Programul magazinelor și noile restricții. Cine poate intra în magazinele nealimentare, în restaurante și cafenele

05 ian. 2022
831 Afișari
Programul magazinelor și noile restricții. Cine poate intra în magazinele nealimentare, în restaurante și cafenele
Programul magazinelor și noile restricții. Cine poate intra în magazinele nealimentare, în restaurante și cafenele

Pe perioada sărbătorilor de iarnă anumite restricții au fost ridicate. Odată cu trecerea acestora numărul de cazuri de infectare cu virului SARS-CoV-2 a început să crească. Din această cauză au fost introduse noi măsuri pentru oprirea răspândirii virului pandemic.

Odată cu creșterea ratei de infectare și după ce au fost aprobarea noile restricții intervin anumite schimbări. Iată cum va fi influențat programul operatorilor economici.

Programul magazinelor și noile restricții

Conform noilor restricții stabilite de CNSU programul operatorilor economici ce desfășoară activități de comerț sau prestări de servicii va fi de la ora 05:00 până la ora 22:00. Acest interval se aplică indiferent dacă vorbim de magazinele stradale sau de cele aflate în centrele și parcurile comerciale.

Intervalul orar mai sus menționat poate fi depășit atunci când este vorba despre magazinele ce colaborează cu cei ce fac livrări la domiciliu. De asemenea în intervalul orar 22:00 – 05:00 există anumite unități cărora le este permis să își desfășoare activitatea normal. Cu toate astea trebuie să respecte normele de protecție sanitară.

Acestea sunt:

  • Unitățile farmaceutice.
  • Benzinăriile.
  • Operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri.

Cine are voie în magazinele non alimentare

În incinta magazinelor ce comercializează produce nealimentare nu pot intra decât cei vaccinați. Cu toate acestea în spațiile unde se vând produse nealimentare ce au o suprafață mai mică de 200 de mp, accesul este permis tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt sau nu imunizate. Acestea trebuie să asigure o distanță de cel puțin 2 metri între persoane și să se afișeze la intrare numărul maxim de persoane ce pot fi simultan în incintă.

Activitate cu publicul în centrele comerciale și în parcurile comerciale va fi permisă doar persoanelor ce pot prezenta un certificat de vaccinare anti-covid, a celor ce au trecut prin boală și a celor ce prezinta un test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, sau antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Restaurantele și cafenelele aflate în clădiri sau pe terase, precum și cele din incintele hotelurilor li-se permite funcționare doar cu 50% din capacitatea maximă a spațiului. Intervalul orar în care acestea pot funcționa este 05:00 – 22:00. Aceste reguli se aplică în județele în care incidența cumulată pe 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În județele în care incidenta cumulată pe 14 zile depășește pragul de 3/1.000 de locuitori, localurile vor putea funcționa doar la 30% din capacitatea maximă. Intervalul orar de funcționare rămâne același. Accesul este promis doar persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau a celor ce prezintă un test negativ RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau un test antigen făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

 

Cookies