ARHIVA B365

PROGRAMUL DE GUVERNARE AL CABINETULUI CIOLOŞ:Cum vor fi aleşi primarii şi ce durată va avea mandatul

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare, anunţă Mediafax. 

Miniştrii lui Cioloş, audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament. PROGRAMUL DE GUVERNARE

Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș urmează să fie audiați în comisiile de specialitate din Parlament, de la ora 13, iar ulterior să primească votul de învestitură în plenul reunit. Între timp, premierul desemnat Dacian Cioloş a transmis presei un rezumat al programului său de guvernare, în care sunt prezentate, în câteva puncte, viziunea Guvernului şi priorităţile pentru perioada următoare.

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Audierilor noilor miniştri în comisiile de specialitate din Parlament vor începeluni la ora 13, urmând să fie finalizate în jurul orei 21, în această seară .

Ce miniștri a propus premierul desemnat Dacian Cioloș. LISTA COMPLETĂ și informații din CV

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, duminică, lista noului Guvern. Cioloș a precizat că a căutat oameni profesioniști, deschiși spre dialog, precizând totodată că o treime din membri sunt femei. Puteți consulta mai jos lista completă cu noii miniștri propuși, precum și informații privind experiența profesională a fiecăruia. DETALII, AICI.

Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu

Ministerul Finanţelor Publice: Anca Dana Dragu

Ministerul Justiţiei: Cristina Guseth

Ministerul Economiei: Costin Grigore Borc – vicepremier

Ministerul Agriculturii: Achim Irimescu

Ministerul Dezvoltării: Vasile Sebastian Dâncu – vicepremier

Ministerul Muncii: Claudia Ana Moacăș

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Sportului: Elisabeta Lipă

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de afaceri: Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj

Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu

Ministerul Transporturilor: Marian Costescu

Ministerul Mediului: Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu

Ministerul Comunicațiilor: Marius Raul Bostan

Ministerul pentru Dialog Social: Violeta Alexandru

Șeful cancelariei primului-ministru: Ioan Dragoș Tudorache

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni: Dan Stoenescu

Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul: Cristian Ciprian Bucur

Ministerul Sănătății: Patriciu Achimaş-Cadariu.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis, luni, şi Parlamentului programul său de guvernare. Potrivit programului de guvernare al lui Dacian Cioloş, noul Guvern ar trebui să fie „deschis şi transparent, în dialog cu instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, cu societatea civilă şi cetăţeni”.

De asemenea, Dacian Cioloş doreşte „afirmarea mai puternică a României ca actor strategic în plan regional, european şi internaţional, cu atenţie specială acordată vecinătăţii, în deosebi celei estice şi Balcanilor de Vest”.

La un alt punct din programul de guvernare se precizează „susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei”.

Dacian Cioloş îşi propune „organizarea de alegeri libere, în deplină transparenţă şi legalitate, prin accesul tuturor românilor la vot şi informatizarea procesului electoral în regim de urgenţă”.

„Îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, în serviciul cetăţeanului” este un al punct din programul de guvernare al lui Cioloş. 

Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logică este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se mai arată în programul de guvernare.

Program de guvernare prevede revizuirea sistemului de imunităţi

Revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi sunt incluse în planul de măsuri al noului Guvern Cioloş, potrivit programului de guvernare transmis luni Parlamentului.

Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului marţi, într-o şedinţă comună a celor două Camere.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button