Programul Rabla 2022. Bugetul pentru mașini electrice va fi triplat, anunță ministrul Mediului, Tanczos Barna

10 dec. 2021
391 Afișari
Programul Rabla 2022. Bugetul pentru mașini electrice va fi triplat, anunță ministrul Mediului, Tanczos Barna
Programul Rabla 2022. Bugetul pentru mașini electrice va fi triplat, anunță ministrul Mediului, Tanczos Barna. Sursă foto: Unsplash

Apar noi vești legate de programul Rabla 2022. Astfel, campania pentru automobile va începe anul viitor pe data de 1 februarie, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Mai mult, ministrul a declarat joi că programul are ca scop reducerea parcului auto vechi din România, o măsură cerută atât pe plan național, cât și de Uniunea Europeană.

Se apropie încet-încet startul pentru programul Rabla 2022. Campania dedicată automobilelor vechi, aferentă anului următor, va debuta pe data de 1 februarie, potrivit informațiilor oferite de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Bugetul pentru mașini electrice, triplat pentru Rabla 2022

Scopul ediției Rabla 2022 se menține același din anii precedenți, și anume susținerea financiară a cetățenilor care doresc să renunțe la vechea mașină în favoarea uneia noi.

Este important faptul că bugetul a fost mărit substanțial în acest an de autorități: bugetul pentru mașini electrice este de trei ori mai mare, în timp ce bugetul pentru mașini convenționale, ce se încadrează la „Rabla Clasic”, a crescut cu „peste 50%”, potrivit spuselor ministrului. Astfel, se poate observa cu ajutorul acestor cifre intenția autorităților de a încuraja un număr cât mai mare de conducători auto să opteze pentru un automobil electric.

Programul ar presupune scoaterea din circulație a peste 80.000 de mașini cu o vechime mai mare de 8 ani în 2022.

Totodată, Tanczos Barna susține că în prezent autoritățile din domeniu desfășoară o analiză pentru a eficientiza programul „Rabla Clasic”, dar și programul „Rabla Plus”, analiză ce se va încheia în luna ianuarie a anului viitor.

„Lucrăm la eficientizarea programului „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, vorbim cu producătorii şi importatorii de maşini să gasim o soluţie mai eficientă pentru 2022, analizăm varianta tichetelor multiple, analizăm varinata obligativităţii pentru maşinile electrice de a scoate din circulaţie o maşină veche, analizăm impactul programului asupra maşinilor mai vechi de 15 ani sau mai vechi de 8 ani”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Mediafax.

Rabla 2022. Autoritățile doresc să descurajeze achiziția de mașini vechi

Din punct de vedere al infrastructurii destinate automobilelor electrice, ministrul Mediului a precizat că vorbim despre nu mai puțin de 2.500 de stații de încărcare finanțate prin bugetele primăriilor, dar și 13.000 de stații ce vor fi realizate la nivel național prin PNRR.

Descurajarea achiziției unei mașini vechi este o temă ce va fi dezbătută de Guvern, iar autoritățile iau în calcul chiar și introducerea unei noi taxe în acest sens, însă momentan sunt doar idei, nu a fost decis nimic concret pe acest subiect.

Cele două programe, „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” au început în acest an în luna aprilie și au dispus de bugete de 640, respectiv 600 de milioane de lei.

Cookies