Programul spectacolelor puse în scenă de echipa Teatrului Evreiesc de Stat, în luna martie 2015

de:
03 mart. 2015
0 afișări
Programul spectacolelor puse în scenă de echipa Teatrului Evreiesc de Stat, în luna martie 2015

BLESTEMUL IUBIRII – Marți, 3 martie, ora 19.00, Teatrul Mic

DISTRIBUȚIA: Monia Pricopi, Cornel Ciupercescu, Alina Tomi, Marius Călugărița, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Alexandra Fasolă, Nicolae Călugăriţa, Veaceslav Grosu, Mircea Dragoman

REGIA: Kincses Elemer

SINOPSIS: Spectacolul prezintă povestea unei familii evreieşti tradiţionale de la începutul secolului al XX-lea, care caută să se adapteze marilor schimbări ale secolului şi modernităţii, şi înfruntă mai multe drame, legate într-un fel sau altul de destinul Bertei – o femeie superioară celor din jur prin caracter şi inteligenţă, dar al cărei punct vulnerabil este handicapul ei fizic. Blestemul iubirii este o poveste despre iubire şi sacrificiul din iubire, putând merge până la renunţarea la viaţă. „(…) Vă propunem scufundare în Marea… Dragostei. Noi, câţiva artişti, ne scufundăm în această «mare» formidabilă. Încercăm să ajungem chiar până la fund. Ce ne-aşteaptă acolo? Poate că ne va mângâia pe frunte un Înger, ori poate că în bezna adâncimilor ne-aşteaptă Diavolul. Oricum, trebuie să avem curajul de a-l privi în ochi.” (Kincses Elemér)

DUȘMANCELE, O POVESTE DE IUBIRE – MIERCURI, 4 MARTIE, ORA 19.00, TEATRUL MIC

DISTRIBUȚIA: Mihai Călin, Luana Stoica, Alexandra Fasolă, Nadiana Sălăgean, Andrei Finți, Marius Călugăriţa, Leonie, Waldman Eliad

REGIA: Claudiu Goga

SINOPSIS: „O analiză plină de suspans a relaţiei dintre bărbat şi femeie, dintre soţ şi soţie, cu toate aspectele ei de patimă şi gelozie, care explorează viaţa, dragostea, credinţa şi fidelitatea”. Herman Broder, un evreu polonez, a fost salvat din Holocaust de Yadwiga, fată în casă, care l-a ascuns trei ani în hambar. Ajuns în America, se căsătoreşte cu ea din recunoştinţă, dar îşi găseşte o amantă, pe Maşa, şi ea o supravieţuitoare a lagărelor de concentrare. Asta nu-i tot: împuşcată de fascişti împreună cu cei doi copii ai lor, şi crezută moartă, Tamara, prima lui soţie, a supravieţuit ca prin minune şi acum se află şi ea în America.

MAZL TOV… AND JUSTICE FOR ALL! – Vineri, 6 martie, ora 20.00, Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei

DISTRIBUȚIA: Leonie Waldman Eliad, Mihai Ciucă, Roxana Guttman, Nicolae Călugărița, Geni Brenda, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Dorina Păunescu, Cătălin Stelian, Maia Morgenstern, Cabiria Morgenstern
REGIA: Andrei Munteanu

SINOPSIS: Spectacolul este o comedie cu focurile sale de artificii ale umorului evreiesc şi cântece tradiţionale pline de voioşie. Umorul şi muzica – iată un bagaj minimal pe care oricine îl poate lua cu sine oriunde s-ar duce. Este totodată şi o bună terapie împotriva vicisitudinilor vieţii, pe care evreii au exersat-o îndelung. Cine nu crede, să-ncerce și el! Şi să-şi amintească de vorbele neîntrecutului umorist Şalom Alehem, care spunea: „Râsul?! Dar râsul este sănătate curată, prescris de orice medic bun!”. „Mazl Tov… And Justice For All” este un spectacol spumos în care râdem şi ne bucurăm împreună, ascultând istorioare mai vechi (ca vinul bun!) şi mai noi, precum şi cântece populare evreieşti.

PARCHEAZĂ MAȘINA LA HARVARD – Sâmbătă, 7 martie, ora 19.00, Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei

DISTRIBUȚIA: Maia Morgenstern, Constantin Dinulescu

REGIA: Horea Popescu

SINOPSIS: Spectacolul reprezintă o dramă psihologică despre un bătrân şi o femeie în floarea vârstei, între care nu există, aparent, nicio legătură, și care se dovedesc a fi uniţi de meandrele trecutului. Jacob Brackish a fost cândva un exigent profesor de muzică şi de literatură engleză. Este bolnav când angajează pe una dintre fostele sale eleve, ca menajeră. Deşi timida Kathleen vine iniţial pentru a se răzbuna pentru eşecurile trecutului, va ajunge să aprecieze muzica şi pe bătrânul supărăcios de care se îngrijeşte.

