pe 25 februarie pentru continuare procedură aprobare PUZ. Beneficiar: Sintofarm SA.
  • bloc de 3 etaje cu locuințe colective pe strada Câmpul cu Narcise, într-o zonă de case. Cererea a fost depusă pe 12 februarie.
  • bloc cu două subsoluri, parter, 3 etaje pe strada Sulfului 15, într-o zonă de case. Cererea a fost depusă pe 18 februarie.
  • bloc de 7 etaje pe strada Matei Voievod 11, între case. Cererea a fost depusă pe 23 februarie pentru desființare construcții existente și construirea blocului de 7 etaje.

Sectorul 3

În perioada 12-26 februarie au fost depuse 69 cereri de certificate de urbanism. Cele mai controversate proiecte imobiliare care merg mai departe sunt:

  • blocuri de 11 etaje pe strada Drumul Gura Căliței 79-83. Cererea a fost înregistrată pe 12 februarie, beneficiar Interdraw SRL. În zonă s-au construit mai multe ansambluri rezidențiale cu înălțime mare.
  • blocuri de 11 etaje cu locuințe colective pe Șoseaua Industriilor nr. 14, lângă Hala Malaxa, pe un teren dezmembrat din imobilul monument istoric. Cererea a fost înregistrată pe 16 februarie, beneficiar Future Bussines Idea.
  • bloc de 13 etaje (locuințe, birouri, servicii) pe Șoseaua Mihai Bravu 223, la intersecția cu bd. Basarabia. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.
  • consolidare parțială imobil și supraetajare cu 11 etaje cu destinația locuințe colective pe strada Parfumului 19-21, între case parter. Cererea a fost înregistrată pe 24.02.2021.
  • mai multe blocuri pe strada Gura Solcii (21-25, 99-101, 81-85, 56-60) pentru omul de afaceri Marin Mândrilă, acționar la grupul de firme Mari Vila, potrivit datelor de pe platforma confidas.ro, societate cunoscută pentru contractele de lucrări cu administrația locală din București. Cererile au fost înaintate pe 23.02.2021.împrejmuirea parcului Constantin Brâncuși (strada Constantin Brâncuși 2A). Cererea a fost înregistrată de Maria Cocoru pe 18 februarie. PUZ-ul Sector 3 permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși.

Sectorul 4

În perioada 12-26 februarie a fost înregistrată o singură cerere de certificat urbanism (pentru un branșament electric), la Primăria Sectorului 4. Trebuie menționat faptul că PUZ-ul pentru Sectorul 4 a fost aprobat în 2018, persoanele interesate având suficient timp să obțină aprobările necesare.

Sectorul 5

În perioada 12-26 februarie au fost depuse 34 cereri de certificate de urbanism. Cele mai mari proiecte care merg mai departe sunt:

  • un bloc cu 4 etaje pe Aleea Sălaj nr. 4, lângă Biserica Tuturor Sfinților Români. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.
  • mai multe blocuri pe strada Pucheni 42. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.

Sectorul 6

În perioada 12-26 februarie au fost depuse 44 cereri de certificate de urbanism.

Datele despre obiectul cererilor pentru obținerea certificatelor de urbanism nu au putut fi obținute. Potrivit sursei citate, certificatele de urbanism emise în perioada menționată pot fi consultate aici, însă informațiile privind construcțiile noi sunt incomplete.

Cookies