Proiect RATB: biletul unic autobuz-tren

de:
03 nov. 2011
0 Afișari
Proiect RATB: biletul unic autobuz-tren

Planul celor de la RATB constă în prelungirea unor linii de autobuze sau înfiinţarea unora noi care să transporte călătorii către staţiile de tren de pe centura ferată a Capitalei. Printr-o sincronizare cu programul trenului, bucureştenii vor şti că, dacă vor să ajungă din sudul în nordul oraşului, o pot face foarte rapid şi fără să suporte aglomeraţia din centru. “Noi am numit aceste staţii noduri intermodale pentru că presupun accesul simultan la mijloacele de transport ale RATB, CFR şi, unde este posibil, chiar Metrorex. În acest fel, o călătorie din Berceni la complexul comercial Niro ar putea dura maximum 30 de minute în loc de peste o oră în prezent”, au declarat reprezentanţii RATB, pentru Ring. Mai mult, RATB se gândeşte şi la o modalitate unică de a încasa preţul biletelor indiferent că este vorba despre biletul de tren sau de metrou.

Extinderea reţelei de transport şi înfiinţarea staţiilor de tip intermodal vor îmbunătăţi condiţiile în care călătoresc bucureştenii şi cetăţenii judeţului Ilfov, iar activitatea comercială din jurul Capitalei va cunoaşte o dezvoltare semnificativă”, Adrian Criţ, director RATB.

Specialiştii din Ministerul Trasporturilor urmează să identifice starea tehnică a infrastructurii feroviare, inclusiv a clădirilor staţiilor de cale ferată de pe linia de centură şi posibilitatea realizării unor platforme speciale pentru îmbarcarea/debarcarea călătorilor, necesarul de material rulant şi mijloacele de transport RATB, precum şi estimarea costurilor aferente proiectului.

Centura feroviara a Capitalei îşi are rădăcinile în proiectul Regelui Carol I privind forturile din jurul Bucureştiului. Experţii în fortificaţii ai acelor vremuri au prevăzut, pe lângă o reţea de telefonie între acestea, şi un drum dar şi o linie ferată. Datorită acestui fapt Bucureştiul are în prezent o Șosea de Centură şi o cale ferată în forma circulară, paralelă.