Proiect INEDIT, lansat de o tânără de 25 de ani pentru biciclistele din Bucureşti. FOTO&VIDEO

de:
29 aug. 2015
0 Afișari
Proiect INEDIT, lansat de o tânără de 25 de ani pentru biciclistele din Bucureşti. FOTO&VIDEO

Ştefania Grăjdeanu este o tânără pasionată de biciclete și de mișcare, care vrea să le determine pe bucureştence să prindă curaj şi să pedaleze cât mai des pe străzile din Bucureşti. Deşi are un job full time, ca senior media associate în cadrul agenţiei Gollin, în timpul liber ea se ocupă de BikeChic, proiectul ei de suflet, pe care l-a lansat în primăvara acestui an.

Sunt o fire dinamică și activă, iar sportul pe două roți e cel care mi se potrivește cel mai bine. Îmi place pentru că îmi oferă libertate și mă pune în mișcare. Dacă merg la plimbare pot adopta o ținută chic, iar dacă merg să fac mișcare pot să fiu sport. Indiferent de destinație, mă simt liberă. BikeChic este un proiect fresh, început în martie 2015. Am pornit BikeChic ca o plimbare relaxată, creată pentru a deveni mediul perfect în care fetele să se obişnuiască să pedaleze prin traficul din Bucureşti. Îmi doresc tare mult doar să încurajez fetele să iasă cu bicicleta, în trafic, să devină curajoase şi să pedaleze cât mai des”, spune Ştefania Grăjdeanu.

Din martie şi până în prezent, BikeChic a organizat 13 plimbări cu bicicletele, prin Bucureşti. Duminică este programată cea de-a 14-a plimbare, la care şi-au anunţat deja prezenţa circa 15 persoane, majoritatea femei.

Potrivit iniţiatoarei proiectului, BikeChic este o plimbare organizată, care presupune respectarea unui set simplu de reguli, de bun-simţ. Plimbările sunt destinate în special, aşa cum indică şi numele, reprezentantelor sexului frumos. „Toate domnişoarele, doamnele, mămicile, mătuşile, vecinele sunt invitate la Bike Chic. La fiecare plimbare BikeChic, cei de la iVelo/Green Revolution ne susţin cu 10 biciclete pe care le oferim gratuit participantelor la tură. Pornim dintr-un loc prestabilit, traseul şi toate detaliile le anunţăm pe Facebook. Dacă vremea se împotriveşte, reprogramăm, fiindcă vrem să se simta toată lumea confortabil. De obicei, ne plimbăm în week-end, pe seară, când traficul e relaxat. Sunt şi excepţii, cand avem parte de evenimente dedicate bicicliştilor, la care participăm şi în timpul săptămânii şi la care suntem parteneri”, spune Ştefania.

Însă, plimbarea nu se adresează exclusiv femeilor. La o plimbare participă, de regulă, 25 de persoane. Dintre acestea, peste două treimi dintre cei care răspund invitaţiei sunt femei şi restul sunt bărbaţi (prieteni, soţi sau copii ai participantelor). Acestora li se adaugă tinerii din echipa BikeChic, care se asigură că plimbarea se desfăşoară în cele mai bune condiţii. „Avem o echipă formată din trei-patru băieţi care au grijă de noi şi ne fac să ne simţim în siguranţă pe stradă”, explică tânăra.

Plimbările BikeChic sunt destinate atât celor cu experienţă în mersul pe două roţi, cât şi începătorilor. „Fiecare traseu este construit în baza unor reguli care să faciliteze mersul fetelor pe bicicletă. Astfel, are între 12 şi 15 kilometri, este uşor de parcurs, gândit fără sau cu cât mai puţine pante şi curbe la stânga, acestea fiind mai dificile. Plimbarea BikeChic durează aproximativ o oră şi jumătate, iar pe parcurs facem şi câte o pauză de revenire. De fiecare dată când este nevoie, pe parcursul traseului facem şi pauze de regrupare”, explică iniţiatoarea proiectului.

Tânăra promite să iniţieze evenimente menite să le scoată pe bucureştence la plimbare pe două roţi până în sezonul rece şi să reia plimbările din primăvara anului viitor. „Plimbările BikeChic vor avea loc săptămânal, până când vremea va fi mai puţin prietenoasă. Iarna va fi un bun prilej să ne reinventăm şi să venim cu idei noi şi grozave pentru sezonul 2016. În plus, www.bikechic.ro va fi gata curând şi veţi regăsi acolo o parte din surprize”, spune Ştefania.

