Proiect de lege. Șoferii Uber și Bolt ar putea să folosească banda de circulație dedicată autobuzelor. Ce explicații aduce deputatul din spatele inițiativei

20 dec. 2021
309 Afișari
Proiect de lege. Șoferii Uber și Bolt ar putea să folosească banda de circulație dedicată autobuzelor. Ce explicații aduce deputatul din spatele inițiativei
Proiect de lege. Șoferii Uber și Bolt ar putea să folosească banda de circulație dedicată autobuzelor. Ce explicații aduce deputatul din spatele inițiativei. Sursa foto: Unsplash

Șoferii care utilizează aplicații de ridesharing, precum Uber sau Bolt, ar putea să circule pe banda dedicată în acest moment mijloacelor de transport în comun. Acest proiect de lege îi aparține deputatului USR PLUS Filip Havârneanu care a mai cerut și modificarea capacității taxiurilor prevăzută în lege, de la 5 la 9 locuri.

Anunțul a fost făcut de deputatul USR PLUS pe pagina sa de Facebook, prilej cu care a explicat faptul că ținta principală a acestui proiect de lege o reprezintă eliminarea unor diferențe legislative dintre șoferii de taxiuri și cei care lucrează pentru companii de ridesharing precum Uber sau Bolt.

Taximetriștii pot folosi în acest moment banda dedicată transportului public în comun

Potrivit lui Filip Havârneanu, șoferii care practică taximetria pot circula în acest moment pe banda destinată mijloacelor de transport în comun, însă cei care practică un serviciu extrem de asemănător, cel de ridesharing, nu pot utiliza aceste benzi de circulație.

Mai mult, deputatul USR PLUS a precizat că această măsură, care „este susținută de mai mulți colegi”, ar putea contribui activ la fluidizarea traficului, deoarece aglomerațiile ar putea fi decongestionate într-o oarecare proporție de distribuirea traficului și pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun. Mai mult, oamenii ar putea percepe în număr din ce în ce mai mare utilizarea mijloacelor de transport în comun, a taxi-urilor și a serviciilor de ridesharing drept o alternativă avantajoasă și viabilă în comparație cu mașina personală.

Totodată, Havârneanu a precizat că de pe urma acestei legi ar beneficia toți participanții la trafic, nu doar clienții serviciilor de transport, pentru că astfel s-ar „reduce stresul tuturor din traficul de zi cu zi”.

Taxiurile ar putea transporta până la nouă persoane, potrivit noului proiect de lege

Totodată, Filip Havârneanu a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare faptul că a depus un proiect de lege din aceeași sferă de interes, ce ar putea duce la modificarea definiției de taxi, prevăzută în Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Prin urmare, taxiurile ar fi definite prin lege drept autovehicule din categoria autoturismelor care au maximum 9 locuri, față de 5, câte au în prezent.

„Găsesc justificat acest proiect pentru că, deseori, apar grupuri mai mari de patru persoane care au nevoie să utilizeze simultan un taxi, poate de la serviciu, poate de la aeroport, iar taximetriștii, în prezent, nu pot lua mai mult de patru persoane în mașină, pentru că ar încălca normele legale în vigoare care îi limitează”, a declarat deputatul USR PLUS în încheierea postării.

Cookies