Program special la muzeele din București de 1 Decembrie, multe cu intrare gratuită. Lista expozițiilor, evenimentelor, spectacolelor și atelierelor de Ziua Națională

29 nov. 2023
5316 afișări
Program special la muzeele din București de 1 Decembrie, multe cu intrare gratuită. Lista expozițiilor, evenimentelor, spectacolelor și atelierelor de Ziua Națională
Program special la muzeele din București de 1 Decembrie, multe cu intrare gratuită. Lista expozițiilor, evenimentelor, spectacolelor și atelierelor de Ziua Națională | Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

De Ziua Națională a României muzeele din București vor fi deschise și vor avea intrarea gratuită pentru toți vizitatorii. Ministerul Culturii a publicat mai multe muzee care pot fi vizitate de 1 Decembrie, alături de programul special.

Programul mai multor muzee din București care vor fi deschise de 1 Decembrie

Mai multe muzee din București au pregătit ateliere, evenimente și spectacole speciale pentru Ziua Națională a României.

Muzeul Satului

Asociația Tradiția Militară va prezenta Onor, la Marea Sărbătoare și va defila pe aleile muzeului în costume militare caracteristice anului 1918 și va susține, sub comanda coordonatorului Asociației, colonel Mircea Stoica, o serie de ateliere pentru copii.

Pe scena din sala Victor Ioan Popa vor cânta:

  • Corul de copii Prietenii Sfântului Nectarie,
  • muzicianul Daniel Vasilescu,
  • Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonator arhd. Mihai Bucă,
  • rapsodul Marian Vasile Ghica,
  • Tezaur Uman Viu.

Muzeul Național al Țăranului Român

  • România, între suferință și bucuria Maicii Domnului – Eveniment cultural – 1 Decembrie 2023, ora 13:00, Sala Media
  • Party de 1 Decembrie la Art Safari Bucharest: Sărbătorește românește prin Night Tours speciale de Ziua Națională – 1 Decembrie 2023, orele 20:00-23:00.

Muzeul Național de Artă Contemporană

  • 11:00 – 13:00 – Leviathan’s Luminescence. Atelier cu specific Light Art pentru copii între 6-14 ani
  • 17:00 – 17:40 – Weekend la MNAC offline: Seri de lectură pentru cei mici, începând cu vârsta de 10 ani.

Expoziții:

  • Parter – Alma Redlinger. Pierderea inocenței
  • Parter – Sala de Marmură – Eugen Raportoru. Patrimoniu
  • Etajul 1 – Puls 21 Etajul 2 – Leviathan. În măruntaiele colecției
  • Etajul 3 – Cronicile viitorilor supereroi. Ediția a doua
  • Etajul 4 – Victoria Zidaru. Ziua Întâi
  • Etajul 4 – Auditorium: Mustața lui Dalì și alte culori. Scara interioară: Urban Steps powered by Molotow

Vizitatorii pot vizita muzeul între orele 11:00-19:00 (ultimul acces 18:30).

Muzeul Național de Istorie a României

Programul de vizitare este cuprins între orele 09:00 – 17:00, cu ultima intrare la 16:15.

Expoziţia „Marea Unire. Povestea ei în medalii și plachete” se va deschide, de 1 Decembrie, la Muzeul Național de Istorie a României.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Pe 1 Decembrie, Muzeul Antipa este deschis între orele 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Accesul în muzeu este gratuit pe durata întregii zile de 1 Decembrie și include vizitarea expunerii permanente și a expozițiilor temporare. La lăsarea întunericului, muzeul va fi luminat în culorile drapelului.

Muzeul se vizitează gratuit în intervalul 10:00 – 18:00. De asemenea, se va deschide expoziția temporară „Donații recente. Planuri de Moșii” și va avea loc prezentarea „Hărții Școlastice a Daciei și a României de azi”, realizată de Ing. Grigore Bejan, în 1920, aflată în expunerea permanentă.

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Anul acesta, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” sărbătorește Ziua Națională organizând un eveniment special, intitulat „România în sărbătoare”. Acesta va avea loc pe scena instituției din Bd. Octavian Goga nr. 1, pe 1 Decembrie 2023, de la ora 19:00.

Spectacolul vine cu un concept nou, în cadrul căruia se vor îmbina elementele tradiționale cu elemente moderne, proiecții ale unor imagini foto sau video cu scopul de a purta publicul prin vremuri sau locuri în care tradiția românească s-a născut, s-a format și s-a dezvoltat în timp.

Timp de două ore de concert, publicul va fi încântat de pasaje din lucrările unor compozitori români precum Gherase Dendrino, Ciprian Porumbescu, Florin Comișel sau Filaret Barbu.

În paralel, Oana Rusu și Victor Bucur, gazdele evenimentului, vor călăuzi publicul într-o călătorie în timp, aducându-ne în diverse povești ale diferitelor regiuni ale țării.

Cu ocazia Zilei Naționale, Teatrul „Ion Dacian” își propune să sprijine tinerii artiști, oferindu-le oportunitatea de a urca pe o scenă de importanță națională alături de artiști consacrați.

În acest an, se vor alătura evenimentului Antonio Nicholas Piculeață (solist la vioară) și Valențiu Constantin Grigorescu (solist la pian), care vor susține două momente din capodoperele lui Nicolae Kirculescu și Ciprian Porumbescu.

Spectacolul se va desfășura sub bagheta maestrului Alexandru Ilie. Cu implicarea corului, orchestrei și baletului Teatrului „Ion Dacian”, se vor prezenta pe scenă și soliștii teatrului, printre care se numără: Andrei Pleșca, Amelia Antoniu, Cătălin Petrescu, Cristina Trandafir, Raluca Ciocă, Stefan Popov, Mioara Manea Arvunescu, Mihai Urzicana, Ligia Dună, Florin Ganea, Rodica Ștefan, Orest Pîslariu-Ranghilof, Tina Munteanu, Daniel Madia, Doina Scripcaru, Marius Mitrofan, Bianca Ionescu-Ballo, George Vîrban, Daniela Bucșan, Alfredo Pascu, Gabriela Daha și actorul Valentino Tiron.

Opera Națională din București

La Opera din București va avea loc Concertul Extraordinar de Ziua României, de la ora 18:30, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai acesteia vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

Bucureștenii și turiștii sunt invitați să se alăture acestei sărbători a muzicii românești, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile, la o gală formată din două părți, cu pauză, unde peste 37 de artiști vor celebra creația românească.

În program vor fi lucrări cunoscute precum:

  • „Somnoroase păsărele” și „Ce te legeni, codrule” de N. Bretan,
  • „De ce nu-mi vii” de G. Dima,
  • „Când treci, bade, pe la noi” de A. Stoia,
  • „Cântecul fluierașului” de G. Stephănescu,
  • „Doina Stăncuței” de T. Brediceanu,
  • „Balada” de C. Porumbescu și multe altele.

Regia este semnată de Alexandru Nagy, regizor al ONB.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies