Programul proiectului MEMORIA ORAŞULUI, în săptămâna 4 – 10 mai

de:
04 mai 2015
0 Afișari
Programul proiectului MEMORIA ORAŞULUI, în săptămâna 4 - 10 mai

„La Hanul Gabroveni sunt expuse peste 2000 de fotografii de arhivă, cu viața bucureșteană, dar nu o avem pe a ta. Ne dorim să adunăm cât mai multe amintiri personale și invităm locuitorii orașului să caute în albumele proprii fotografii interesante despre viața din București a familiilor lor. Acestea vor deveni parte din albumul-arhivă colectivă al orașului. Puteți vedea câteva exemple puțin mai jos. Termenul limită este 15 mai”, anunţă organizatorii, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

București – Album de familie
Cum te cheamă? Câți ani ai? Unde te jucai când erai mic(ă)? Care era ascunzătoarea ta preferată la „de-a v-ați ascunselea? Tu ai putea răspunde ușor la aceste întrebări. Bucureștiul, nu. Și asta nu pentru că nu este plin de viață, ci pentru că își formează identitatea odată cu tine. Ajută-ne să construim imaginea Bucureștiului așa cum ți-l amintești cu drag. Vino la Hanul Gabroveni sau trimite pe adresa [email protected] fotografii cu amintiri personale din București și contribuie la construirea unei memorii colective a orașului. ARCUB îți răsplătește implicarea cu o invitație dublă la unul dintre cele două spectacole: Cină cu prieteni din data de 6.05.2015 și Noapte bună, mamă! din data de 10.05.2015. Detalii pe www.arcub.ro.

Program săptămâna 7 | 4 – 10 mai

Marți și vineri, 5 și 8 mai | 9:30-11:30 | Hanul Gabroveni
Ateliere Komunitas
Atelier Expediție,
5 mai | 9:30 – 11:30 | cartierul Băneasa
La acest atelier, desfășurat în cartierul Băneasa din București, vor lua parte 15 elevi de clasa a VI-a, Școala gimnazială nr. 7, sectorul 1. Aceștia vor identifica împreună câteva aspecte importante în fotografie (lumina, încadrarea, subiectul), se vor împărţi în 3 echipe, fiecare primind o temă pe care trebuie să se concentreze în timpul explorării cartierului în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va primi sarcina de a realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmând să fie incluse în expoziția Memoria Orașului.

Cartografiere afectivă, Hartă Mentală,
8 mai | 14:30 – 16:30 | Hanul Gabroveni
Vineri este rândul elevilor Școlii generale Ferdinand I să ia parte la atelierul de cartografiere afectivă, în care vor desena drumul de acasă până la școală. Apoi își vor marca traseul pe harta Bucureștiului din foaier.

Miercuri 6 mai | ora 19:00 – 21:00 | Hanul Gabroveni
Intersecțiile de miercuri – Conferință
Conferința Arhipelagul Bucureștilor.
Rupturi și trasee.
Invitat: antropologul Vintilă Mihăilescu. • Etatizarea spațiului public și standardizarea spațiului privat, balconiada, reinvestirea edificiilor comuniste de către stat și edificarea capitalismului de către privat, alienarea fațadelor, abandonarea timpului și pierderea memoriei urbane, nevoia de spații publice, lipsa cartierelor, totul într-un București la fel de fragmentat precum societatea românească. • Curator: Svetlana Cârstean

Arhive în dialog |
Eveniment de weekend
Sâmbătă 9 mai | 17:00-19:00 Hanul Gabroveni

Toate fotografiile primite de la bucureșteni vor fi expuse la Hanul Gabroveni, iar o echipă de curatori și fotografi vor selecta cele mai bune 20 dintre acestea, care vor deveni parte din expoziția permanentă Memoria. Toți cei prezenți la eveniment vor fi invitați să ia parte la trecerea către următoarea etapă a proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului.

Evenimente găzduite
17 aprilie – 15 mai

Război și Pace în Balcani
Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor
17 aprilie – 15 mai, program de vizitare zilnic 12:00-20:00
Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile.
Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB.

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Cookies