ÎN BUCUREȘTI

Proiect al Primăriei Capitalei: Restaurantele și terasele de vară vor avea gratuitate privind ocuparea domeniului public până la finalul anului

Primăria Capitalei dorește prin acest proiect să scutească barurile și restaurantele de plata taxei de funcționare pe domeniu public, mai ales în contextul pandemic, industria HORECA fiind printre cele mai afectate ramuri ale economiei din ultimul an.

Gratuitatea privind ocuparea locurilor publice cu restaurante și terase de vară se va extinde până la data de 31 decembrie, conform unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 aprilie.

Dacă proiectul va fi acceptat, hotărârea aflată în vigoare va fi abrogată

Taxa de ocupare a domeniului public de către restaurante și terase de vară era zero de la 1 ianuarie 2021 până la data de 30 iunie 2021, potrivit hotărârii CGMB nr, 429 din 21 decembrie 2020, care va fi abrogată.

Proiectul de hotărâre vine în ajutorul restaurantelor, cafenelelor și barurilor – se menționează suspendarea, până la data de 31 decembrie, a aplicării taxei pentru utilizarea locurilor publice cu unități de alimentație publică și terase de vară prevăzută la pct. 3-13 din Anexa nr. 2 din hotărârea CGMB nr. 139/2020 privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în municipiul București începând cu anul 2021, dar și dispozițiile pct. 3.11 din Anexa nr. 2a. Deci, se prelungește scutirea taxelor de ocupare a spațiului public cu încă șase luni față de hotărârea precedentă.

Consiliul General al Municipiului București are atribuţii privind dezvoltarea economico-socială şi de mediu a comunei, oraşului sau municipiului, respectiv privind administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului sau municipiului, iar exercitarea acestor atribuţii se realizează în scopul stabilirii şi aprobării impozitelor şi taxelor locale, în condiţiile legii, prevede raportul de specialitate.

Cât costă taxa de ocupare a domeniului public?

Potrivit hotărârii CGMB nr. 139/2020, taxa pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vară are o valoare cuprinsă între 0,50 – 1,10 lei/metru pătrat/zi, în funcţie de zonă. Taxa se percepe pentru următoarele tipuri de activităţi: alimentaţie publică; terase de vară (pentru perioada 01.05 – 30.09) cu sau fără băuturi alcoolice; comercializare produse panificaţie şi patiserie; alte activităţi asemenea.

Intervalul 1 mai – 30 septembrie înaintat privind desfășurarea teraselor în aer liber este estimativ, putând să se efectueze solicitări şi în afara acestuia, urmând ca acestea să fie analizate şi a se emite acordul, după caz.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button