Proiect de lege: Fără impozit pe clădirile-monument istoric

de:
21 feb. 2016
0 Afișari
Proiect de lege: Fără impozit pe clădirile-monument istoric

În prezent, consiliile locale pot decide dacă scutesc de impozit o astfel de clădire, dar parlamentarii propun eliminarea acestei prerogative a aleșilor locali, informează profit.ro.

Codul Fiscal stabilește o serie de scutiri la impozitul pe clădiri, precum pentru instituții publice de interes administrativ sau utilitar, pentru sedii de fundații sau asociații non-profit, dar lasă la discreția autorităților locale scutirea de acest impozit pentru imobile clasate ca monumente istorice și pentru terenurile care le aparțin.

Autorii inițiativei legislslative arată că noul Cod Fiscal, intrat în vigoare anul acesta, nesocotește principiile Legii protejării monumentelor istorice, respectiv ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general și principiul protejării acestora indiferent de regimul de proprietate și starea de conservare.

Potrivit legii protejării monumentelor istorice, autoritățile locale ar trebui să sprijine conservarea și restaurarea acestor monumente prin facilități de ordin fiscal.

Cookies