ARHIVA B365

Programul „Prima mașină”, un dezastru total. În 2016 au fost achiziționate doar DOUĂ MAȘINI

Autorităţile au dorit să coreleze programele Rabla şi Prima maşină în speranţa că tot mai mulţi români vor cumpăra autoturisme noi. Cum cele două programe au început târziu, au fost acordate pâna acum doar două garanţii în valoare de 38.000 de lei. Brokerii de credite spun că tocmai limita maximă de 57.000 de lei pe care clienţii o pot cere băncii, la care se adaugă un avans de 5%, i-ar face pe aceştia să apeleze la un credit de nevoi personale în schimbul acestui program, scrie digi24.

Orice client care şi-ar dori un autovehicul mai scump sau cu dotari substanţiale e posibil sa aleaga produsul de nevoi personale doar pentru a reuși să se finanțeze„, a explicat Dragoș Nichifor, broker de credite.

Timpul de aşteptare de două luni până la aprobarea dosarului şi obligaţia asigurării CASCO sunt alte piedici pentru programul guvernamental. În schimb, costul creditului prin programul Prima maşină este mai mic decât costul unui împrumut de nevoi personale.

Vorbim de o dobândă în jur de 4% finală, iar la nevoi personale creditul cel mai ieftin din piață are o dobândă undeva la 7%„, spune Dragoș Nichifor.

Cele 13 bănci înscrise în programul Prima maşină pot da credite garantate de stat de cel mult 100 de milioane de lei. Anul trecut au fost acordate 193 garanţii, în valoare totală de 3,2 milioane de lei, de peste 300 de ori mai puţine decât sumele ce puteau fi garantate de stat. Modificarea acestui an este că voucherele obţinute prin programul Rabla pot fi utilizate ca avans în programul Prima maşină.

Programul Prima maşină:

2016 – 2 credite

2015 – 193 de credite

valoare program – 100 mil. lei


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button