CRIMA DIN STRADA LOURCINE – MIERCURI, 11 MARTIE, ORA 19.00, TEATRUL BULANDRA, SALA LIVIU CIULEI

DISTRIBUȚIA: Mihai Ciucă, Cornel Ciupercescu, Nicolae Călugărița, Cătălin Stelian, Monia Pricopi

REGIA: Dan Tudor

SINOPSIS: După o noapte de chef, onorabilul domn Lenglumé se trezeşte la el în pat alături de un bărbat complet străin! Mahmureala nu face casă bună cu memoria, dar până la urmă cei doi se lămuresc: Lenglumé şi Mistingue sunt vechi colegi de şcoală, care s-au văzut la o întâlnire a foştilor elevi. Până aici toate bune. Dar ce caută în buzunarele lor o bonetă, o buclă, un pantof de femeie şi, mai ales, o bucată de cărbune? Nici unul din ei nu-şi aminteşte de nimic. Dar când îşi aruncă la micul dejun privirea peste ziarul de dimineaţă, ce oroare! În timpul nopţii, o biată cărbunăreasă a fost ucisă, iar poliţia e deja pe urmele asasinilor! Cei doi încep să bănuiască: cu mintea înceţoşată de beţie, au comis amândoi abominabila faptă! Un singur lucru mai poate fi făcut: dovezile trebuie să dispară, iar martorii la crimă… eliminaţi!

MISS DAISY ȘI ȘOFERUL EI – Sâmbătă, 14 martie, ora 15.00, Godot Cafe Teatru

DISTRIBUȚIA: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Dragoman

REGIA: Claudiu Goga

SINOPSIS: După ce-a mai distrus o altă maşină nou nouţă, Miss Daisy, văduva unui fabricant evreu bogat, e forţată de fiul ei, Boolie, să renunţe la şofat. Boolie îi angajează un şofer negru, pe flegmaticul şi înţeleptul Hoke. La început, relaţiile dintre cei doi sunt tensionate, Miss Daisy având întreaga aroganţă a poziţiei ei sociale, o serie de prejudecăţi, precum şi o limbă ascuţită. Dar, cu timpul, confruntându-se şi cu problemele segregării şi antisemitismului, situaţia se schimbă, iar cei doi se apropie unul de altul… Ce faci dacă o simplă plimbare cu maşina la supermarket-ul Piggly Wiggly devine o oglindă a drumului tău prin viaţă? Şi ce te faci dacă, într-o zi, prin într-un ambuteiaj provocat de un act terorist, descoperi că cea mai dificilă şi surprinzătoare persoană din viaţa ta eşti chiar tu? „Cam despre asta-i vorba”, cum ar zice Hoke Colburn, şoferul domnişoarei Daisy. Dincolo de o poveste poetică şi comică despre prietenie şi toleranţă, spectacolul este, pe de-o parte, un eseu (pe alocuri crud) despre ceea ce Tolstoi numea „marea surpriză a vieţii”, bătrâneţea, iar pe de altă parte, o meditaţie asupra călătoriei noastre prin viaţă, o călătorie dificilă şi imprevizibilă până la capăt pentru că, nu-i aşa, viaţa e cea care nu are limite, nu moartea”.

AMANTUL – Miercuri, 18 martie, ora 19.00, Teatrul de Artă

DISTRIBUȚIA: Maia Morgenstern, Mircea Rusu

REGIA: Vlad Stănescu

SINOPSIS: „La ce oră vine amantul tău?” e întrebarea-capcană în jurul căreia se dezvoltă acţiunea spectacolului „Amantul”. Comedie ironică, dar şi dramă obraznică, de un erotism seducător, a cuplului adulterin care flirtează periculos. Într-un duel intens, pervers, sado-masochist, Sarah şi Richard derutează, scandalizează, spulberă prin fantezia jocurilor erotice convenţiile sociale, teatrale, asumându-şi subtil toate ambiguităţile create de violenţa dorinţei şi de paradoxala excitaţie produsă de trădare. Oare e posibil să-ţi îndeplineşti toate fanteziile fără să înnebuneşti?!

ASTĂ SEARĂ: LOLA BLAU – Sâmbătă, 21 martie, ora 19.00, Teatrul de Artă

DISTRIBUȚIA: Maia Morgenstern, Tatiana Moroșanu

REGIA: Alexandru Dabija

SINOPSIS: Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler. Și scriitorul, și personajul, sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, și după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun.