Ea şi-a propus să transforme proiectul într-unul de succes. „Vom face plimbări săptămânale cu fete chic pe biciclete până când BikeChic va deveni una dintre cele mai importante plimbări pe bicicletă dedicată fetelor din România. Îmi doresc să strâng la un loc sub deviza BikeChic cât mai multe de fete bicicliste cu care să organizez plimbări, ieşiri şi alte distracţii”, spune Ştefania.

Tânăra spune că jobul full time nu o împiedică să dezvolte proiectul. „Atunci când îmi doresc ceva, îmi fac timp pentru acel ceva. BikeChic este evenimentul meu de suflet, sunt implicată total şi asta face ca lucrurile să fie destul de ușoare. Ori de câte ori este nevoie, îmi aranjez programul în aşa fel încât BikeChic să beneficieze de atenţia mea şi totul să fie pus la punct. Am și o echipă alături de mine care mă ajută şi mă susţine foarte mult. Fără ei n-aş fi reuşit să le fac singură pe toate”, mai spune Ştefania Grăjdeanu.

Aceasta spune că unul dintre motivele care o determină să continue proiectul îl reprezintă creșterea constantă a comunității de bicicliste și bicicliști. De altfel, și BikeChic a avut o priză tot mai mare la public, cu fiecare ediție. În prezent, pagina de Facebook are aproape 1.000 de fani, iar numărul lor crește de la o zi la alta. „Pentru că BikeChic e o plimbare, vin foarte des fete care sunt la început și, după o vreme, vin și-mi spun că ies deja singure în trafic și merg la serviciu pe bicicletă. Pentru mine a oferi curaj și inspirație este foarte important. În plus, compania fetelor îmi place foarte mult, iar gașca deja formată e foarte faină, energică și mă inspiră cu fiecare ocazie. În plus, e și bucuria aia de neprețuit când stai la semafor și vezi o fată care te cunoaște și e acolo pentru că a învățat să meargă în trafic de la BikeChic”, spune tânăra.

La una dintre primele ediții s-au strâns cei mai mulți participanți, iar supriza și mai mare a fost pe traseu, când s-au alăturat și alți bicicliști de pe stradă plimbării BikeChic. ”Oamenii m-au surprins atunci foarte plăcut. La punctul de întâlnire la Charles de Gaulle s-au strâns 60 de oameni, dar par pentru că eram o gașcă veselă și colorată, pe traseu am mai strâns încă 10 bicicliști și bicicliste, dintre care chiar și un tandem. Astfel, la final am ajuns 70 de biciclete, fără incidente. Doar cu un zâmbet mare pe buze”, povestește Ștefania Grăjdeanu.

 

Ne-ati surprins foarte placut prin numar si buna-dispozitie, bicicliste si biciclisti dragi! Va astept cu aceeasi veselie si la urmatoarele plimbari! Multumim, Florin-Gabriel Simbotin pentru foto si video!

Posted by BikeChic on Monday, April 20, 2015

Cum să pedalezi în siguranță, în București

În ceea ce privește sfaturile pe care le dă celor care și-ar dori să pedaleze pe străzile Capitalei, dar nu au curajul să facă asta, tânăra le recomandă să se alăture grupurilor de bicicliști pentru că vor avea parte de mai multă siguranță. ”Ca să prinzi curaj să ieși singur în trafic, eu cred că e bine să te alături mai întâi unui grup care pedalează organizat. De acolo înveți multe, inclusiv comportamentul corect în trafic. Mai apoi vine de la sine și curajul, împreună cu dorința de a pedala pe stradă”, explică Ștefania.

Totuși, deși a prins experiență pe două roți pe străzile Capitalei, tânăra spune că Bucureștiul mai are mult până va deveni un oraș bike-friendly. ”Am început să pedalez serios și zilnic prin București acum trei ani, iar orașul și oamenii au evoluat foarte mult. Șoferii încep să fie din ce în ce mai atenți la noi, bicicliștii, pentru că deocamdată încă împărțim strada. Mai e de muncă până când Capitala va deveni cu adevărat bike-friendly. Evoluam, asta e sigur. Cu pași mici, și asta e adevarat. Încă așteptăm piste și până atunci ne descurcăm cu mult curaj prin trafic”, a încheiati inițiatoarea proiectului BikeChic.

Cookies