ARHIVA B365

Programul Prima Casă va continua pe termen nedefinit

Până spre sfârşitul lunii iunie, prin Prima Casă au fost acordate circa 14.000 credite în 2013, cu o valoare medie de sub 39.000 euro. Ritmul de acordare a crescut în ultima vreme, întrucât în piaţă s-au înmulţit zvonurile că programul se va opri în acest an, iar sumele se vor epuiza mai devreme de finele anului. Totuși reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun însă că urmăresc îndeaproape execuţia programului şi au în vedere suplimentarea plafonului astfel încât acesta să nu se întrerupă, potrivit Capital.

„Urmărim atent evoluţia programului Prima Casă şi avem grijă ca el să nu se oprească. La sfârşitul lui 2012, am estimat pentru 2013 un plafon de garanţii la Prima Casă relativ similar celui din 2012, dar vedem că el se consumă mai repede şi vom avea grijă să îl suplimentăm la timp pentru a nu se întrerupe“, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Programul Prima Casă, care a debutat în iulie 2009 cu garanția statului, s-a dovedit rapid un succes graţie avansului minim de doar 5% şi costurilor plafonate la un nivel scăzut. Din 2010 încoace, cam de fiecare dată când se apropia sfârşitul de an, clienţii şi vânzătorii intrau în panică din cauză că se termină plafonul şi nu mai apucă să cumpere sau să vândă pe credit. Nici anul 2013 nu a scăpat de teama epuizării garanţiilor, adică de spectrul închiderii programului.

De la începutul programului şi până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat circa 94.000 de credite, în valoare totală de 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro. În ciuda crizei, Prima Casă a fost singurul produs de creditare de retail care a înregistrat creştere, după cum remarcă şi Claudiu Cercel, director general adjunct BRD. Potrivit statisticilor băncilor, Prima Casă are o pondere de peste 85% în totalul creditării ipotecare de retail.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button