CARRE DE AȘI… CU VALET! – Marți, 24 martie, ora 19.00, Teatrul Mic

DISTRIBUȚIA: Veaceslav Grosu, Geni Brenda, Mihai Ciucă, Viorica Bantaș, Cornel Ciupercescu, Natalie Ester, Nicolae Călugăriţa, Nicolae Predica, Arabela Neazi, Nicolae Botezatu, Viorel Manole

REGIA: Harry Eliad

SINOPSIS: Spectacolul prezintă avatarurile unui profesor de geografie care se dă drept băiat sărac, dar umblat prin lume, pentru a se angaja într-o familie din „protipendada” politică şi, mai ales, financiară a Bucureștiului, unde atrage asupră-i simpatia tuturor, privirile languroase ale doamnei și amorul definitiv al fetei în casă.

UN REGE LEAR EVREU – MIERCURI, 25 MARTIE, ORA 19.00, TEATRUL MIC

DISTRIBUȚIA: Constantin Dinulescu, Leonie Waldman Eliad, Natalie Ester, Geni Brenda, Alexandra Fasolă, Mircea Dragoman, Marius Călugăriţa, Darius Daradici, Nicolae Botezatu
REGIA: Grigore Gonța

SINOPSIS: O parafrază plină de forță și originalitate, un pic îndulcită, după Shakeaspeare, în care Gordin creează niște roluri complexe și situații pline de dramatism. Spectacolul este o reușită a teatrului, un spectacol emoționant, cu o poveste veșnic actuală, despre familie și rostul banilor.

YOM KIPPUR – Sâmbătă, 28 martie, ora 15.00, Godot Cafe Teatru

DISTRIBUȚIA: Dorina Păunescu, Alexandra Fasolă, Denisa Dogaru, Mihaela
Velicu, Aurora Păunescu

REGIA: Alexandru Jitea

SINOPSIS: Tema piesei este dragostea, concretizată sub forme şi sensuri diferite: dragostea maternă, religioasă, familială. Sau lipsa ei. Dragostea care-i desparte pe oameni, pentru ca apoi să-i reunească. Sau nu. Acțiunea se petrece în ajunul şi în ziua de Yom Kippur (Ziua Ispăşirii), cea mai însemnată sărbatoare evreiască. Patru surori adulte se adună în casa părintească la apelul mezinei, care le anunţă că mama lor a disparut. Ele află că ceea ce le-a făcut să devină caractere atât de diferite, aproape ireconciliabile, a fost faptul că mama lor a fost o altă mamă pentru fiecare dintre ele. De Yom Kippur (Ziua Iertării), zi de sărbătoare în care totul se opreşte în Israel, cele patru surori sunt forţate astfel să reconsidere trecutul, pentru a se înţelege mai bine, fiecare pe sine, şi între ele, în viitor. Vieţile lor proprii capătă un nou înţeles la capătul acestei zile de Yom Kippur. Sau poate, în sfârşit, capătă unul. Şi, ca dupa orice zi de Yom Kippur, un nou început este posibil.

STELE RĂTĂCITOARE – MARȚI, 31 MARTIE, ORA 19.00, TEATRUL MIC

DISTRIBUȚIA: Rudi Rosenfeld, Luana Stoica, Anca Sigartău, Raluca Aprodu, Alexandra Fasolă, Anka Levana, Cornel Ciupercescu, Veaceslav Grosu, Leonie Waldman Eliad, Nicolae Călugăriţa, Viorel Manole, Marius Călugăriţa, Geni Brenda, Darius Daradici, Arabela Neazi, Cristina Cîrcei, Mirela Nicolau, Viorica Bantaş, Ecaterina Ţugulea, Cătălin Stelian, Richard Bovnoczki, Mircea Dragoman, Natalie Ester, Nicolae Botezatu

REGIA: Andrei Munteanu

SINOPSIS: Spectacolul spune povestea unor tineri evrei dintr-un colț de provincie basarabeană care, vrăjiți de o trupă de teatru ambulantă, pleacă din casa părintească în lumea largă să-și caute norocul ca artişti. Dar iată că viaţa îi poartă tot mai departe (Lvov, Viena, Londra) nu doar de sătucul natal, ci şi de propriul lor trecut, de care se despart, la început, cu nepăsare. Căci acesta-i prețul pe care îl cere, uneori, succesul – renunțarea la sine. Şi în timp ce personajele principale, Reizl şi Leibl, îşi împlinesc astfel ambițiile și destinul artistic, faima lor răspândindu-se pretutindeni, pe lângă ei mai există
mulți alți artiști, ale căror aspirații nu se vor realiza niciodată. Oare arta e o fugă uşuratică din faţa vieţii sau calea de a ajunge cu adevărat la stele?

Cookies