ȘTIRI

Proiect de lege: Vot obligatoriu în România, pentru reducerea „șanselor de fraudare a alegerilor”

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale si a Legii privind Statutul alesilor locali a fost initiata de deputatii Toader Dima, Ioan Dirzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mirza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu si Octavian Bumbu (UNPR), informeaza Hotnews.ro.

Semnatarii proiectului propun ca pe buletinul de vot sa fie imprimat si un patrulater alb in care sa fie tiparita sintagma ￯Niciunul dintre candidati nu corespunde￯.

Potrivit initiativei, in cazul in care voturile alegatorilor din patrulaterul alb insumeaza 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca prin introducerea votului obligatoriu se reduc sansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mita electorala si va fi greu sa se cumpere voturi.

Acestia arata ca, prin introducerea votului obligatoriu in Romania, ar putea fi certificata si obligatia civica a cetatenilor de a-si alege reprezentantii si s-ar conferi mai multa reprezentativitate forului legislativ si mai multa legitimitate Guvernului.

Initiatorii precizeaza ca in Uniunea Europeana exista patru state unde votul este obligatoriu si sanctionat – Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia – si doua tari unde votul este obligatoriu, dar nesanctionat ￯ Italia si Portugalia.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button